“Gebelikte kontrol çok önemlidir”

 Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.

AKÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu programa bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Cemile Kurttay konuk olarak katıldı.

Programda gebelik dönemleri konuşuldu.

“Öncelikli olarak ultrason muayenesi yapılır”

Gebelik muayenesinde öncelikli olarak ultrason muayenesi yaptıklarını kaydeden Kurttay, “Ultrasonla gebeliğin sağlıklı bir gebelik olup olmadığının tanısı daha net bir şekilde konulur. Bununla birlikte bazı kan ve idrar tahlilleri yaparız. Bunlara göre gebe riskli mi yoksa normal mi bir gebelik geçirecek bunun analizini ortaya koyarız. Gebelik için başvuran kişinin ilk başvurusundan itibaren tansiyon takibini yaparız” diye konuştu.

“Gebelik 40 hafta devam eden bir süreçtir”

“Gebelik 40 hafta devam eden bir süreçtir ve her biri yaklaşık üçer aydan oluşan toplam üç ayrı bölüme ayrılır” diyen Kurttay, “İlk üç ay, bebeğin organ gelişiminin büyük ölçüde tamamlandığı, annenin bedeninin gebeliğe uyum sağladığı dönemdir. İkinci üç ay bebeğin organ gelişiminin hızla devam ettiği, annenin de gebeliğe tümüyle adapte olduğu dönemdir. Üçüncü üç ay ise doğuma yapılan hazırlıkların hızla devam ettiği bir dönemdir. Bebeğin akciğerlerinin olgunlaşması, annenin de fiziksel ve ruhsal olarak doğum eylemine hazırlanması bu dönemde gerçekleşir” şeklinde bilgi verdi.

“Genellikle düşük tehlikesiyle ilk üç aylık dönemde karşılaşılır”

Genellikle düşük tehlikesiyle ilk üç aylık dönemde karşılaşıldığını belirten Kurttay, “İlk üç aylık dönem geçtikten sonra gebelerde düşük riski gitgide azalır. Düşük belirtileri vajinal kanama ve kramp şeklinde ağrılardır. Hastalar genelde bu belirtilerle gelirler. Biz muayene ettiğimizde düşük riski var mıdır, yok mudur kesin tanısını koyabiliriz. Kasık ağrısı gebelerde sık görülür. Bu ağrının düşük riskiyle mi yoksa normal bir bulguyla mı ilgili olduğunu muayene ile anlarız. Gebelikte kontrol çok önemlidir” diye değerlendirmede bulundu.

AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

 

Editör: Haber Merkezi