“Eğitim millileşirse eğitimde bir sorun kalmaz”

 Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında eğitim-öğretim döneminin ilk yarısının tamamlanması dolayısıyla eğitim konusu değerlendirildi.

Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

“Tüm eğitim camiasına iyi bir tatil dönemi diliyorum”

Yarıyıl tatilinin geçtiğimiz Cuma günü başladığını belirten Gazeteci İsmail Akar, “Öğrenciler karnelerini aldı. Ülke genelinde 18 milyon öğrenci, 800 bin öğretmen, ilimizde ise 138 bin öğrenci, 7 bin 500 öğretmen yarıyıl tatiline girdi. Tüm eğitim camiasına iyi bir tatil dönemi diliyorum. Umarız ilimiz genel başarı sıralamasında üst sıralarda yer alır ve eğitimdeki sorunlar çözülür” diye konuştu.

“Çocuk bu tatil süresinde gerçekten dinlenebilmeli”

Yarıyıl tatiline giren öğrenci ve öğretmenlere iyi tatiller dileyen Gazeteci Ahmet Tunca, “İsmi yarıyıl tatili ama çocukların çok fazla tatil yapabileceklerini zannetmiyorum. Öğretmenlerin verdiği ödevlerle meşgul olacaklar. Oysa bu doğru değil. Çocuk bu tatil süresinde gerçekten dinlenebilmeli. Eğitimin ülke genelinde olduğu gibi Afyon’da da bir takım problemleri var. İlimiz ülke genelindeki başarı sıralamasında gerilerde yer alıyor. Bu durum bizleri üzüyor. Keşke başarı sıralamasında ilk sıralarda yer alabilseydik. Bu başarısızlığın sebepleri yıllardır hep araştırılıyor. Ancak maalesef sadece sözde kalıyor, icraata geçirilmiyor. Eğitimdeki en önemli faktör kadrodur. Yani eğitim veren öğretmenlerimizdir. Maalesef uzun süredir ilimizdeki öğretmen açığı giderilemedi. Eğer belli bir başarıyı yakalamak istiyorsak eğitim kadrosuna önem vermemiz lazım” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Öğretmen ve derslik açığı devam ediyor”

İlimizdeki eğitimin durumunun hem eğitimle ilgili yöneticileri hem de halkımızı memnun etmediğini kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Öğretmen ve derslik açığı devam ediyor. Taşımalı eğitimde sıkıntılar var. Eğitimdeki yapısal sorunlar ilimizde bence artık kanıksandı. Hâlbuki bu sorunları sürekli gündeme taşımak lazım. Bu eksikliklerin acilen giderilmesi gerekiyor. Afyon gibi illerde eğitime siyasal yaklaşılması eğitimin önündeki en önemli sorunlardan biridir. Bir sürü atanamayan öğretmen var. Bunların atanması ve eksikliklerin giderilmesi lazım. Hükümet milli eğitime ideolojik yaklaşmaktan vazgeçmelidir. Milli eğitim devlet politikası olmalıdır. Bu dünyada böyledir. Ama bizde bir türlü bu yapılamadı. Kindar, dindar diye çocukları ayırmamak lazım. Orta Doğu’nun durumu ortada. Sonuç olarak eğitimdeki eksiklikler giderilir ve eğitim millileşirse eğitimde bir sorun kalmaz” şeklinde görüşlerini açıkladı. 

“Türk eğitim sisteminin en büyük sorunu siyasi olmasıdır”

Eğitim sistemimizin birçok sorunlarının bulunduğunu belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Neticede bugün cari açık dediğimiz Türkiye’nin yurt dışına sattığı maldan fazlasını alıyor olması eğitim sisteminin iflas ettiğinin en büyük göstergesidir. Çünkü biz hemen hemen tüm teknoloji ve sanayi ürünlerini dışarıdan alıyoruz. Yurtdışına ise turizm satıyoruz. En büyük gelir turizm alanında. Cep telefonunu, lüks arabayı dışarıdan alıyoruz. Bunun nedeni bilime önem vermememizdir. Türk eğitim sisteminin en büyük sorunu siyasi olmasıdır. Milli eğitimde hükümet ne kadar müdür varsa görevden alıp, kendilerine bağlı kim varsa onların yerine atadı. Bu kadroların içinde acemi, yeteneksiz kişiler de var. İdareciler ülkeyi kalkındırma yönünde, gerçekten eğitime veren anlayışta olurlarsa ülke daha iyi duruma gelir. Ama tersi bir durumda başarı beklenemez. Bugün bu durumu yaşıyoruz. Mevcut eğitim sisteminden başarı beklemek gerçekçi olmaz. Belediyecilik gibi bir anlayış var. Şu kadar akıllı tahta aldık, bu kadar duvar örüldü deniyor. Bugün yetiştirilen öğrencilerin durumu ortada” diye konuştu.

Basın Odası’nın son bölümünde menfur bir saldırı sonucu yaşamını yitiren Uğur Mumcu da anıldı.

   

Editör: Haber Merkezi