“Eğitimde sorunlar çok fazla”
 
Gün FM’de uzun yıllardır yayınlanan Basın Odası yeni sezonun ilk programıyla dinleyicileriyle buluştu.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.
Sezonun ilk programında eğitim-öğretim döneminin başlaması dolayısıyla eğitimdeki sorunlar konuşuldu.
“Yeni dönem sancılı başladı”
Yaz tatilinin ardından dinleyicilerini özlediklerini ve yeniden merhaba demenin heyecanı içerisinde olduklarını kaydeden Basın Odası’nın moderatörü Gazeteci İsmail Akar, “Yeni eğitim öğretim dönemi geçtiğimiz hafta başladı. Bu vesile ile tüm öğrenci ve öğretmenlerimize yeni dönemde başarılar diliyoruz. Yeni dönem sancılı başladı. Çok sayıda okul müdürünün yerleri değiştirildi. İlimizde eğitim sendikaları bir yürüyüşle bu durumu protesto ettiler ve konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundular. Sendika mensubu eğitimciler yaptıkları eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştılar. Haksızlığa uğrayan insanların alanlara çıkıp hakkını araması demokrasilerde olmazsa olmazdır. Ancak eğitimcilerin seslerini duyan var mı? Bunu da zaman içerisinde göreceğiz” diye konuştu.
“Afyon, Ege’nin Hakkâri’si”
TÜİK’in ilimizdeki okullaşma ve okul bitirmeyle ilgili bir araştırma yayınladığını anımsatan Gazeteci Polat Yılmaz, “Bu değerlendirmeye göre Ege Bölgesi’nde hem okullaşma, hem de okul bitirme oranlarında yine sonuncuyuz. Bir Gazeteci yıllar önce, ‘Afyon, Ege’nin Hakkâri’si’ demişti. Hakikaten bu durumdan bir türlü çıkamıyoruz. Eğitimde pek çok sorun var. Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri yazın sıcakta, tatil yapacakları yerde okullarını koruma savaşı verdiler. Anıt Park’ta velileriyle birlikte okullarına sahip çıkmaya çalıştılar ve başardılar. Bir taraftan öğretmen açığı, bir taraftan ise derslik açığı var. Öğretmen açığı yıllardır giderilemedi. Eğitimde sorunlar çok fazla. Bir tek müdürlerin yerlerini değiştirmeye indirgenemez. İlimiz pahalılık konusunda büyük şehirlerle yarışırken, olanaksızlıklar konusunda ise ülkemizin en geri kalmış illeriyle yarışıyor. Memur gelmek istemiyor. Polis, öğretmen gelmiyor. Bu durum değişmeden eğitim gelişmez” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“4+4+4 diye bir sistem getirdiler ve içinden de çıkamadılar”
Eğitimin pek çok sorunu olduğunu belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “İlimizde eğitimdeki sorunlar acilen masaya yatırılıp, tüm kuruluşların katılımı sağlanarak konuşulmalı. Eğitim sempozyumu mutlaka yapılmalı ve çözüm yolları ortaya konulmalıdır. Biz artık batının Hakkâri’si olmaktan bıktık. Artık buna dur demenin zamanı gelmiştir. Siyasi düşünceyle, ben yaptım oldu demeyle eğitim planlanamaz. Ülkemizin eğitim durumunu dünyayla kıyasladığımızda da maalesef yine iyi durumda değiliz. Bunu niye yüksek sesle dillendirmiyoruz? 4+4+4 diye bir sistem getirdiler ve içinden de çıkamadılar. Göreve her gelen bakan kendisine göre bir sistem getiriyor. Eğitim gibi hayati bir konuyla durmadan oynamak doğru değildir. Sınav sistemiyle durmadan oynandı ve oynanmaya devam ediliyor. Bu kadar değişime bırakın öğrencileri, öğretmen ve idareciler bile ayak uyduramaz oldular. Eğitim sistemiyle bu kadar uğraşılmaması lazım” diye görüşlerini açıkladı.
“Gençler okulu bitiriyorlar, birçok konuda hiçbir yetenekleri yok”
İdeolojik saplantılar neticesinde eğitimde sürekli değişimler yapıldığını kaydeden Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Ak Parti Hükümeti Milli Eğitimde çok sayıda Bakan değiştirdi. Bu değişimlerin nedeni başarısızlıktır, uygulamaların sonuçlarından memnun olmamalarıdır. Hükümetin en başarılı olduğu alanlar ekonomi ve sağlık. Bu alanlarda bakanlar değiştirilmedi. Milli Eğitim’de ise bir istikrar sağlanamadı. İstikrarın olmama nedeni ideolojik saplantılardır. Şu anda bence eğitim değil öğretim yapılıyor. Gençler okulu bitiriyorlar, birçok konuda hiçbir yetenekleri yok. Üstelik tarihteki en modern donatılarla eğitim yapılıyor. Önemli olan doğru bir bakış açısı yakalayabilmektir. Modern binalarla, araç gereçlerle olmuyor. Bakış açımız bilim adamı yetiştirebilme şeklinde olmalıdır. İdeolojik yöneticilerle eğitimde başarı sağlanamaz” dedi.
Basın Odası’nın yeni sezonunun ilk programına dinleyiciler de yoğun soru, görüş ve önerileriyle katkıda bulundular.
Editör: Haber Merkezi