Modern Sanayi Sitesi kuruluyor

Afyonkarahisar’da özellikli sanayi esnafının, dükkan sahibi olmasını sağlayacak Modern Sanayi Sitesi Projesi’nin tanıtım toplantısı Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Mahmut Emin Birliktir’in sunumuyla gerçekleşti.

Konya Yolu’na yapılması planlanan Modern Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Tanıtım Toplantısı, AK Parti Milletvekili Av. Ali Özkaya, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven ile birçok sanayi esnafının katılımıyla gerçekleşti. Projenin tanıtımı öncesi bir konuşma yapan madeni Sanatkarlar Odası Başkanı M. Emin Birliktir, özellikle genç esnafın iş yeri sahibi olması için Modern Sanayi Sitesi Projesini hazırladıkları belitti. Birliktir, “Biz esnaf olduğumuz bugüne kadar hala kiralarda devam ediyoruz. Bizde bir ata sözü var ‘ bir kepenkte olsa Allah her esnafa kendi dükkanını nasip etsin.’ Buradan yola çıktık. Daha sonra öncelikle hedefimiz ikinci küçük sanayi sitesinin arkasıydı. Orası olmayınca Konya yolundaki bir araziye talip olduk biz, Modern Küçük Sanayi Sitesi adına talip olduk. Burası Modern Küçük Sanayi Sitesi adı bu. İkinci Küçük sanayi sitesi gibi buranın 30 sene uzamasına müsaade etmeyeceğiz. Böyle bir şey yok. Bu niyetle ‘nasıl olsa kooperatif, girelim de sonra ödeyelim’ falan dedirttirmeyeceğiz. Bu niyetle gelen varsa onu da ortak etmeyeceğiz. Buzum niyetimiz burada 3 yıl içerisinde bitirmek. Ucuza mal edeceğiz ve 3 yıl içerisinde, 1 yılda ola ki gözükmeyen sebepler olursa; en fazla 3,5-4 sene içerisinde, bu esnaf ve sanatkar kendi dükkanını içerisine girecek” dedi.

“GÜCÜMÜZÜ HİSSETTİRMELİYİZ”

Esnaf ve sanatkarın gücünü hissettirmesi gerektiğin altını çizen Birliktir, “Biz esnaf ve sanatkar olarak gücümüzü hissettirmek zorundayız. Bizimle kimse dalga geçmemeli. Ben görev yaptığım her kurumda bunu başardığıma inanıyorum. Hiçbir zaman siyasilerden şahsım ve ailem adına hiç bir şey istemedim. İstediysem esnaf ve sanatkar odanı istedim, onuda yaptılar. En son KOSGEB meselesi var. sonunda 20 bin-30 bin herkese gelmiş. Bu seferde bankalar sıkıntı veriyormuş. Hangi banka sıkıntı veriyorsa, bütün esnafımıza söylüyorum bana gelin. Devlet desteğini verecek, banka diyecek ki, ‘ben 2 puan zarar ediyorum, size vermeyeceğim.’ Yok böyle bir şey. Burası muz cumhuriyeti değil. Devlet ben zararını karşılıyorum diyorsa o banka o KOSGEB kredilerini vermek zorunda. Hangi banka yapıyorsa bini, buzum esnafımız evraklarını tamamlamışsa, gerekli işlemlerini yapmışsa her banka vermek zorunda. Tabi hükümetin anlaştığı bankalardan bahsediyorum. Dolayısıyla bu tür sıkıntısı olan varsa bize bildirsin. Buraya belediye Başkanımızı özellikle davet ettim. Milletvekillerimiz davet ettim evet isteklerimiz olacak. Kendi adıma da bir şey istemiyorum. Ama bu esnafın bir kepekte olsa kendi dükkanı olsun istiyorum” dedi.

“BU ESNAF SOKAKTAN FALAN TOPLAMIYOR PARAYI”

Birinci küçük sanayi sitesinin şehrin merkezinde kaldığını hatırlatan Başkan Birliktir, “Ön tarafına lüks alışveriş merkezi yapıldı, plaza yapılıyor, arka tarafında çimento taşınıyor, oraya da lüks konutlar yapılacak, karşı tarafına güzel bir spor kompleksi yapılıyor. Biz istesek de istemesek de bunun 10 senesi-20 senesi yok birileri bizi buradan kaldıracak. Burada 850 civarında esnafımız var. Benim çıraklığım orada geçti. 400 civarında dükkan yapıldı, bölüne bölüne 850 civarında dükkan oldu. İkinci Küçük Sanayi Sitesi’nde 300 civarında boş yerimiz var. İkinci Küçük Sanayi Sitesi’nde 60 metrekare dükkanlar 150 bin lira. Ne satıyorsunuz kardeşim? Bu esnaf sokaktan falan toplamıyor parayı. Altın falanda kazanmıyor bu esnaf, kendi Bağ-Kuru’nu ödeyemez hale gelmiş. Bizim bir vefa borcumuz var, 20 senedir başkanlık ediyoruz. Bizim üstümüzde olmayan görevleri bile yapmaya çalışıyoruz oda olarak. Ben şuna inanıyorum bir oda başkanı olarak ben dahi hiçbir odanın bu esnafa hizmet ettiğini düşünmüyorum. Dolayısıyla bugün varız, yarın yokuz, kendi siyasi gücünüz var, kendi itibarınız var. bu itibarlar varken bu esnafa vefa borcumuzu ödeyelim diye bu riskin altına girdik. Bugün biz görevdeyiz, Allah bize nasip etmiş. Peki bugün biz bunu yapmaz isek 3 sene sonra, 4 sene sonra acilen çık derse bu esnaf nereye gidecek? Yada yanınızdaki kalfalar nerede dükkan açacak? Şimdi bu vebali biz üstümüzden atalım. Allah nasip ederse bu işe başladık. Her şeyi açık göreceksiniz, ama dedikodu yok. Kafanıza takılan bir şeyi de soracaksınız. İkinci Sanayi Sitesinin uzamasının sebeplerinden biride bu. Onun için diyorum 3 senede bitecek, ola ki mücbir sebep 4 sene. 4 sene sonra o esnaf ve sanatkar o dükkanına girecek” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ÇİMENTO FABRİKASI YAPILDI”

Birliktir’in ardından bir konuşma yapan Belediye Başkanı Burhanettin çoban ise şu ifadelere yer verdi:

“Ben 2009 seçimlerinde gezerken gerçekten İkinci Sanayi Sitesi’nin caddeleri, sokakları gerçekten anlatmaya kelimeler yetmez çok kötüydü. Sadece oraya belediyemizin harcadığı para 6,5 milyon TL’yi geçti. Biz bir kuruş para almadan o işleri yaptık. Şehit içindeki sanayi sitemizin de çeşitli problemleri var. Eski sanayi setimizle ilgili 2011 yılında imar çalışması yaptık. Ya biz bunu anlatamadık, yada esnafımız istemedi. İtirazlar geldi geri çektik. Çimento fabrikası, 2014 seçim vaatleri arasında oda vardı. Çimento’nun buradan kalkmasıydı. Taşınma diye bir şey yok. 165 milyon dolar maliyetle Halımoru Köyü’ne Türkiye’deki en büyük yatırım ve en büyük fabrikadan bir tanesi yapıldı ve hizmete başladı. Kamu yatırımı dahil aynı alanda Afyon’daki en büyük yatırım şuanda Çimento Fabrikamızın yatırımı. Kapasite 4 katına çıktı. Orayı da bitirdik şimdi. Geriye kaldı eski sanayi setimiz, yani sizlerin olduğu yer birde traversin karşısındaki alanlar. Biz bir şekilde halkımız, esnafımız ne istiyorsa onu yapmak istiyoruz. Yüzde 60, yüzde 70 evet demiyorsa bizde evet demiyoruz. Dolayısıyla çimento oradan kalktı seneye, hatta bu senede inşaatlar başlayabilir. Çünkü işlemler bitti.”

BAŞKAN ÇOBAN’DAN MODERN SANAYİYE ALTYAPI SÖZÜ

Başkan Çoban’ın tüm alt yapıyı yapma sözü vermesi salonda bulunan tüm esnafı sevindirdi. Çoban yaptığı konuşmada, “Bizler bu şehrin evlatlarıyız ve burada büyüdük. Geçmişte yaşanan sıkıntıları çok iyi biliyoruz. Modern Sanayi Sitesi’nin suyunu ve kanalizasyonunu yapacağız. Daha sonra yol için de ister beton parke isterseniz asfalt olarak inşaatı biter bitmez yaparız. Bizim tüm ekip ve ekipmanımız mevcut ve bu konuda en iyiyiz demiyoruz ama en iyiler arasındayız. Daha sonra doğalgaz için görüşlerimizi sağladık. Zaten Şeker Fabrikası’nın doğalgaz talebi olmuş. Bu konuda da sıkıntı yok. Ben Emin Başkan’a emeklerinden ve girişimlerinden ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi