“Dünyada başka bir 19 Mayıs örneği yoktur”
 
Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla 19 Mayıs’ın tarihimizdeki yeri ve önemi değerlendirildi.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.
“Önemini fark ederek anmalı ve anlamalıyız”
19 Mayıs 1919 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak milletimizin kurtuluşunun ilk meşalesini yaktığını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum. Ne yazık ki bu yıl 19 Mayıs ülkemizde beklediğimiz gibi coşkulu değil, biraz sönük kutlandı. Tüm milli bayramlarımızın daha görkemli ve şenlik havasında kutlanması gerektiğini düşünüyorum. 19 Mayıs 1919’da ilk kurtuluş meşalemizi yakan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazi ve şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun. Bugünde birlik ve beraberliğe çok ihtiyacımız var. Ne yazık ki emperyalist güçlerin dünya üzerindeki emelleri hala devam ediyor ve tüm dünyayı kan gölüne çevirmeye devam ediyorlar. Bir sürü acı hadise yaşanıyor. Bu nedenle 19 Mayıs tarihi bence çok daha anlamlı. Önemini fark ederek anmalı ve anlamalıyız” diye konuştu.
“19 Mayıs Atatürk’ün de doğum tarihidir”
19 Mayıs 1919 tarihinin Türk milletinin kaderi açısından çok önemli olduğunu söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “19 Mayıs Atatürk’ün de doğum tarihidir. Nüfus cüzdanında doğum tarihi 19 Mayıs 1881 olarak yazılıdır. Ulu Önder bu tarihin önemini vurgulamak açısından doğum tarihi olarak kaydettirmiştir. Atatürk, Bandırma Vapuru’yla 15 Mayıs 1919’da çoğunluğu kurmay olan 50 civarındaki arkadaşlarıyla yola çıkmıştır. Atatürk Samsun’a çıktıktan sonra yakalanması için hakkında emirler çıkmıştır. Ardından Havza’da milletin birliğiyle ilgili önemli kararlar alınmış ve sonrasında Atatürk Erzurum’a geçmiştir. Erzurum’da bulunan Kazım Karabekir Paşa’ya da Atatürk’ün tutuklanmasıyla ilgili emirler ulaştırılmıştır. Karabekir Paşa ise Mustafa Kemal’e, ‘emrinizdeyim Paşam’ demiştir. Eğer o gün farklı bir şey olsaydı tarihin seyri de değişirdi. Başta Mustafa Kemal olmak üzere hepsini de rahmet ve saygıyla anıyorum” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Osmanlı’nın son 20–25 yıl için tamamen dağılma dönemi denilebilir”
Sözlerine tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayarak başlayan Gazeteci Polat Yılmaz, “Tarih kitapları Osmanlı tarihini gerileme, duraklama gibi dönemlere ayırarak işler. İlkokuldan itibaren tüm kitaplarda bu bölümleri hepimiz biliriz. Bence Osmanlı’nın son 20–25 yıl için tamamen dağılma dönemi denilebilir. Birinci Dünya Savaşı da bu dağılmayı etkilemiştir. İngilizler ile yapılan Mondros Mütarekesi ile de sorun Osmanlı’nın ortadan kaldırılması haline dönmüştür. Ardından vatanımızın dört bir yanı işgal edilmiştir. Emperyalist güçler Osmanlı’nın topraklarını kendi aralarında paylaşmışlardır. Bu süreçte Anadolu’da imkânsızlıklar içindedir. Atatürk böyle bir dönemde görev üstelenmiş ve kurtuluş mücadelesini başlatmıştır. Dünyada başka bir 19 Mayıs örneği yoktur. Bitmiş, tükenmiş bir millet yeniden dirilmiş ve düşmanı bertaraf edebilmeyi başarmıştır” diye görüşlerini ifade etti.
“Çok zor bir süreç yaşanmıştır”
19 Mayıs 1919 tarihinin şartlarını bilmeden ne kadar önemli olduğunun anlaşılamayacağını belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Osmanlı’nın dört bir yanı o tarihte işgal altındadır. Böyle bir dönemde Mustafa Kemal ve arkadaşları görev talep etmiş ve Anadolu’ya geçerek kurtuluşu başlatmışlardır. Mustafa Kemal Sultan Vahdettin’le görüşerek arkadaşlarıyla birlikte Samsun’a gitmiştir. Sonrasında İngilizlerin baskısıyla Mustafa Kemal hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştır. O tarihte Samsun’da liman yoktur. Maddi imkânsızlıklar had safhadadır. Bu zor şartlar altında Mustafa Kemal planlı bir şekilde hareket etmiş ve ülkeyi kurtarmayı başarmıştır. Erzurum’da Mustafa Kemal’e Kazım Karabekir’in verdiği destek de çok önemlidir. Çok zor bir süreç yaşanmıştır. O günkü şartlarda yapılan dünyanın en riskli işidir. Milletimizin bağrından Mustafa Kemal gibi bir lider çıktığı için her zaman gurur duymalıyız” şeklinde konuştu.
Programın son bölümünde yorumcular Berat Kandilini de tebrik ederek, hayırlara vesile olmasını dilediler.
 
 
 
Editör: Haber Merkezi