Eğitim-İş: “Öğretmenlerin saygınlığı tartılamaz”                 
 
Eğitim kamuoyunca bilindiği üzere son dönemde öğretmenlerin okul müdürleri tarafından değerlendirmeye tabi tutulması süreci işlemektedir. MEB tarafından Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin  54. maddesine göre “Öğretmen Performans Değerlendirme Modülü” açılmış ve büyük bölümü iktidarın siyasal kadroları olarak atanan okul müdürlerinin 30 Haziran’a kadar 50 kriterden oluşan “Performans Değerlendirme Formu”nu doldurmaları istenmiştir.
MEB, her ne kadar yapılacak değerlendirmelerin Bakanlıkça duyurulacak usul ve esaslar çerçevesinde, zamanında, nesnel ve tarafsız şekilde yürütülmesinden ilgili il milli eğitim müdürünün sorumlu olacağını belirtse de bu değerlendirmelerin sübjektif ve yanlı olabileceği açıktır. Bu değerlendirme ve puanlamalar okul içindeki çalışma ortamına zarar verecek, devlette tıpkı özel sektördeki gibi “rakibinle yarış” diyerek iş huzurunu bozacaktır.   
Hiçbir meslektaşımız denetlenmek veya değerlendirilmekten çekinmemektedir. Ancak öğretmeni denetleyecek bir kurum olacaksa bu bağımsız eğitim denetçileri olmalıdır. Öğretmen alanında uzmandır. Eğitimdeki sorunlar öğretmenleri 100 üzerinden değerlendirerek çözülecekse biz buna razıyız. Ancak sorun köklü ve derindir. Ancak Cumhuriyetin temel değerlerine bağlı, demokratik, laik, eşitlikçi bir anlayışla bu sorunlar çözülebilir. Öğretmeni okul müdürünün puanlandırması mesleki saygınlığımıza ciddi zararlar verecektir. Bakanlığı bu yanlıştan dönmeye davet ediyoruz.
Bu genel değerlendirmeler kapsamında sendikamız Danıştay 16. Dairesine yürütmeyi durdurma istemli yasal sürecini başlatmıştır. Eğitim İş, sendikalı sendikasız tüm öğretmenlerin saygınlığının ve uzmanlığının tartışmaya açılmasını asla kabul etmeyecektir. Bu yolda tüm yasal haklarımızın takipçisi olmaya devam edecektir.
                                                     
            AFYONKARAHİSAR EĞİTİM - İŞ İL TEMSİLCİLİĞİ
 
Editör: Haber Merkezi