Köksal: “Tek adamlık ve bölünmeyle karşı karşıya kalırız”
 
Cumhuriye Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Anayasa değişikliği teklifi ile tek adamlık ve bölünme tehlikesinin günyüzüne çıkacağını söyledi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, İhsaniye, Akören ve Hacıbeyli'de Anayasa değişikliğine karşı neler yapılması gerektiğini anlattı.
Anayasa değişikliğinin ülke bekasını sağlamlaştıran değil, bölünmeyi kolaylaştıran düzenlemeler içerdiğini belirten Milletvekili Köksal, "Apo'nun İmralı Notları açık. Terörist başı açıkça söylüyor: Federasyonun önü açılacak diyor. Bunun için başkanlık sistemini destekliyor. Ne yazık ki bu teklife Milliyetçi Hareket Partisi de destek veriyor. Bu değişiklik teklifinin iki amacı var: Cumhurbaşkanı'na büyük bir koruma getirmek, ikincisi de bölünmenin yolunu açmaktır. Cumhurbaşkanı'nın kendi atayacağı Bakanlar aracılığıyla federasyonun önünü açacaklar. Her konuda çıkaracağı kararname ile bütün tasarruflar Cumhurbaşkanı'nın makamında toplanmış olacak. Böyle bir yetkiyle Cumhurbaşkanı istediği anda mahalli idarelerin yapısını bile değiştirecek düzenlemelere imza atabilir" dedi.
DEMOKRASİ ORTADAN KALKACAK
Önümüzdeki süreçte Türkiye Cumhuriyeti'nin kaderinin oylanacağını hatırlatan Milletvekili Köksal, "Cumhuriyet'in kaderini oyluyoruz. Bu bir sistem değişikliği değil, rejim değişikliğidir. Anayasa Komisyonu'nda sabahlara kadar bu teklif geçerse, evvela Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni etkisiz hâle getirecek dedik. Bu ülkede yavaş da gitse demokrasiyi tarihe gömecek dedik. Bu teklif geçerse terörist başı Apo'nun istekleri yerine getirilecek dedik" ifadelerini kullandı.
BİR GECEDE KARARNAME ÇIKACAK
Cumhurbaşkanlığı makamının adeta bir padişahlığa dönüşeceğini vurgulayan Köksal, "Bakanlar Kurulu diye bir şey kalmayacak. Tüm yetkiler Cumhurbaşkanı'nda toplanacak. İstediği kişiyi bakan olarak atayıp azledebilecek. İstediği kadar Cumhurbaşkanı Yardımcısı atayabilecek. Yasama yetkisine de ortak oluyor. Kararname çıkararak milletin iradesine ortak oluyor. Egemenlik milletten alınarak Kaçak Saray'a veriliyor. Kararname, ferman demektir. Cumhurbaşkanı, genişletilmiş Olağanüstü Hal rejimi ilan etme yetkisine sahip. Bu konuda da her alanda kararname çıkartabilecek. Cumhurbaşkanı, bir gecede kararname çıkartıp vatandaşın tarlasını da el koyabilecek. Bir iş yeri ruhsatının iptaline de karar verebilecek" şeklinde konuştu.
DOKUNMAK NEREDEYSE İMKANSIZ
Köksal, şöyle devam etti:
Cumhurbaşkanı'nın, Cumhurbaşkanı Yardımcıları'nın ve bakanların 600 milletvekilli bir Meclis'te 400 vekilin oyuyla Yüce Divan'a sevk edilmesi sağlanacak. Cumhurbaşkanı'nın bu fani dünyada yargılanması, dokunulması imkansız hale getirilmiş. Aynı koruma bakanlar için de getirilmiş. Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi Üyeleri'nin 12 tanesini doğrudan atayacak. Kalan 3 üyede Cumhurbaşkanı'nın meclisteki partisinin aracılığıyla belirlenecek. Bu durumda Yüce Divan görevi olan Anayasa Mahkemesi üyelerinin tamamı Cumhurbaşkanı'nın onayından geçmiş olacak. Böyle bir mahkeme o Cumhurbaşkanı'nı, Cumhurbaşkanı yardımcılarını ve bakanları nasıl tarafsız yarılayacak?"  
 
Editör: Haber Merkezi