Demirkırkan: “Belediye başkanları ucuz politikalar üretmesinler”
 
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın "CHP, belediyelerin öğrencilere burs vermesini engelledi" sözlerine cevap verdi. Demirkırkan, "AKP, tüm kamu kurumlarının burs vermesini engellemeye çalışırken, CHP bursların devamını istemiştir" dedi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın Cumhuriyet Halk Partisi'ni töhmet altında bırakan sözlerine cevap verdi. Demirkırkan, yaptığı yazılı açıklamada "Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye Meclis toplantısında Afyonkarahisar Belediyesinin öğrencilere burs vermeye başlayacağını, ancak üniversite öğrencilerinin bu kapsama dahil edilmediği ifade etmiş. Sebep olarak da  'Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2000'li yıllarda belediyelerin üniversite öğrencilerine burs vermesine karşı çıkarak, bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi ve bu konuda verilmemesi yönünde karar alınması nedeniyle üniversite öğrencilerine burs veremiyoruz' demiştir" dedi.
AKP İPTAL İSTEDİ, CHP DEVAMINI İSTEDİ
Demirkırkan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"O dönemi hatırlarsak; AKP, 3 Mart 2004’te 'Devlete ait çeşitli kuruluşlar tarafından da yüksek öğrenim öğrencilerine burs, kredi verilmekte veya muhtelif nakdi yardımlar yapılmaktadır. Ancak bu yardımlar birçok kuruluş tarafından birbirlerinden habersiz şekilde yapılmakta ve zaman zaman aynı öğrenciye birden ziyade yardımın yapıldığı görülmektedir' gerekçesiyle çıkardığı kanunda üniversiteler dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarının öğrencilere burs, kredi ve yardım vermesini yasaklarken belediyeleri kapsam dışında tutmuştu.
CHP ise 'Başta üniversiteler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının, kendi mevzuatları dairesinde belirleyecekleri yüksek öğrenim öğrencilerine burs ve kredi verememelerinin, nakdi yardımda bulunamamalarının uygulamada meydana getireceği, giderilmesi güç ve olanaksız durumları önlemek' için Anayasa Mahkemesi’ne dava açmıştı. Yani AKP, belediyeler hariç kamu kurum ve kuruluşlarının burs vermesini engellemeye çalışırken CHP, belediyeler de dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarının burs vermesinin devamını istemiştir. Anayasa Mahkemesi de kanunun eşitlik ilkesine ters olması nedeniyle  CHP’nin açtığı davayı haklı bularak yasayı iptal etti."
BELEDİYE ÖĞRENCİLERE YARDIMCI OLMAK İSTİYORSA...
Belediye başkanlarına çağrıda bulunan Demirkırkan, öğrencinin hayatının kolaylaştırılması için adım atılması gerektiğini kaydetti. Demirkırkan, "Belediye Başkanları 'Biz öğrencilerimize burs verecektik ama CHP Mahkeme'ye giderek buna engel oldu' gibi ucuz politikalar üretmesinler. Eğer Afyonkarahisar Belediyemiz gerçekten üniversite öğrencilerine destek olmak istiyorsa, Onlara ekonomik katkı sunmak istiyorsa öğrencilerin yararlandığı belediye hizmetlerinden ücret almasın, toplu taşıma ücretlerinde indirim yapsın. Ya da örneğin; Üniversite öğrencilerine hafta içi günlerde olmak üzere günde 2 kez ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın" diye konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi