Mühsürler: “Herkes kendi işini yapsın!”
ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, Canlı Hayvan Borsası inşaatında projeyi detaylarıyla anlattı. Bu projenin çok büyük bir heyecan ve umut taşıdığını, ülkenin ve ilin ekonomisi için lokomotif olacağını belirten Mühsürler siyasilere Belediye Başkanlarına; "Lütfen siyasiler, ilçe Belediye Başkanları, Belde Belediye Başkanları olmak üzere herkes kendi işini yapsın." mesajını verdi.
Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, Canlı Hayvan Borsası inşaatında incelemelerde bulundu. Mühsürler, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın'ın sorularını cevaplandırdı.
Burcu Aydın: Sayın Başkanım yaptığınız Canlı Hayvan Borsası incelemesine bizi de davet ettiniz. Yüzde 70 oranında fiziki gerçekleşmesi olduğunu söylediğiniz proje inşaatı hakkında neler söylersiniz? Proje ne zaman başlamıştı?
Mehmet Mühsürler: Canlı Hayvan Borsası projemize başlayalı yaklaşık 1,5 yıl oldu. İnşaat süreci bir çocuğu büyütmeye benziyor. Gerçekten çok zor. Yoktan var etmek elbette sadece Allah'a mahsustur. Ama yıllardır olmayan bir tesisi Afyon'a kazandırmak için çabaladık, mücadele ediyoruz. Bunun örnek bir çalışması ve projesi ne ABD'de ne Avrupa'da, ne de başka bir yerde yok. Amerika bunu 50 yıl önce yapmış ama çağın gereksinimlerine uygun modern bir sistemde inşaası hızla süren bir satış salonu vd. yok. Biz Borsa yönetimi olarak hep birlikte hareket ederek ne yapabilirizi düşündük. Bu iş benim baba mesleğim. Et piyasasında çekirdekten yetişenlerdenim. Eskilerden yenilerden kafamızda canlandırdığımız ne varsa projeye dökerek mimarlar, mühendislerle beraber değerlendirdik. Bu iş sarf edilen emek ve zaman olarak hiç kolay olmadı. Şu anda padokların yapılma sistemi üzerine çalışıyoruz. Nasipse iki ay sonra Fransa'ya gideceğiz. Fransa'nın bunu nasıl çözdüğüne bakacağız. 1700 Hayvanın günlük 70 kilogram yem yediği düşünülürse iki kamyon sığan bir dışkı ortaya çıkacak. Bunun ne şekilde değerlendirileceğini planlayacağız. Türkiye'de ilki gerçekleştirdiğimiz gibi dünyada da böyle örnek bir projenin olması gerekiyor.
Burcu Aydın: Projenize katkı sunuluyor mu?
Mehmet Mühsürler: Canlı Hayvan Borsamız da kendi elektriğimizi de üreteceğiz. ZEKA'dan elektrik üretimi projesi ve elektronik malzemelerin temini konusunda destek aldık. Proje için önce 230 bin TL aldık, 550 bin TL'lik bedeli de kendi elektiriğimizi üretmek için harcayacağız. Bu sayede elektrik sıkıntımız da olmayacak. Kendi elektriğimizi kurulacak panellerle güneş enerjisinden yararlanarak üreteceğiz. ZEKA'dan bu noktada destek alıyoruz.
Burcu Aydın: Çok önemsediğiniz ve heyecan duyduğunuz Canlı Hayvan Borsası projesinin en kısa sürede tamamlanması için uğraş verdiniz. Projenin tamamlanması niye gecikti?
Mehmet Mühsürler: Projede ki tadilatlar kadar mevzuatta sıkıntı veriyor. En büyük sıkıntıyı ruhsat alımı sırasında yaşadık. Proje aşamasında sıkıntı yaşadık. Başlangıç için 11 ayrı kurumdan görüş alındı. Emirdağ ilçemizde de aynı şekilde Tarım Ticaret Merkezi yerimizi aldık. Mevzuat noktasında çeşitli uzmanların incelemeleri vs. derken 1,5-2 yıl gibi ciddi bir zaman geçti. Projeyi hemen yapıp tamamlayalım demek inanın çok zor. Emirdağ'da ki Tarım Ticaret Merkezimiz de bitmek üzere. Ama 1,5 yıldır biz orada aynı şekilde burada kazandığımız tecrübe ışığında mevzuatı aşmak için elimizden gelen bütün gayretleri gösteriyoruz. Ekonomik olarak da sıkıntımız yok. Allah nasip ederse hedefimiz Canlı Hayvan Borsası açılışını yeni yılın ilk günlerinde yapabilmektir. Ama mevsim şartları başta olmak üzere herhangi bir aksilik olmazsa.
Burcu Aydın: Son derece iddialı olduğunuz Canlı Hayvan Borsası projesi sizin için, Afyonkarahisar ve Türkiye için neden bu kadar önemli?
Mehmet Mühsürler: Ben İstanbul'da baba mesleği itibariyle 20 yıl kaldım. Türkiye'de et arabası olarak tabir ettiğimiz klimalı araçları ilk kez 1975 yılında rahmetli babam bu sektöre getirdi. Ruhsatlı olarak kesimi içeren kombinacılığı icat eden bir atanın evladıyım. Biz o dönemde Sütlüce ve Tophaneye gittiğimizde hayvanları ete indirdiğimizde, hesapları biz pazar yerinde ve kahvehane köşelerinde görürdük. Fiyat oralarda belirlenirdi. Dört tane tüccar toplanır bugün et piyasası kaç para diyerek fiyat belirlemesi yapılırdı. Kısacası kahve köşelerinde fiyat belirlenirdi. Bir kamyon hayvanın sözkonusu olduğu alım satımlarda bu işin neden kahvehanelerde yapıldığını hep düşünürdüm. Boralar ne iş yapar? Borsa ilk kurulduğunda bu kuruluşa sebep insanlardan bir tanesi de bendim. Kayıt dışı ve kaçağın önlenmesini sağladık. Hatırlanırsa coca cola boykot edilmişti. O dönemde, 1991 yılında Borsa Afyon'a kuruldu. Borsaların işi nedir? Allah rahmet eylesin Recai Yumutruğ Başkanımız da çok sevdiğimiz bir insandı. Onun başkanlığında Ömer Termalle ne işimiz vardı, dışarıdan bakıldığında şunu niye yaptı, bunu niye yaptı gibi eleştirilerde bulunuldu. Sektöre eğilmesi beklendi.
Burcu Aydın: Bu çabalarla birlikte neyi hedefliyorsunuz?
Mehmet Mühsürler: ATSO meclis üyeliği, yönetim kurulu üyeliği yaptım. Hedefimizde Borsa'ya geçmek vardı. Birşeyler yapabilir miyiz diye Hakkı Oruç Başkanla birlikte biz Borsa'ya geldik. İlk önce idare binasını yapalım veya Canlı Hayvan Borsasını yapalım diye düşündük. Önce idare binasının yapımı nasip oldu. Daha sonra yönetim kurulu başkanı oldum. Sektörle ilgili olduğu için bizim birşeyler yapmamız lazım. Borsaların işi çantacılık yapmak değil. Noter vazifesi görmek değildir. Vaktimiz dolduğunda bizde yarın gideceğiz. Makamlar ve mevkiler kimseye baki değildir. Benim felsefe edindiğim rahmetli babamın bir sözü vardır, 'Arayan değil aranan ol.' Bu sözü düstur edindim. Yani zirvede iken Allah nasip ederse Canlı Hayvan Borsası ve Tarım Ticaret Merkezini yaptıktan sonra, bizden sonra gelecek olanlarda buraları daha iyi yerlere getirebilir. Önemli olan bayrağı daha üst seviyeye çıkarabilmek. Uçuşun irtifa kaybetmeden sürdürülmesidir. Hedefimiz bu, nasipse yılbaşından sonra açılışı Canlı Hayvan Borsası'nın açılışın yapabilmek.
Burcu Aydın: Çok iddialı konuşuyorsunuz. Yapımı süren Canlı Hayvan Borsası'nın dünya da eşi benzeri olmadığını yeri geldikçe vurguluyorsunuz? Biraz abartmıyor musunuz?
Mehmet Mühsürler: Hayvan Borsası ile Hayvan Pazarı arasında ki farkı anlamak lazım. Bu kafa ile komplike bir sistemi oluşturan Hayvan Borsası maalesef pazaryeri gibi düşünülüyor. İddia ediyorum dünya da bunun eşi benzeri yok. Eğer dünya da varsa başka bir eşi ya da örneği ispat edilsin. Bende ATB Başkanlığını bırakayım. İddiamız büyük biz bir ilki gerçekleştirdik. Ben ulaştığım noktalara küçük hayallerle gelmedim. İnsan hayal etmeden yaşayamaz. Hayalin bittiği yerde ölüm başlar. Benim Borsa yönetimine gelmede ki hayalim buydu. İnşallah ömrüm olduğu sürece bunu mutlaka gerçekleştireceğim. Halkıma, Afyonuma, ülkeme bunu örnek olarak göstereceğim. İnşallah bunun ikinci bir örneği Erzurum, Diyarbakır ve İç Anadolu'da dört tane olması Türkiye'de yeterlidir. Beşinciye gerek yok. Bu vesile ile sizin aracılığınızla sesleniyorum; Lütfen siyasiler, ilçe Belediye Başkanları, Belde Belediye Başkanları olmak üzere herkes kendi işini yapsın. Belediye yönetimleri gerçek görevlerini yapsın. Belediye Başkanları seçim propagandası olarak 'Hayan Pazarı yapacağım.' dememeliler. Yapabiliyorlarsa Hayvan Borsası yapsınlar. Bunların işi halka hizmet. Hayvancıya hizmet değil. Hayvancının işini ise Borsalar yapacak. Hayvan Park Pazar yerleri konusundan Belediye Başkanları lütfen ellerinizi çekin. Aksi halde bu iş hem kayıt dışı ve kaçağı devam ettirmektir. Peygamber Efendimizin (SAV) hadisinde belirttiği üzere iş ehline verilmelidir. Bu işin ehli Borsalardır. Belediye Başkanlarından özellikle haslaten rica ediyorum.
Burcu Aydın: Dünyaya örnek olacağı şeklinde büyük iddiası olan projeden sözetmeyi sürdürürsek, Canlı Hayvan Borsası'nda hangi birimler yer alacak?
Mehmet Mühsürler: Hayvanlar sağlıklı, kaliteli artı kayıt dışı. Bizim için kayıt dışılıkla mücadele önemli. Türkiye'de yaşanan bir gıda terörü olduğunu herkes biliyor. Canlı Hayvan Borsası'nda hayvan kapıdan girdiği an itibariyle kontrol noktasına girene kadar dezenfekte sırasında hayvanda ufacık bir hastalık dahi varsa hemen karantinaya alınacak. Borsa'da hem devletin tahsis ettiği veteriner hekimin yanında hem de kendimize ait Teknik Sorumlu Müdür ve veteriner hekimimiz olacak. Ultrason çekimi dahil hayvanlar a'dan z'ye kontrolden geçecekler. Bu aşamaları tamamlayan hayvanlar satışa sunulacaklar. Satışları Borsa'nın internet adresi üzerinden dünyanın her yerinden izlenebilecek. Her türlü teknolojik imkanın kullanıldığı oturtulmuş bir sistemle iş ve işlemler yürütülecek.
Burcu Aydın: Canlı Hayvan Borsası'nda hayvanlara yönelik hangi işlemler yürütülecek?
Mehmet Mühsürler: Kontrol noktasına giren hayvan dezenfekte edildikten sonra buharla kuturulacak. Eğer hayvanın karantinaya girmeyi gerektirecek bir sağlık sorunu yoksa tartılıp, boyunan takılacak olan barkodların ardından direk satış salonuna gidecek. Sizinde içinde bulunduğunuz gazeteci grupla Konya ili ve Polatlı ilçesinde yaptığımız Borsa incelemesinde gördüğümüz şekilde satış salonunda satış gerçekleştirilecek. Satışın ardından tekrar tartılacak olan hayvanın hesabı görüldükten sonra sağlık raporu ve pasaportları, irsaliyesi, Borsa işlemleri yapılıp çıkışı gerçekleştirilecek. Malı satan alan kişi o an götürmezse konaklama için hayvan otelimizde var. Örneğin bir satıcı Muş'tan iki kamyon mal getirdi. Bu satıcı yorgun bir malı hiçbir zaman kantara çıkarmaz. Hayvancılık yapanlar bunu çok iyi bilirler.
Burcu Aydın: Arazi kaç metrekare, kapalı mekan olarak ne kadar alanı kapsıyor? Fiziksel özellik ve fonksiyonları nelerdir?
Mehmet Mühsürler: Arazinin toplam kapasitesi 52 bin metrekaredir. Kapalı alan olarak şu anda görünürde 16 bin metrekare olurken ek bina olarak 4-5 bin metrekarelik bir alanı daha yapabiliriz. En modern sistemlerle en az sadece Borsa personeli olarak 50 kişi çalışır. Veteriner hekiminden, güvenlik görevlisine, ahçısından, hizmetlisine kadar çeşitli kollarda hizmet verilecek. Sadece il ekonomisine değil Türk ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağız. Genel Sekreterimiz ve Genel Sekreter Yardımcımız Avusturya'ya incelemelerde bulundular. Oradan da Canlı Hayvan Borsası açılışı için davet bekliyorlar. Dünya genelinde merak ve ilgi uyandıran bir Canlı Hayvan Borsası'nın açılışını yapmak için uğraşıyoruz.
Burcu Aydın: Kısa ve orta vadede başkaca hedefleriniz var mı?
Mehmet Mühsürler: Allah nasip ederse bizim ikinci bir hedefimiz Et Borsasını kurmaktır. Canlı Hayvan Borsasını kurduk. Hayvan Borsası arazisinde 50 bin metrakeyi daha kapatarak bir Et Borsasını kurmayı arzu ediyoruz. Daha sonraki hedefim de inşallah Afyon Borsa Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesini kurmak olacak. Bunu da daha önceki haber ve söyleşilerimizde paylaşmıştım. Diyenden ziyade dedirtene bakmak lazım. Rabbimiz dedirtiyor, inşallah bizlere de yapmak nasip olur. Biz bankalarda paraya faiz kovalamıyoruz. Biz üyemizden aldığımz parayı üyemize hizmet olarak ihtiyaçlar doğrultusunda hizmet olarak götürüyoruz. İnsanın damarında nasıl kana ihtiyaç varsa Afyon'da da yumurta alım satım salonlarına acilen ihtiyaç var. Zahire için alım satım salonları lazım. >> Burcu AYDIN'ın röportajı.
Editör: Haber Merkezi