İl Afet Müdahale Planı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
Deprem kuşağında yer alan ve büyük ölçüde deprem riski taşıyan ilimizde başta deprem ve diğer afetler karşısında daha tedbirli olmak, afet öncesi gereken hazırlıkları ve gerekli koordinasyonu sağlamak ve afet sonrasında yapılacak çalışma ve faaliyetleri değerlendirmek adına Valimiz Hakan Yusuf Güner başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.
Afet ve Acil Durum Hizmetleri Yönetmeliği gereğince, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) esas alınarak, ilimizde İl Afet Müdahale Planı hazırlanması adına, iki ay içerisinde bitirilecek olan çalışmaların startı verildi. İlimizdeki Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Sivil Toplum Örgütleri şeklinde planlanan İl Afet Müdahale Planının Taslağı İl Afet Acil Durum Müdürlüğümüzce hazırlanmış olup, Yerel Düzey Hizmet Grubu Operasyon Planları ise Ana Çözüm ortakları ve destek çözüm ortakları ile birlikte hazırlanması çalışmalarına Valimiz Hakan Yusuf Güner’in başkanlığında yapılan toplantı ile start verildi.
Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Valimiz Hakan Yusuf Güner, Garnizon Komutanı Tuğg. Gökhan İsmet Gülmez, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Yusuf Kenan Topçu, İl Emniyet Müdürü İbrahim Özel, İlçe Belediye Başkanları, İl Afet Acil Durum Müdür V. Hüseyin Sarıkaya ve diğer il müdürleri ile afet çalışmalarında görev alan kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Toplantıda İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Hüseyin Sarıkaya’nın Taslak İl Afet Müdahale Planı hakkında tüm kamu kurum ve kuruluşları ile ilçe kaymakamlıklarını görevleri ve sorumlulukları hakkında bilgilendirmesi ile İl Afet Müdahale Planı Hizmet Gruplarını Operasyon Planlarından Sorumlu Ana ve Destek Çözüm Ortaklarının oluşumu ve görevleri hakkında sunumu yapıldı.
Daha sonra toplantıda söz alan Valimiz Hakan Yusuf Güner; “Afyonkarahisar dendiği zaman akla gelen ilk önemli konulardan biriside afettir. Benim yüksek lisans tezim de Kentsel Politikalar açısından Afet öncesi tedbirlerdir. O dönem AFAD diye bir kurum yoktu. O dönemde yaptığım analizler şimdi gerçekleşti. Ben o zaman Kaymakamdım ve yaptığım tez bugün hayat buldu. Bu nedenle de boşuna tez almamışım. Buda beni mutlu etti. Afet konusu hazırlığı olmayan bir konu olarak herkesin zor durumlar yaşadığı bir durumdur. Burada ne yapmamız gerektiğinin bilinmesi çok önem arz ediyor. Ama çok önemsenmeyen kaderci bir gözle değerlendirilen bir durum. Burada da afet olabilir, komşu iller de afet olabilir bizlerde yardımcı olabiliriz. Çok güzel bir sunum yapılmış burada, yani AFAD kurumu boşuna kurulmamış ben burada bunu görüyorum. AFAD’ın artık işi müşahhas hale getirdiğini ve bu işi sahipsiz işin sahibi Vali olur mantığıyla değil, bu önemli konunun sahibinin ve sorumlusunun belli olduğu bir durumu memnuniyetle müşahede ettim. Genelde kimsenin sahiplenmediği yetim ve öksüz işler Valilerin olmuştur. Bu iş Afyonkarahisar’da yetim ve öksüz değil ben bunu gördüm. İlimizde çok güzel bir yapılanma var. Bu yapılanmaya uygun pratiklerin oluşturulması gerekiyor. Bu yönüyle bu planı ciddiye alalım. İlçeler merkez kurum ve kuruluşlar bu işi ciddiye alsınlar. Zaten kurum ve kuruluşların görevleri AFAD tarafından en iyi şekilde belirlenmiş. Hangi hizmet kurumunda kim yer alıyor, kimlerin işleri nedir ve kimin misyonu nedir hepsi belirlenmiş. Bu hizmet guruplarının da kendi alt yapıları var. Hizmetin kurumlar tarafından faal olması için x,y ve z kurumlarından gelen kişiler ve görevleri belirlenmiş, bu uğurda en iyi şekilde kavramak adına çalışmak gerekiyor. Camilerin, binaların olduğu yerleri 10 yıl önceki programa göre çadır alanı ilan ederseniz, yolların geçtiği araziyi enkaz alanı olarak değerlendirilirse bu plan yerine pilav olur. Bu planların pilav olmaması için sahada incelemeler yaparak, görerek, inceleyerek ve ciddiye alarak bu işe sahip çıkmamız lazım. Türkiye ilk müdahalede çok önemli iyi bir tecrübe ve başarı yakaladı. Özellikle 1999 depreminden sonra bir milat yaşandı ülkemizde. Kaderci anlayışı sorgulama anlayışı oluştu. Ve giderek kaderci anlayışı unutuluyor. Tedbir almak ön plana çıkıyor. Bizlerde hazırlanan bu senaryoya göre bunu uygulayalım. Hatta bir gün habersiz bir biçimde tatbikatlar yapalım. Kurum ve kuruluşları denetleyelim. Mesela 5 köy yok oldu diyelim. Bundan sonra kuruluşların ve STK’ların duruma nasıl müdahale edeceklerini kontrol edelim.
 
Bu hassas bir konu bunun üzerinde duralım ve önemseyelim. Özellikle haberleşme hizmet gurubu önemli. Afet zamanında telefonlar ve telsizler kilitleniyor. Haberleşmek için faklı yöntemler aranıyor, buda bizler için zaman kaybı oluyor. Buda afet durumunda dezavantajlı bir durum. Kaymakamlarda ve Valilerde birer uydu telefonu var. Ama bu yeterli değil. Mutlaka Telekomun afet döneminde hazır bulunacak araçları olması gerekiyor. Hatta bugünden itibaren eksikleri varsa hemen talepte bulunsunlar. Bunları bizim söylememize gerek yok. Herkes bu konuda hazırlıklı olsun. Burada kişi ve kurumun işi yok herkesin işi var. Dua etmek işin en kolay tarafı. Ama tedbir alırsak birçok olumsuz durumu ortadan kaldırabiliriz. Bazı kurumlar hazırlıklarını tamamlamış durumundadır. Ama buda yeterli değil. Bu hazırlıkların yanında tatbikat da çok önemlidir. Birde tatbikat dışında kurumlar ne kadar hareket etmesi gerekiyorsa hizmet kurulu başkanlarının kurumlara bazı eksik ve ihtiyaçları aldırmaları gerekiyor. Ben sizlerin bu olaya destek olacağınıza inancım sonsuz. Burada bu kadar kişinin olması ve bunu ciddiye alması beni çok sevindirdi. Ayrıca Ticaret Borsasına da toplantıya ev sahipliği yaptığından dolayı ve toplantıya katılarak bu işe önem verdiklerini gösteren herkese teşekkür ediyorum. Kimse internette boş şeylerle uğraşmasın, geleceğimiz açısından, çocuklarımız açısından ve yaşadığımız yerleşim yerlerinin devamlılığı için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Afat Müdürlüğümüze de başarılı çalışmalarından dolayı da teşekkür ediyorum. Bu işi gerçekten önemsemişler ve ilk geldiğim günden itibaren bazı değişikliklerin olduğunu memnuniyetle müşahede ettim. Tekrar belirtmek gerekirse sürekli olarak gözden geçirilmesi ve tecrübelerimizi artırmak adına tatbikat yapacağız. Bu konuda ilimiz böylece sahipsiz kalmayacak.“dedi.
Editör: Haber Merkezi