Mera Islah Çalışmaları Devam Ediyor.

Mera ıslah çalışmaları kapsamında İlimiz Emirdağ İlçesi Salihler Köyünde yaklaşık 565 dekarlık alanda gübreleme çalışması yapıldı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin ARAP;

‘‘ Hayvancılığımız için oldukça büyük öneme sahip meraların amacı dışında kullanılmasının önlenmesi kadar önemli olan diğer bir husus ise mevcut meralardan en yüksek düzeyde verim elde etmektir.

Merada otlatma diğer yemlemeye göre daha verimli, ekonomik ve merada otlayan hayvanlardan daha fazla kazanç elde edilmektedir. Meralar, üzerinde bulunduğu toprağı çıplak araziye göre daha iyi korumakta ve iklim üzerinde de olumlu yönde faydalarının yanı sıra doğal dengenin korunmasında ve yağışların toprakta tutulmasında mera alanlarının önemi büyüktür.

Hayvancılıkta girdi maliyetlerinin azaltılabilmesinde en önemli unsur meraların kalitesinin artırılmasıdır.

Bu kapsamda İlimiz yaklaşık 2.2 milyon dekar meraya sahip bir ildir. Bu güne kadar yaklaşık 32 bin dekarlık alanda ıslah çalışmaları tamamlanmış olup, 1 köyümüz de 9 bin 993 dekarlık alanda ıslah çalışmaları tamamlanarak açılışa hazır hale gelmiştir. 2016 yılında ise projesi hazırlanan 3 köyde 3 bin 858 dekarlık alanda ıslah çalışmalarına başlanmıştır.

Islah metodu ile mera otunda verim artışı sağlanır. Ot kalitesi yükselerek hayvansal ürün miktarında artış olur. Aynı zamanda çiftçimiz için hayvanlarını maliyetsiz besleme imkanı sağlanmış olur.

Ülkemiz hayvancılığımız için mera varlıklarımızın korunması, ıslah edilerek hayvancılık amaçlı kullanılmaya dönük planlamalar yapılması oldukça önem arz etmektedir. Meralar, özellikle tarım dışı sektörlerde yatırım yapılacak alan olarak görülüyor. Bu bakışın değişmesi lazım. Aksi halde hayvancılıkta sürdürülebilirlikten söz edilemez. Meraların kalitesinin arttırılarak planlama ile rantabl otlatma yapılması hayvancılığımız da girdi maliyetlerini önemli oranda azaltacaktır. Ayrıca tüm vatandaşlarımızın meralarımızı hassasiyetle koruması ve sahip çıkması önem arz etmektedir” dedi.

Editör: Haber Merkezi