Patates Üreticilerinin Yüzü Gülüyor

İstanbul, Ankara, İzmir sebze ve meyve hallerinde patates fiyatları artmaya başladı. Patates üreticilerinin yüzü de fiyatların son dönemde 3 kata yakın artmasından dolayı gülüyor.
Kasım ayında İzmir halinde 25 ila 60 kuruş arasında satılan patates  aralıkta 30 kuruş ila 1 lira arasındaki fiyattan alıcı buldu. İstanbul halinde de  20 gün öncesine kadar 40 kuruştan başlayan fiyatlar ayın sonunda 1,20 ila 1,80  lira oldu. Patates, Ankara halinde ise 90 kuruş ila 1,40 lira arasında satıldı. Fiyatların artması, patates üreticilerinin yüzünü güldürdü.

"PATATES HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULDU"

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM)  Başkanı Burhan Er ise son dönemde patates fiyatlarında artış yaşandığını bunun da  farklı nedenlerden kaynaklandığını belirtti.
Patates fiyatlarının geçen yıl çok düştüğünü ve üreticinin zarar  ettiğini, ürünün tarlada 10 kuruşa satıldığını anlatan Er, çiftçinin bu yüzden  patates ekili alanlarda alternatif ürünlere yöneldiğini kaydetti.
Son dönemde patateste ihracatın yapılmasının da fiyat artışında önemli  bir etken olduğuna dikkati çeken Er, "20 gün öncesine kadar İstanbul halinde 40  kuruş civarında satılan patates, bugün 1 lirayı geçti. Ortalama 1,25 civarında  satılıyor. Patates hak ettiği değeri buldu. Geçmişte fiyatlar çok düşüktü,  üretici çok zarar etti. Şu anda fiyatlar, üreticiyi koruma açısından ideal  seviyede. Tüketiciyi de koruma adına fiyatlar bu seviyede kalmalı. Daha fazla  yükselmesinden endişe duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: http://www.tarimpusulasi.com/tarim/patates-ureticilerinin-yuzu-guluyor/16846
 
Editör: Haber Merkezi