“Hareketsiz yaşam ve obezite diyabeti tetikler”
 
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla AKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Baş Diyetisyeni ve Beslenme Uzmanı Çağrı Kitiş konuk olarak katıldı.
Programda diyabet ve sağlıklı beslenme konuşuldu.
“Diyabet halk arasında şeker hastalığı olarak bilinir”
Diyabetin insülün yetersizliği veya hiç üretilememesine bağlı kandaki glikozun yükselmesiyle ortaya çıkan bir hastalık olduğunu kaydeden Kitiş, “Diyabet halk arasında şeker hastalığı olarak bilinir. Diyabet hastalığı tip 1 ve tip 2 olarak ikiye ayrılır. Tip 1 diyabet genellikle doğuştan olur. İnsülün genelde ya çok yetersizdir ya da hiç insülün salgılanmayan bireylerde oluşur. Genellikle çocukluk döneminden itibaren oluşur. Yani 25 yaş öncesi oluşur diyebiliriz. Tip 2 diyabet ise 25 yaş sonrası hem genetik, hem de çevresel faktörlerle ortaya çıkar. Yanlış beslenme ve hareketsizlik gibi çevresel faktörler diyabetin oluşmana neden olur. Tip 1 diyabette insülün tedavisi yapılır. Enjeksiyonla insülün yapılması gereklidir” diye konuştu.
“Diyabetin en belirgin belirtisi aşırı susamadır”
Hareketsiz yaşam ve obezitenin diyabeti tetiklediğini kaydeden Kitiş, “Bu çevresel faktörlerin yanında genetik yatkınlık da varsa diyabet ortaya çıkabilir. Diyabetin en belirgin belirtisi aşırı susamadır. Bu kişiler çok su içerler. Sık idrara çıkma, çok acıkma ve çok yeme de yine belirtiler arasındadır.  Halsizlik görülebilir” dedi.
“Diyabetin ileri safhalarında pek çok rahatsızlık ortaya çıkabilir”
Dünyadaki diyabetlilerin büyük bölümünün kilolu olduğunu belirten Kitiş, “Bu bir kısır döngüdür. Kan şekeri düştükçe hastalar yeme ihtiyacı hisseder. Bu nedenle çok fazla yemek yerler. Kilo aldıkça da insülün direnci artar. Kilo arttıkça diyabet ortaya çıkar. Diyabetin ileri safhalarında pek çok rahatsızlık ortaya çıkabilir. Görme zorluğu, böbrek hastalıkları görülebilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Diyabetliler sağlıklı beslenmeye daha fazla dikkat etmeli”
Diyabetli kişilerin sağlıklı beslenmeye daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Kitiş, “Diyabetin olması demek yaşam boyu sevdiğimiz yiyecekleri yemeyecek olmamız anlamına gelmez. Fakat yediğimiz yiyeceklerin çeşit ve miktarına çok daha fazla dikkat etmemiz gerekir” diye konuştu.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
 
Editör: Haber Merkezi