Özkal: “Sadece sorumlular cezalandırılıyor”
 
Türkiye - Belçika Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi Milletvekilleri Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau’ya iadeyi ziyarette bulundu.
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’da hem darbe girişimi hem de terör eylemi gerçekleştirdiğini hatırlatan Dostluk Grubu Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, sadece suçlularla ilgili işlem yapıldığını söyledi.
Belçika Büyükelçiliğine iadeyi ziyaret gerçekleştiren TBMM Türkiye - Belçika Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi Milletvekilleri, Büyükelçi Marc Trenteseau’yla bir araya geldi. Büyükelçilik binasında gerçekleşen ziyarette Dostluk Grubu Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Dostluk Grubu Üyeleri AK Parti İstanbul Milletvekilleri Serap Yaşar ve Fatma Benli ile AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu katıldı. Büyükelçilik görevlilerinin de hazır bulunduğu ziyarette Milletvekilleri, darbe kalkışması ve terör olaylar gibi olağanüstü sebepler nedeniyle iadeyi ziyaretin geciktiğini kaydettiler.
DARBE KALKIŞMASI ANLATTILDI
Ziyarette FETÖ’nün yapılanması ve darbe girişimi gecesi yaşananları anlatan Türkiye - Belçika Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi Milletvekilleri, 15 Temmuz’da Türkiye’ye karşı hem bir terör saldırısı hem de darbe girişimi yapıldığını vurguladılar. Darbe sonrası sürecin; Belçika’nın ve Avrupa’nın, Türkiye’ye olan dostluğunu göstermesi için bir fırsat olduğunu dile getiren Dostluk Grubu Başkanı Hatice Özkal, “FETÖ üyesi hain teröristler, halkımıza; ağır silahlarla, tanklarla, uçaklarla saldırdı. Kısa süre önce terörist saldırının hedefi olmuş Belçika’nın, bu hain terörist saldırı karşısında Türkiye’yi daha iyi anlaması ve Türk halkının yanında olmasını bekliyoruz. Ancak bu sadece bir terör saldırısı değildi. Basit bir terör eyleminin ötesinde aynı zamanda bir darbe girişimiydi. Demokrasimize ve halkımızın oylarıyla seçilmiş parlamentomuza yapılmış bir saldırıydı. Üstelik Cumhurbaşkanımızı direk hedef alan bir saldırı da gerçekleştirildi. TBMM, tam 9 kez bombalandı. Başbakanımızın çalışma ofisi bombalarla kullanılmaz hale getirildi. Devlet yönetimine el koymaya çalışan bu hainlerin saldırısında; 241 şehit verdik, 2 bin 195 vatandaşımız da gazi oldu.” dedi.
SUÇSUZLAR CEZALANDIRILMIYOR
TBMM’nin saldırı sonrası hasar alan fotoğraflarından oluşan bir albümü Büyükelçi Trenteseau’ya takdim eden Dostluk Grubu Başkanı Hatice Özkal demokrasiye yönelik kanlı ve hain saldırının boyutunun anlaşılması açısından fotoğrafların önemli birer kanıt olduğunu belirtti. Belçika’nın; hem PKK hem de FETÖ konusunda, Türkiye’nin hassasiyetlerini göz önünde bulundurması gerektiğini kaydeden Milletvekilleri, FETÖ’yle PKK arasında bir fark olmadığını belirttiler. Darbe girişimi sonrası; Belçika’da, basın kuruluşlarının kapatılması ile çok fazla görevden alma ve gözaltılar olduğuna yönelik endişeler olduğunu söyleyen Büyükelçi Trenteseau, idam ve diğer konulardaki çekincelerle ilgili düşüncelerini dile getirdi. Türkiye’nin her güçlü devlet gibi kendisine gerçekleştirilen hain saldırı sonrası sorumluları cezalandırdığını anlatan Milletvekilleri; suçsuzların kesinlikle cezalandırılmadığını, şüphelilerin sorgulanıp masum olanların serbest bırakıldığını ifade ettiler. Tüm işlemlerin hukuk içerisinde yapıldığını vurgulayan Milletvekilleri, basına yönelik olumsuz bir girişim olduğu yönündeki iddiaların da asılsız olduğunu aktardılar. Darbenin önlenmesinde basının önemli bir görev üstlendiğinin altını çizen Milletvekilleri, sadece FETÖ’yle ilişkili olduğu belirlenen kuruluşların kapatıldığını, basının desteklenmesi adına televizyonların RTÜK payının azaltıldığını belirttiler.
BELÇİKA DARBE GİRİŞİMİNİN KARŞINDA YER ALDI
Darbe girişimi kalkışması gecesi Belçika halkının darbe girişiminin karşısında yer aldığını ifade eden Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau; Belçika halkının tepkisini sosyal medyada göstererek, darbeyi reddettiğini belirtti. Darbe kalkışması gecesi boyunca Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders’ın darbe karşıtı tweetler attığını vurgulayan Büyükelçi Trenteseau, sabah erken saatlerde de Belçika Başbakanı Charles Michel ve Bakan Reynders’ın darbe karşıtı bir deklarasyon yayınladığını hatırlattı. Yaşananların Belçika hükümeti ve halkı tarafından endişeyle karşılandığını kaydeden Trenteseau şu ifadeleri kullandı, “Federal Parlamentomuzda Türkiye’deki darbe girişimine karşı özel bir oturum yapıldı. Yaşananlar hiç beklemediğimiz trajik olaylardı. Türkiye’de Parlamento’ya çok ciddi zarar verildi. Yapılan darbe girişimi demokrasiye çok ciddi bir tehditti. Yaşanan olaylar hepimizi şok etti.”
İki ülke arasında yanlış anlaşılma ve kırılganlığa neden olan bazı konuların daha yoğun ve sıkı parlamenter ilişkilerle aşılabileceğini kaydeden Büyükelçi Trenteseau, Dostluk Grubu ile gerçekleştirilen ilişkilerin çok önemli olduğunu aktardı. Hem Belçika bölgesel parlamentolarındaki hem de federal parlamentodaki dostluk gruplarına, TBMM Türkiye - Belçika Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’nun davetini ileteceğini açıklayan Trenteseau, dostluk ilişkilerinin devamı adına en kısa sürede bir resepsiyon vermeyi planladığını belirtti.
TBMM ziyaretinde Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau; Dostluk Grubuna, el yapımı Belçika çikolatası hediye etmişti. Dostluk Grubu ise iadeyi ziyarette Büyükelçi Trenteseau’ya, kaymaklı ve haşhaşlı Afyonkarahisar lokumu takdim etti. 
 
 
 
Editör: Haber Merkezi