İTİMAT SUCUKLARINDAN AÇIKLAMA
İtimat’ın etiketini kullandılar
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Sitesinde Kanatlı Eti Tespiti dolayısıyla teşhir ettiği İhsan Koçkan İtimat Sucukları Sahibi İhsan Koçkan, bir basın toplantısı düzenleyerek, İtimat Sucukları etiketinin İzmirli bir firma tarafından piliç sucuğuna konulmasıyla taklit edilerek böyle bir vakayla karşılaştıklarını ve firmaya maddi manevi tazminat davası açtıklarını bildirdi.
140 yıllık İtimat Sucukları’nın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kanatlı eti tespiti gerekçesiyle teşhir edilen firmalar arasında yer alması dolayısıyla firma sahibi İhsan Koçkan bir basın toplantısı düzenledi. İlk olarak basın mensuplarına sucuk üretim tesisini gezdiren ve tek tek üretim aşamalarını anlatan Koçkan, toplantıda İzmirli gıda firması tarafından yüzde yüz piliç sucuğuna yüzde yüz dana İhsan Koçkan İtimat Sucukları etiketinin yapıştırıldığını belirterek firmalarının ismini lekeleyen İzmirli Gıda firmasına daha önce dava açtıklarını bildirdi.
“Açıklamalarda bilgi ve izah eksikliği var”
İtimat Sucukları Sahibi İhsan Koçkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sitesinde yayınladığı Isıl İşlem Görmüş İtimat sucuklarında Kanatlı Eti tespiti yönündeki yayınlarda bilgi ve izah eksikliğinun olduğunu söyledi. Koçkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “6 yaşından bu yana sucuk hanelerde sucuk imalatıyla uğraşıp o yıllarda bu işi hafızaya almaya başladık. 30 yıldır bu işin içerisindeyim kendim sucuk ve pastırma ustasıyım. Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığının resmi wep sitesinde ve Ulusal basında yayınlanan bültenlerde firmamızın ürettiği bir parti sucukta kanatlı et üretildiğine dair yayın yapılmıştır. Yapılan yayınlarda bilgi ve izah eksikliği vardır. İzmir İlinde gıda toptancısı olan Onur Gıda Firmasının sahibi Mesut Şensoy; yüzde yüz piliç sucuğuna yüzde yüz dana sucuğu yani İhsan Koçkan İtimat Sucuğu etiketi vurmuştur. Bu işte İhsan Koçkan İtimat Sucuklarının bir alakası yoktur. Bu olayla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bilgilendirildiğimiz gün Afyonkarahisar 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde 18.04.2014 günü 2014/244 esas sayılı dosya ile Onur Gıda aleyhine madde ve manevi tazminat davası açtık.
“Gıda firması suçunu itiraf etti”
Açılan davada davalı Mesut Şensoy, suçunu itiraf ederek hatasını kabul ettiğini belirten Koçkan; “İtimat Sucuklarının sahibi olarak şunu ifade etmek istiyorum; biz sahtekar değiliz. Biz 140 yıldır dana sucuğunun içine piliç eti katmak için bu işle uğraşmıyoruz. Biz eğer ki ürünümüzün üzerine yüzde yüz dana sucuğu yazıyorsak, onun içerisinde yüzde yüz dana sucuğu vardır. Uzun yıllardır sucuk üretimi yapan firmamızla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından onlarca defa satış mağazamızdan ve sucuğumuzun satıldığı şehir dışı marketlerden numune alınmıştır. Bu numuneler sonucu Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliğine uygun olarak gelmiştir. Bizim 140 yıllık geçmişimizde ilk defa böyle bir vakaya rastlanılmıştır ve bu işinde bizimle bir alakası yoktur. Davalı Mesut Şensoy Afyonkarahisar mahkemelerine gelmiş ve hakim huzurunda bu işin sebebinin kendisinin olduğunu ve maddi-manevi tazminatı kabul ettiğini söylemiştir. Bu hatanın en kısa zamanda düzeltilmesi için gayret göstereceğimizi, bu işin peşini bırakmayacağımızı belirtmek isterim” diye konuştu.
“Başka sucuğu benim etiketim vuruluyor”
Ürünlerinin taklit edildiğinin altına çizen Koçkan; “Benim ürettiğim sucuğa benim etiketim vurulmuyor. Başka bir sucuk üretilip benim etiketim vuruluyor. Ülke genelinde 80 milyon insan var. Sucuk imalatçısı olarak 80 milyon insanın her fiili hareketinden kısmi olarak ben sorumlu tutulursam, bu hakkaniyete de sığmaz, bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin kanunlarına da sığmaz. Sucuk sektörünün Afyon’un gizli lokomotifi olduğunu düşünüyorum. Bu gün en küçük işletmemiz ilimize haftalık 20-30 bin lira sıcak para sokmakta. Bu hepimizin cebine gizliden gizliye giren bir para. Bu sektörde Afyon’un adını karalamak için en ufak bir girişimim olamaz benim. Ben bu sektör için 140 yıldır emek veren bir aileden gelen biri olarak bu işe değer vermenin ne demek olduğunu en iyi ben anlayabilirim. Afyonda bu işten rızık kazanan yüzlerce firma var. Eğer ben böyle bir şey yapmışsam onlarında rızıklarına mani olmuşumdur. Eğer ki ben piliç sucuğuna İhsan Koçkan İtimat sucukları etiketi vurup kestirmeden zengin olmak için böyle bir şeye giriştiysem Allahın Meleklerinin ve Peygamberinin laneti benim üzerime olsun. Yok eğer ki ben böyle bir şey yapmadıysam ve üzerime iftira atılıyorsa bu lanet bunu diyenlerin üzerine olsun inşallah” diye konuştu.
Haber: Hayati KANAT
Editör: Haber Merkezi