Köksal: “Yumurtacılığın sorunlarını Meclis araştırsın
 
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, yumurtacılık sektörünün sorunlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından araştırılması için önerge verdi.
 
Afyonkarahisar’ın sorunlarını her alanda gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal,  bir sorunu daha gündeme taşıdı.
İFLAS ERTELEMELER ÇOĞALDI
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Meclis Araştırması önergesi veren Milletvekili Köksal, önergesinde şu ifadeleri kullandı:
“Yumurta ülkemizde önemli ihracat ürünleri arasında yer almaktadır. Sektördeki üreticilerin neredeyse tamamı zarar etmekte, firmalar batmakta ve bazı firmalarca iflas ertelemeler alınmaktadır. Üreticilerin zararının yanı sıra tüketicilerde yumurta gibi önemli bir besin kaynağını yüksek fiyatlarla almak zorunda kaldığı da göz önüne alınarak alınması gerekli olan tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.”
PAZARLAMA STRATEJİLERİ EKSİK
Köksal yumurtacılık sektörünün balıkçılar tarafından yönetildiğini hatırlatarak, “Yumurtacılık sektörü büyük bir sektör olmasına rağmen balıkçılar tarafından yönetiliyor. Tavuk yemi olarak kullanılan mısır başta olmak üzere birçok gider kaleminde artış yaşanması karşısında yumurta fiyatı düşüşü yüzünden üreticiler zor günler yaşamaktadır. Bu üretim ve kapasite artışı olan başka bir sektör yok. Ancak İktidar tarafından yumurtacılık sektöründe üretim kapasitesi ayarlaması pazarlama stratejileri yapılmadığı ve yeni pazarlar açılmadığı için fazla üretilen yumurtalar üreticinin zarar etmesine neden olmaktadır” dedi.
PİYASADA ÜRETİCİ KALMAYABİLİR
Köksal şöyle devam etti:
“İhracatımızın yüzde 90’dan fazlasını gerçekleştirdiğimiz Irak’taki sıkıntılar ve Rusya ile yaşadığımız sorunlar yüzünden yumurta ihracatımız düşüşe geçmiştir. Yumurtacılık sektörü için Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Afrika gibi ciddi alternatif pazarlar mevcut olmasına rağmen gemiler dolaşarak gittiği için bu coğrafyalara 45 günde varabilmektedir. Yumurta üreticilerinin çoğunluğu kredi ve borçlarla boğuşmaktadır. Bu şekilde zarar eden kredi ve borçlarını ödemekte zorlanan üreticiler için acilen önlem alınması gerekmektedir. Şuanda ciddi anlamda kriz yaşayan yumurta üreticileri için gereken tedbirler alınmazsa önümüzdeki dönemlerde korkarım piyasada yumurta üreticisi kalmayacaktır.”
 
Editör: Haber Merkezi