MİLLETVEKİLİ ADAYI ÖZKALDI, “TARIMIN OLMAZSA OLMASI SUDUR”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili adayları, Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 8. olağan genel kurul toplantısında katıldı. Genel kurulda konuşan Milletvekili adayı Akif Özkaldı, “Tarımın olmazsa olması sulu tarımdır. Bu güne kadar Bakanımız Veysel Eroğlu beyin öncülüğünde 450 bin dekar alanda sulamayı bitirdik. 100 bin dekar alanda inşa ettik” dedi.

Mevcut Başkanı Raşit Tabağın ve ekibinin güven tazelediği Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 8. olağan genel kuruluna AK Parti heyeti milletvekili adaylarıyla birlikte adeta çıkarma yaptı. Geniş bir katılımla genel kurula katılan Milletvekili adayları birer konuşma yaptılar. İlk olarak konuşan Milletvekili adayı Halil Ürün, siyasetçiler olarak çiftçilerin ve hayvancıların yanında olduğunu söyledi. Seçim propaganda döneminde olduklarını belirten Ürün “İnşallah bu seçimlerde halkımız bir kere daha karar verecek. AK Parti olarak bizim teklifimiz Türkiye'nin idari sisteminin değiştirilmesi, çelişkilerin giderilmesi noktasında Anayasa'nın yenilenmesi projesini sizlere sunuyoruz. Yeni bir anayasa değil bu anayasayı yenileceğiz. Ama asıl yapacağımız şey idari yapılanmada değişikliktir. Programımızda 2023 hedeflerine gidişimizi engellediğini düşündüğümüz idarede ki çarpışıklıkları ya da çakışan yetkileri düzenleyeceğiz. Bugünkü anayasal düzende Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında ciddi bir yetki karmaşası var. Bir il müdürü ataması için üçlü kararname gerekiyor. Sayın Sezer'in döneminde bakanlıkların nasıl değiştiği konusunda Sayın Cumhurbaşkanı Sezer nedeniyle bir çok bakanlık edecek isim değişmişti. Hatta 2001 krizi Sayın Cumhurbaşkanı ile o günkü hükümet arasında vuku bulmuştu. Bunun sonucunu aziz millet ödedi. Biz bu seçimde anayasayı değiştirecek yetkiyi AK Partiye inşallah verirseniz bu çelişkiyi kaldıracağız” dedi.

 

SAĞLIKLI ÜRETİM ŞART

İnsan hayatında önemli olanın sağlık ve sağlıklı üretim olduğunu vurgulayan Milletvekili adayı Prof. Dr. Remziye Sıvacı, sağlıklı yetişmiş ürünlere ihtiyaç olunduğunu dile getirdi. Milletvekili adayı Sıvacı, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü; “Fazla üretimden ziyade sağlıklı üretime dikkat edilmeli. Hem işten hem dişten artar. Çok fazla yemek obeziteye neden. Bilindiği üzere şu anda ABD'de en büyük sorun obezitedir. Çok fazla tüketim ve üretim gerekmiyor. Sağlıklı, düzgün yetiştirilmiş hayvanlara ve ürünlerine ihtiyacımız var. Genetiği temiz seçilmiş herşey hastalık oranımızı düşürecektir. Fazla süt üretimi için hayvanlara hormon yüklenmemeli. En sağlıklı insanlar sporcular. Çok yüksek paralara transfer ediliyorlar. Sağlıklı, kaliteli düzgün üretim şart. Hayvanların spor alanı da meralardır.”

 

BENDE SİZLERİN İÇERİSİNDEN GELEN BİRİSİYİM

AK Parti Milletvekili Adayı Av. Ali Özkaya, başkentte avukatlık yaptığını ancak Dinar ilçesinde tarlada çalıştığını, ahırda hayvanlarla uğraştığını söyledi. Özkaya, 1993 yılına kadar bu işleri aralıksız yaptığını anlattı. Ali Özkaya, uzun  zaman danaları güttüğünü, günümüzde de Dinar'ın Donbay ovasında babası ve kardeşinin tarım ve hayvancılıkla uğraştığını kaydetti. Özkaya, “Afyonkarahisar’ımızda yaklaşık 710 kişinin 400 binin üzerinde insanımız çiftçilikler veya hayvancılıkla uğraşıyor. Ben Ankara’da avukatım. Fakat avukatlık yaptığım ilk güne kadar tarlada çalışan, hayvan besleyen bir insanım. 1993 yılına kadar aralıksız olarak bu işi yaptım. Sizlerin gibi bir ailenin çocuğuyum. Şuan babam ve kardeşim Donbay ovasının en büyük çiftçilerinden bir tanesidir” diyerek konuştu.

 

GIDA GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ

AK Parti Milletvekili Adayı İnşaat Mühendisi Akif Özkaldı programın son konuşmasını yaptı. Özkaldı, tarımda sulama projelerinin büyük ölçüde gerçekleştirildiğini, göletin sulama, sulamanın da tarım ve hayvancılığın yürütülmesi anlamına geldiğini kaydetti. Özkaldı, ifadelerine şöyle sürdürdü; “Tarım ve hayvancılık gerçekten ikisi bir birinden ayrılmayan bir unsurdur. Fakat bildiğiniz gibi bu tarım ve hayvancılıkta sulama çok önemli. DSİ bünyesinde 29 yıl boyunca görev yaptım. DSİ’nin en önemli vazifelerinden birisi de sulamadır. Dünyada daha düne kadar konuşulan konuların başında enerji, petrol vs. gelirdi.  Ama şuanda artık en çok konuşulan konuların başına gıda güvenliği geldi. Gıda güvenliği en çok gündemde olan ve dünyanın en önemli maddesidir.”

 

TARIM DA OLMAZSA OLMASI SULU TARIMDIR

Afyonkarahisar’da 450 bin dekar alanın sulandığını hatırlatan Milletvekili adayı Özkaldı, 100 bin dekar alanın inşaatının devam ettiğini vurguladı. Özkaldı, “Tarımda bizim olmazsa olmazımız sulu tarımdır. Kuru tarımdan sulu tarıma geçtiğiniz anda ürün artışında 5 ile 13 kat arasında verim artışı olmaktadır. Bunlarda ispatlıdır. Sulu tarımda Afyonkarahisar bazında neler yaptığımızı rakamlarla söylemek istiyorum. Biz bu güne kadar 450 bin dekar alanda sulamayı bitirdik ve gerçekleştirdik. Şuanda 350 bin dekar projemiz devam ediyor. Aynı zamanda 100 bin dekarda inşaatı devam eden projemiz var. Afyonkarahisar’da sulanabilir alanımız 800 bin dekardır. 710 binlik bir nüfustan bahsediyoruz. Kayıtlı çiftçi sayısına baktığımız da 441 bin kişi var. Nüfusumuzun yarısından çoğu çiftçilikten ve hayvancılıktan geçinmektedir. Dolayısıyla Afyonkarahisar’da tarımın ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki, bunun için neler yaptık. Yaptığımız işlere bakmamız lazım. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu beyin öncülüğünde DSİ yatırımı olarak son 13 yılda 1 Milyar TL Afyonkarahisar’ımıza yatırım yaptık” dedi. Yapılan konuşmaların ardından üyelerin oy kullanmasıyla genel kurul sona erdi. Genel kurula İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, Milletvekili adayları, İl Yönetim Kurulu üyeleri, İl Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

 

 

Editör: Haber Merkezi