Dünya Tüberküloz (Verem) Günü
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Yemenici:
 ‘’Verem mikrobunu alanların bir kısmı hastalığa yakalanır ya da özellikle bağışıklık sistemi güçlü olanlar mikrobu hastalanmadan yenebilir’’
 Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, binlerce yıllık var olduğu bilinen verem hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğunu bildirdi.
Yemenici, özellikle Akciğer ve gırtlak vereminin bulaşıcı olduğunu, hastanın öksürme, hapşırma, konuşma, hatta nefes vermesi ile damlacıkların havaya yayılmasıyla diğer insanlara bulaşabildiğini söyledi.
Dünya Tüberküloz (Verem) Günü nedeniyle bir açıklama yapan Yemenici, Veremin solunum yoluyla bulaştığını, nadiren de olsa deri yolu ve sindirim sistemi ile de bulaşabileceğini ifade etti.
Verem hastalığının insanlardaki bağışıklık sistemine göre hareket ettiğini belirten Yemenici, şunları bildirdi:
‘’Verem mikrobunu alanların bir kısmı hastalığa yakalanır ya da özellikle bağışıklık sistemi güçlü olanlar mikrobu hastalanmadan yenebilir. Bazen de Verem mikrobu kendini bağışıklık sisteminden koruyarak uyur hale geçebilir ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda hastalık oluşturabilir. Verem başta akciğer olmak üzere mikrop alındıktan sonra lenf ve kan yolu ile vücudun diğer bütün organ ve dokularında hastalık oluşturabilir. Verem hastalığının Akciğere özgü 2 haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişik miktarlarda kan tükürme, göğüs ağrısı, nefes darlığının yanı sıra özellikle akşamları yükselen ateş, geceleyin olan terleme, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizlik gibi sistemik semptomları da vardır.’’
Yemenici, Verem tanısı hastanın yakınmaları ve Akciğer filmindeki bulgulardan şüphelenilerek hastanın balgamında çeşitli yöntemlerle mikrobun gösterilmesi veya etkilenen organdan alınan biyopsinin patolojik incelemesi sonucu konulabileceğini kaydetti.
Tanı konulan hastalara erken ve uygun tedavi başlatılarak, yeterli süre tedavi edilmesi halinde çok yüksek oranda şifa sağlanacağı ve tamamen hastanın iyileşebileceğinin altını çizen Yemenci, şöyle dedi:
‘’Bu bağlamda ülkemizde Verem tedavisi doğrudan gözetimli tedavi uygulaması ile yapılmaktadır. Hastalar ilaçlarını hasta ve sağlık ekibi tarafından belirlenmiş bir gözetmenin kontrolünde evlerinde, işyerlerinde ya da en yakın sağlık kuruluşunda içmektedir. İlimizde de Verem hastalarının Tanı ve tedavisi ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşundaki hekimlerimiz, Verem Savaş Dispanserimiz ve Aile Hekimlerimizin işbirliği ile özverili bir şekilde yapılmaktadır.’’
 
Editör: Haber Merkezi