Köksal: Bu teklif “Eyalet Sistemi”nin önünü açar
 
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, AKP’nin önerdiği Anayasa Değişikliğinin Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne zarar vereceğini “Eyalet Sistemi”nin önünü açacağını söyledi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, AKP'nin önerdiği “Anayasa Değişikliği” hakkında değerlendirmede bulundu.
DİKTATÖRLÜK REJİMİ, TEK ADAMLIK ÖNERİSİ
Yapılan düzenlemenin Türkiye'nin rejimini değiştirecek bir düzenleme olduğunun önemle altını çizen Milletvekili Köksal, "AKP’nin Anayasa değişikliği teklifi kabul edilemez bir tekliftir. Bu bir diktatörlük rejimi tek adamlık önerisidir. AKP’nin önerdiği Anayasa değişikliğinde hiçbir demokratik başkanlık rejimindeki düzenlemeler yoktur. Cumhurbaşkanına mevcut Anayasamızdan 10 katı fazla yetkiler vermektedir öyle ki 126. ve 127.maddelerde yapılan düzenlemeyle eyalet sistemine geçiş kolaylaştırılmıştır. Mevcut anayasamızda Kamu hizmetlerinin görülmesinde verim ve uyum sağlamak amacıyla birden çok ili içine alan merkezi idare teşkilatı kurulabilir. Bu teşkilatın görev ve yetkileri kanunla düzenlenir şeklinde bir düzenleme mevcutken Anayasa değişikliğinde merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir şeklinde değiştirilmek istenmektedir. Bu şekilde mevcut Anayasamızda Merkezi idare ile ilgili kanunla düzenlenen yetkileri Anayasa değişikliği ile tek kişinin çıkaracağı kararnameye teslim etmiş oluyoruz” dedi.
EYALET SİSTEMİNE GEÇİŞ KOLAYLAŞTIRILIYOR
Milletvekili Köksal açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: 
“Yine mevcut Anayasamızda 127. maddede mahalli idarelerin belirli kamu hizmetlerinin görülmesi amacı ile kendi aralarında Bakanlar Kurulunun izni ile birlik kurmaları, görevleri, yetkileri, maliye ve kolluk işleri ve merkezi idare ile karşılıklı bağ ve ilgileri kanunla düzenlenir. Bu idarelere, görevleri ile orantılı gelir kaynakları sağlanır denirken Anayasa değişikliğinde bu izin yetkisi Bakanlar Kurulundan alınıp Cumhurbaşkanına verilmek istenilmektedir. Bu durumda Cumhurbaşkanı bir kararname çıkararak ülkeye eyalet sistemini getirebilecektir. Verilen bu yetki son derece kritik ve tehlikelidir."
TERÖRİST BAŞI DA BAŞKANLIK SİSTEMİNİ DESTEKLİYOR
"Özellikle terörist başı Apo’nun da başkanlık sistemini desteklediğini beyan etmesi ile Türkiye’yi eyaletlere bölerek ülkemizi tamda PKK’nın istediği gibi bir bölünme sürecine getirebileceğini söylemek yanlış olmaz" diyen Köksal, "Mahalli idarelerin (il, ilçe, köy, kasaba) kaderini tek bir kişinin iradesine bırakmak ne kadar doğrudur.? Milletin geleceğini milletin iradesiyle seçilen meclise değil tek adam iradesine bırakmak demokrasi midir.? Üstelik milletin kaderini belirleyecek olan tek adamın iradesin nasıl güvenilerek devletin bu kadar geniş yetkileri teslim edilecektir.? Özellikle Tayyip Erdoğan’ın eyalet sistemini tartışabiliriz sözlerini de hatırlayacak olursak 126. Ve 127. Maddelerde ki düzenleme sayesinde eyalet sisteminin rahat bir şekilde uygulanabileceğini söylersek yanlış olmaz." ifadelerini kullandı. 
 
Editör: Haber Merkezi