MÜZİSYENLERİN SAHTE DOLAR İSYANI
Düğünlerde gelin ve damadın üstüne deste deste saçılan sahte dolarlara müzisyenler isyan etti. Afyonkarahisar Müzisyenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MÜZAYDER) Şube Başkanı Mehmet Atav saçılacak para üzerinden yapılan pazarlıkların sahte bir gösteriye dönüşmesini sert bir dille eleştirdi.
“Sahte para ile takdir ediliyoruz”
Hisar Gazetesine konuşan MÜZAYDER Afyonkarahisar Şube Başkanı Mehmet Atav sahte para saçılmasının gösterişten başka bir şey olmadığını kaydetti. Atav, “Bu müzisyenin hakkını çalmak demektir. Örneğin Eskişehir ve Kütahya’da oynayanlara para çevrilir ve müzisyenin önüne konulur. İnsanlar bu işe rağbet gösteriyor ve kalpazanlığa davetiyedir. Biz zaten paramızı alıyoruz ama bizim enstrümanımızla yaptığımız eğlenceyi takdir edenler sahte para ile karşılık veriyor. Bir de işin bir başka boyutu var. Örneğin bizimle pazarlık edip, saçılacak parayı da pazarlığa konu edenler oluyor. Yani tahmini saçılacak para üzerinden indirim istiyorlar ama gel gelelim saçılan para sahte olunca pazarlığında sahte olduğu ortaya çıkıyor. Biz sahte parayı koyacak yer bulamıyoruz” dedi.
 
“Sahte olunca bol bol saçılıyor”
 
“Şimdi saçılan para sahte olunca ister istemez bol oluyor” diyen Atav, “Çocuklarda bu paraları kapmak için birbirleri ile yarışıyor ve aralarında düğünün ortasında kavga çıkıyor. Hatta bazı babalar bile çocuğunu saçılan parayı toplaması için teşvik ettiğine şahit oluyoruz. Bizim ilk müzisyenliğimize başladığımız zamanlar çocuklar böyle para kapma yarışına girmezlerdi ama şimdi maalesef bazı babalar kendi itekliyor” şeklinde konuştu.
 
“ABD’yi eleştirip sahte parasını saçıyoruz”
 
Atav, “Aslına bakarsanız bu iş Türk parasına ihanettir. Zira benim kendi ülkeme ait bir param var niye her gün akşama kadar eleştirmekle dillerimizi yorduğumuz ABD’nin sahte parasını saçıyoruz. Türk parası varken niye bunu tercih ediyoruz? Ya gerçeğini saç, ya da hiç saçma ne gerek var sahte para ile sahte şov yapmaya? Bir de düğünlerde saçılan paralar çocukları sahneye doldurunca çekim yapmak isteyen kameramanlara da zararları oluyor. Çekmekte zorlanıyorlar, çocuklar çekim yapanların ayağına dolanıyor, tripoduna çarpıyor ve 4-5 bin liralık kamerayı kırabiliyorlar” diye konuştu.
 
Bedestende 100 tane sahte 1 dolar 5 lira
 
Şimdi her yerde sahte dolar bulmanın mümkün olduğunu kaydeden Atav, bedestende yüz tanesini 5 liraya sattıklarını söyledi. “Çarşıya çıkın göreceksiniz birçok yerde deste deste satıyorlar” diyen Atav, “Üzerinde küçücük bir yazı ile geçersiz olduğu yazıyor. Bu nasıl oluyor da böyle satılabiliyor. Bununla ilgili yasa nedir, nasıl uygulanmalıdır” diyerek tepkisini dile getirdi.
 
İnternette kampanyalı satış
 
İnternet sitelerinde “dolar banknot tıpkısının aynısı, tam 100 adet deste dolar banknot düğün ve nişan amaçlı. Ürünlerimiz fotokopi değildir lazer baskıdır piyasadaki ürünler gibi soluk değildir. Düğün salonlarında her tanesi 1 tl’ye satılan ürünü, destesiyle şok fiyata sunduk! 1 dolar olarak tasarlanmış geçersiz sahte dolarların destesini yani 100 adetini düğün salonlarında 100 TL’ye almanıza gerek yok” ifadeleri ile sahte dolar pazarlandığını anlatan Atav, “Böyle bir eğlence var mı? Gösteriş için mi düğün yapılıyor? Başka bir sorun da sahte 1 Doları alan çocukların bu parayı kuyumcuya bozdurmak istemeleri ile oluşuyor. Çocuklar hayal kırıklığı yaşıyor” diye konuştu.
 
“Silah atarak şereflendirmek neymiş!”
 
Düğünlerdeki bir başka sorunun da silah olduğunu belirten Atav bu adetin nereden geldiğini anlamadıklarını söyledi. Başından geçen bir olayı anlatan Atav şöyle konuştu; “Düğünde çalgı çalıyorken bir anda yanımda silah sesi duydum ama kulağım dibinde, korkudan elimdeki cümbüşü fırlatıp attım. Sonra düğün sahibine sordum neden böyle bir şey yapıyorsun diye; ‘seni şereflendiriyorum’, diyor. Böyle şereflendirme yerin dibine batsın. Ne gerek var bunu böyle yapmaya. Şimdi sadece silah mermisi değil bir de havai fişek var. Bunları atmak yerine bunların parasını düğün sahibine verseler daha mantıklı değil mi? Ayrıca bir de müzisyenin performansı düşüyor.”
 
Köylerde saat mefhumuna uyulmuyor
 
Sahte dolar ve silah atılması sorununun yanı sıra bir de köylerdeki düğün saatlerine dikkat çeken Atav Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın gece 00.00’dan sonra müziğin kapatılması gerektiği yasayı hatırlatıp şikayette bulundu. Atav sözlerine şöyle devam etti; “Köylerde maalesef bunu yaşayamıyoruz. Köylerde bu kurala uymuyorlar, gece sabaha karşı saat 04.00’a kadar çalmak zorunda kalıyoruz. Ben kolluk kuvvetlerinin kötü niyetli olduğunu sanmıyorum ama düğün sahibi filanca adamın hatırı var diyor ve jandarma gitmek zorunda kalıyor. Sonra da bana ‘sen rahatsız olma’ diyor. Ben nasıl rahatsız olmam, akşama kadar gırtlak patlatıyorum, dönüyorum senin hatırına sabaha kadar şarkı söylemek zorunda kalıyorum. Bizim anlaşmamızda müzisyen gece 00.00’a kadar çalar ama sabaha kadar süren düğünlerin karşılığını alamıyoruz. Adamlar değim yerindeyse bizi esir alıyor, bir kimliğini üzerine geçirmedikleri kalıyor.”
 
Türkiye’nin sorunu
 
Atav sözlerini; “Düğün sahibinin keyfi nedeniyle mahallelerdeki hastalar, öğrencilerin sınavı ve çocukların uykusu kalmıyor. Bu sorun Türkiye genelinde var” ifadeleri ile noktaladı. Toplantıda MÜAYDER Başkan Yardımcısı Ahmet Kahraman ve dernek üyesi Hasan Pündük’te yer aldı.
 
Haber – Foto: Oktay Yüksel
Editör: Haber Merkezi