Parsak: “Önceliğimiz yangını söndürmek”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak CNN Türk Anahaber’de "Mini Anayasa Komisyonu" hakkında önemli açıklamalar yaptı
 
-              Önceliğimiz yangını söndürmek
-              "Mini Anayasa Paketi" yargı merkezli olmalı
-              Acil konular öncelikli olmalı
-              Uzlaşma iklimini sabote edecek öneriler gelmemeli gelse de ısrar edilmemeli
-              Kırmızı çizgilere değil acil ihtiyaç niteliğinde uzlaşılabilir yeşil alanlara odaklanılmalı
 
15 Temmuz darbe girişimin ardından Türkiye’de uzlaşma ikliminin oluştuğuna dikkat çeken Parsak, partilerin uzlaşma iklimini sabote etmeden, mevcut yangını söndürmek için çaba harcaması gerektiğini söyledi
 
Milliyetçi Hareket Partisi adına Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda görevlendirilen MHP MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, CNN Türk Anahaber programının canlı yayın konuğu olarak yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.
 
İLK TOPLANTININ BOMBALANAN ŞEREF SALONUNDA YAPILMASINI MHP OLARAK BİZ ÖNERDİK DİĞER PARTİLER DE BUNU KABUL ETTİ
Geçtiğimiz Cuma günü "Mini Anayasa Komisyonu"nun ilk defa bir araya geldiğini söyleyen Parsak, MHP olarak bizim önerimiz ve komisyonun diğer üyelerinin de kabulüyle, ilk toplantımızı 15 Temmuz darbe girişimi esnasında bombalanan TBMM Şeref Salonu’nda gerçekleştirdik. Böylelikle sembolik ama özellikle 2 açıdan önemli bir mesaj vermek istedik. Bunlardan ilki 15 Temmuzdan itibaren hiçbirşeyin 15 Temmuzdan önceki gibi olmadığı ve dolayıyla bu komisyonun da eski inatlaşmaları bir kenara bırakarak milletimizin beklediği devletimizin ihtiyaç duyduğu değişikliklerinin yapılmasının önünü açmasıdır. Mesajımızın ikinci önemli boyutu ise bu komisyonun uzlaşma ikliminin sürdürülmesine katkı sağlaması gerektiği ve uzlaşma iklimine zarar verecek, siyasi projelere alt yapı girişimi niteliğindeki fırsatçılıktan uzak durulması gerekliliğidir" dedi.
 
ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ KONUŞULDU
Parsak sözlerinin devamında “Basın toplantısının ardından çalışma yöntemi hususunda tam mutabakat sağlandı. Ardından çalışma takvimi taslağı üzerinde anlaşma sağlandı. Komisyonumuz gerektiğinde haftanın tüm günleri yoğun bir mesai çerçevesinde çalışacaktır." diyerek toplantıda alınan kararları özetledi.
 
UZLAŞMA İKLİMİNİ DEĞERLENDİRMELİ HEBA ETMEMELİYİZ
15 Temmuz darbe girişiminin ardından tüm siyasi partiler arasında güzel bir uzlaşma iklimi yaşandığına dikkat çeken Parsak, “İlk olarak Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve muhalefet partisi genel başkanları Beştepe’de bir araya gelmiştir. Ardından Başbakan Yıldırım, muhalefet partisi genel başkanları ile Çankaya’da ayrı ayrı toplandı. Ardından Başbakan muhalefet partilerine iade-i ziyarette bulundu. Son olarak da 7 Ağustos’ta Yenikapı’da Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve muhalefet partilerinin liderleri ortak mitingde buluştu. Cumhuriyet tarihinin en büyük mitingine imza atılmıştır.” dedi.
 
KIRMIZI ÇİZGİLERDEN ÖNCE ACİL DEĞİŞİKLİK GEREKTİREN YEŞİL ALANLARA ODAKLANMALIYIZ
MHP’nin kırmızı çizgileri hakkında soruya yanıt veren Parsak, “15 Temmuz ile birlikte değişen paradigmayı göz önünde bulundurarak, eskiden olduğu gibi kırmızı çizgilere odaklanmak yerine acil değişiklik gerektiren yeşil alanlara odaklanmalıyız. Çünkü hala devam eden bir yangın var. Bu yangını söndürdükten sonra diğer konulara geçmeliyiz. Siyasi partiler de özellikle bu konuya dikkat etmelidir” dedi.
 
HER 2 ANLAMDA "DEVLET" AKLIYLA HAREKET EDİLMELİ
Partilerin oluşturduğu uzlaşma ortamına herkesin riayet etmesini isteyen Parsak, “Şimdi MİT ve Genelkurmay Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığına bağlanması konuşuluyor. Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli bu konuların konuşulmasının zamansız olduğunu belirtti. AKP eğer bu konuyu gündeme getirir ve ısrar ederse uzlaşma iklimine zarar verecektir. Başta da söylediğimiz gibi bu süreçte devlet aklıyla hareket edilmelidir. Devlet aklından kastımız hem bilinen anlamıyla devlet aklı hem de bugüne kadar her konuda haklı çıkan ve 15 Temmuz akşamı gösterdiği duruşla darbeye engel olan en önemli etkenlerden biri olan MHP Lideri Devlet Bahçeli aklıdır” dedi.
 
CHP’NİN HDP TEKLİFİNE MHP’NİN BAKIŞI
CNN Türk Anahaber’de CHP’nin komisyonda HDP’nin de yer almasını istemesi hakkında sorulan soruya da cevap veren Parsak, “Tüm siyasi partilerin uzlaştığı bir anayasadan kimseye zarar gelmez. HDP önceki komisyonlarda da yer almıştır ve dolayıyla şayet AKP ve CHP anlaşırsa bu komisyonda da yer alabilir. Önemli olan komisyonda kimin yer alacağı değil, yer alanların nasıl bir tutum alacağıdır. MHP olarak komisyonu ve çalışmalarını tıkayıcı bir tutum sergilemeyiz ama tıkamak isteyenlere de fırsat vermeyiz” dedi.
 
DARBELERDEN EN FAZLA ZARARI MHP GÖRDÜ
Darbelerden en fazla zarar gören partinin MHP olduğunu vurgulayan Parsak, “Bugün Ülkücü şehidimiz Ali Bülent Orkan’ın şehadetinin 34. Yılıdır. Şehidimize birkez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Şurası en önemli hakikatlerden biridir ki darbelerden en fazla zarar gören partiyiz. Zaten darbe girişimi başlar başlamaz Sayın Genel Başkanımız ilk net açıklamayı yapan liderdir. Seçilmiş hükümetin ve devletin arkasında olduğunu belirti. Sayın Bahçeli 2011 yılından itibaren FETÖ’ye dikkat çekmiştir. Ama o dönem liderimizin gündeme getirdiği konulara “Kargalar bile güler” diyen siyasi iktidardır. Bugün bakıldığı zaman kargaların gülmediğini ancak milletin ağladığını görüyoruz” dedi.
 
Editör: Haber Merkezi