GÖLBAŞI: BASIN KAMUSAL GÜÇTÜR
Basın Yayın ve Enformasyon Afyonkarahisar İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, “Basın, toplumun geniş kesimlerini etkileme ve yönlendirme gücüne sahip olması yönüyle bilhassa gelişmiş demokrasilerde önemli bir kamusal güç olarak fonksiyon icra etmektedir” ifadelerini kullandı.
Gölbaşı, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, bugün gelinen noktada dünyada olduğu kadar ülkemizde de büyük bir değişim yaşandığını, bu değişimde medyanın belirleyici ve dönüştürücü bir rol oynadığı belirtti.
Gölbaşı, 24 Temmuz 1908′de Meşrutiyet’in ilanıyla Türk basınından ilk kez sansürün kaldırılmasından bugüne Türkiye’nin demokratikleşme ve insan hakları alanında kat ettiği büyük değişime paralel olarak, haber alma ve ifade özgürlüğünde de önemli ilerlemeler sağlandığını anlatarak, mesajında şunları kaydetti:
“Ülkemiz bugün 7 bine yakın gazete, 300′e yakın televizyon, bini aşkın radyo kanalı ve çok sayıda haber portalıyla çok sesli, canlı ve dinamik bir medya yapısına sahiptir. Basın, toplumun geniş kesimlerini etkileme ve yönlendirme gücüne sahip olması yönüyle bilhassa gelişmiş demokrasilerde önemli bir kamusal güç olarak fonksiyon icra etmektedir. Bilindiği üzere günümüz toplumlarında kalkınmışlık düzeyi, salt ekonomik göstergeler baz alınarak hesaplamak yerine, hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmış olması, ifade özgürlüğü, yasaklarla mücadele, çoğulculuk, açık toplum ve demokrasi bilincinin yerleşmiş olması gibi kriterler dahil edilerek gelişmişliğe ilişkin bütüncül bir değerlendirme yapılmaktadır. Şüphesiz basının en önemli işlevi, kamuoyunu doğru ve tarafsız bir habercilik anlayışıyla bilgilendirmektir. Basının bu kamu görevini sorumlu bir yayıncılık misyonuyla üstlenmesi; ülke menfaatlerini, kamu düzenini, toplumsal dinamikleri ve mesleğin gerektirdiği ahlaki değerleri göz ardı etmeden, tarafsız ve objektif bir şekilde yerine getirmesi büyük önem taşımaktadır. Basında sansürün kaldırılışının 106. yıl dönümü vesilesiyle, bütün basın emekçilerinin Basın Bayramı’nı tebrik ediyorum.”
Editör: Haber Merkezi