İş Hukuku, Afyon’da masaya yatırıldı
 
Adalet Akademisi ve Afyonkarahisar Barosu tarafından düzenlenen “İş Hukuku ve İş Davalarında Karşılaşılan Problemler” konulu eğitim semineri Oruçoğlu Termal Otel’de gerçekleştirildi.
 
Seminerde konuşan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi Başkanı Şahin Çil, “İş Hukuku popüler bir alan. Afyonkarahisar’ın bu alanda ki hacmi de fena değil. Türkiye de 13 milyon civarında kayıtlı işçi var. Yüzde 7’ler seviyesinde de kayıt dışı çalışan olduğunu düşünürsek üstü örtülü, gizli 20 milyona varan bir istihdam var. Yapılacak toplam değerlendirme de aileleriyle birlikte 80 milyona hitap edebilen bir alan. Hemen her kişinin ailesinde bir ya da birçok işçi olabiliyor” ifadelerini kullandı. 
İŞÇİLER DAHA ÇOK TERCİH EDİYOR
Çil, şöyle devam etti:
“Bence iş hukuku ile uğraşmak keyifli. Bu alanda 18 yıl Yargıtay’da çalıştım. Büyük keyif aldım. Şimdi de 2016 yılının Mayıs ayından itibaren yeni kurulan İstinaf Mahkemelerinde görev aldım. İş Hukuku alanında iyi gelişmeler olduğunu söyleyebilirim. Zorunlu Arabuluculuk İş Hukukuna monte edildiğinde daha farklı bir aşamaya geçeceğiz. Bu arabuluculuk devreye girdiğinde dava şartı olarak öncelikle dava açmadan önce kişinin bu yola girmesi gerekiyor. İş davalarının yüzde 95’nin işçi tarafından açıldığı düşünüldüğünde işçi önce kendisi ya da vekili aracılığıyla Arabuluculuk Merkezine gidecek. Bunu taslak belirtiyor. Eğer böyle bir merkez yoksa Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurulacak.”
UYGULAMADAKİ SORUNLAR ANLATILDI
Eğitim seminerini değerlendiren Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, “Hukuk hayatın bir parçası. Hayatta stabil değil, tek düze gitmiyor, gelişiyor. Hayat birçok gelişim ve değişime sahne oluyor. Hukukta bu değişimi karşılamak için kendisini yeniliyor. Eğer olayların arkasında kalırsa hukuk dinamizmini kaybediyor. Şu anda hukuk bir parça hayatın önünde gidiyor. Çünkü bu alanda çok hızlı değişimler var. Meslek içi eğitimlerle çok hızlı gelişen hukuka hukukçuların ayak uydurmasına katkı sunuluyor. İş Hukuku üzerine düzenlediğimiz eğitim semineri önemli. İş Hukuku en sık değişime uğrayan alan. İş hukuku Türkiye’de davaların çok önemli bir kısmını oluşturuyor. Daha önce İstinaf Mahkemeleri kurulmadan önce üç tane Hukuk Dairesi iş davalarının temyiz incelemelerine bakıyordu. Bunların aralarındaki ihtilaflar nedeniyle sürekli bir değişim vardı. Sürekli bir içtihat farklılıklarından kaynaklanan uygulama problemleri vardı” dedi.
 
Editör: Haber Merkezi