Mısır’ın Afrika Kıtasındaki Önemi Ve Türkiye’nin Konumu
ABD, Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerini geliştirme konusunda yeni bir stratejiyi devreye soktu. Ancak ABD Afrika’yı keşfetmekte geç kaldı. Şu anda Rusya, Çin ve Brezilya Afrika kıtasındaki ekonomik atılımların öncüleri konumundalar.
Başkan Barack Obama, 50’ye yakın Afrika ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı Washington’da düzenlenen ABD-Afrika Zirvesi’nin kapanış konuşmasında Afrika ülkelerinde 33 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını duyurdu.
33 milyar dolar büyük bir tutar gibi görünse de, zirvede gündeme gelen projelere bakıldığında bunların büyük bölümünün altyapı yatırımları olduğu ve Dünya Bankası tarafından finanse edileceği ortaya çıkıyor. ABD hazinesinden çıkacak para bu 33 milyar dolar içerisinde sadece 7 milyar dolar. Kalan tutar ise Dünya Bankası ve ABD’li uluslararası şirketlerin yapacakları yatırımlardan gelecek.
General Electric ve Coca Cola gibi Amerikan şirketleri yatırım yapacak olanlar arasında.
Dünyanın en hızlı büyüyen on ülkesi arasında yedi Afrika ülkesi yer alıyor. Sahra altı ülkelerinin büyüme hızı ortalaması yüzde altının üzerinde. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden zirve sırasında, “Artık Afrika için değil, Afrika ile birlikte bir şeyler yapma zamanı geldi” dedi.
Eski başkanlardan Bill Clinton da zirve münasebetiyle verilen davette, “Treni kaçırmak üzereyiz, Afrika’nın Amerikan şirketleri açısından sunduğu fırsatları değerlendirmeliyiz” diyerek gelişen Afrika’nın önemine işaret etti.
Kalkınan Afrika’yı ABD’den önce keşfeden ülkelerin başında Çin geliyor. Çin’in Afrika’daki yatırım ve ticaret stratejisinde başarılı olması ABD’yi harekete geçmeye zorladı.
ABD’nin Afrika kıtasına açılan kapısı MISIR olacak!
ABD-Afrika zirvesine katılan Mısır Başbakanı İbrahim Mihlib yaptığı açıklamada, Afrika ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde ülkesinin önemli rol oynayacağını belirtti.
Mısır Başbakanı ülkesinin, Afrika pazarına girmek isteyen şirketlerin kıtaya açılan kapısı olacağını, gerekli bütün şartlara haiz bir ülke olduklarını, diğer Afrika ülkeleriyle çok iyi ilişkileri olduğunu belirterek, Amerikan şirketlerinin başarıya ulaşmasına yardımcı olabileceklerini, ayrıca bölgede ve kıtada barış ve istikrarın hüküm sürdüğü tek bölge ülkesi olduklarını söylüyor.
Gerçekten de Mısır Afrika kıtasına açılan kapının kilidi konumunda. Ancak bu kilitle Türkiye arasında bir yıldan fazla bir süredir, diplomatik ilişki yok. Büyükelçiler çekilmiş vaziyette.
Mısır Devlet Başkanı Sisi, Rusya’ya giderken bir saatten daha fazla uzun uçmak pahasına, Başbakan Erdoğan ile mesajlaşmak zorunda kalmamak için, Türkiye hava sahasını kullanmıyor. Türkiye, bu yanlış politikalarla on milyarlarca dolarlık ekonomik yapılanmaların dışında kalıyor!
 
                                                                                       Yalçın GÖRGÖZ
                                                                                        CHP İl Başkanı    
                                                                                        
 
Editör: Haber Merkezi