Sendikal Haklara Barajlar, Yasaklar, Baskılar..
Son çıkan torba yasada maden işçilerine çalışma saatleri, maaş artışları ile ilgili bazı haklar verildi ancak tartışmaya açık ve netlik yok. Yasaya göre Soma’da yüzlerce işçiyi diri diri mezara gönderen "özelleştirme, rödovans, taşeronlaştırma" üçgeni aynen korundu.
İşkolu barajı yüzde 1'de sabitlendi. Sendikal hakların kullanılmasının önünde çok büyük engel teşkil eden işkolu barajı Türkiye'nin de tarafı olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı. Bu uygulama ile on binlerce taşeron işçinin sendika üyeliği yok sayılıyor.
Torba yasa ile grev gözcülerinin zorunlu ihtiyaçlarının kimin tarafından karşılanacağını belirleyen yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Yerine yeni bir düzenleme yapılmadı. Bu nedenle grev gözcülerinin yeme, içme, tıbbi gereksinim, tuvalet gibi zorunlu ihtiyaçları artık bağlı bulunduğu sendikanın insafında olacak, işverenin bir yükümlülüğü olmayacak.
Yürürlükten kaldırılan "grev gözcülerinin zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması hakkındaki yönetmelik" 1988 tarihliydi. Yani darbe döneminde bile bu haklar işçiye sağlanmıştı.
Ayrıca bu yönetmeliğe göre, grev gözcülüğü sırasında tıbbi müdahaleyi gerekli kılacak derecede hastalanma halinde de işverence gerekli acil yardımda bulunuluyordu. Grev gözcülerinin lavabo ve tuvalet ihtiyacı için işveren tarafından uygun bir yer gösteriliyordu. Grev gözcülerinin olumsuz hava şartlarından korunmaları için gerekli olan şemsiye, yağmurluk ve benzeri kişisel koruyucu malzemeler ise, greve karar veren ve uygulayan işçi sendikası tarafından karşılanıyordu.
Torba yasa ev işçilerini aynı işverenle 10 günden az ve 10 günden fazla çalışanlar olarak ayırıyor ve bu ayrıma göre haklar tanıyor.
Bir ev işçisi aynı işverende bir ay içinde 10 günden fazla çalışıyorsa tüm sigorta haklarından yararlanıyor.
10 günden az çalışıyorsa, sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından faydalanabiliyor. Yani sağlık sigortası ve malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından faydalanamıyor.
Saygıdeğer emekçiler ve onların değerli temsilcileri sessizliğini sürdürdüğüne göre “bir bildikleri vardır” mutlaka..
                                                                                                                           Saygılarımla
Editör: Haber Merkezi