Cuma Sohbeti’nde hicret konuşuldu
Gün FM’de yayınlanan sohbet programında İlahiyatçı-Eğitimci Lokman Özkul ve Ramazan Aydoğan hicri yılbaşı nedeniyle, Peygamber Efendimiz ve Mekkeli Müslümanların 622 tarihindeki Medine’ye hicretlerini, hicretin önemini ve Medine dönemini dinleyicilere aktardılar.
“Hicret, İslâm tarihinin en önemli olayıdır”
Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sunuculuğunu yaptığı programda, öncelikle Lokman Özkul hicret öncesi dönemi anlattı. Özkul;. Hicret, Müslümanları, müşriklerin zulmünden kurtarmış, İslâm'a yayılma imkânı sağlamış, böylece İslâm inkılâbının başlangıcı olmuştur. Bu itibârla olaydan 17 yıl sonra, Hz. Ömer'in halifeliği esnâsında, Hz. Peygamber'in hicret ettiği yılın 1 Muharrem'i olan 16 Temmuz 622 tarihi "Hicri-Kamerî Takvim" için "takvim başı" olarak kabul edilmiştir” dedi.
“Temmuz 622’de Medine'ye hicret başlamış oldu”
“Mekke’de müşriklerin, tahammülü çok güç olan bu zulümleri karşısında Müslümanlar korunamaz hale gelmişlerdi” diyen Özkul, “Bu sebeple Müslümanların Medine'ye hicret etmeleri kararlaştırılmıştı. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) ; "Sizin hicret edeceğiniz yerin iki kara taşlık arasında hurmalık bir yer olduğu bana gösterildi..." diyerek, Müslümanların Medine'ye hicretlerine izin verdi. Böylece Peygamberliğin 13'üncü yılının ilk ayı Muharrem'de (Temmuz 622) Medine'ye hicret başlamış oldu. Medineli Müslümanlar Hz. Peygamberi ve diğer Mekkeli Müslümanları kendi şehirlerine göç etmeye davet ettiler, onları koruyacakları ve kendi aile bireyleriymiş gibi bağırlarına basacakları sözü verdiler. Böylece Müslümanların en büyük kısmı gizlice ve küçük gruplar halinde Medine'ye hicret etti, kısa zamanda, Mekke'li Müslümanların hemen hepsi Medine'ye göç etti. Yanlızca Hz. Ebû Bekir ile Hz. Ali'yi, Hz. Peygamber Mekke'de alıkoymuştu” şeklinde konuştu.
“Hicret, ilk Müslümanların, sıkıntılı günlerden kurtulmalarına vesile oldu”
Özkul’dan sonra söz alan Ramazan Aydoğan hicreti ve Medine dönemini anlattı. Zorlu hicret yolculuğunu kendine has güzide anlatımıyla aktaran Aydoğan; hicret sonrası İslâmiyetin Medine'de hızla yayılmaya başladığını söyledi. “Hicretle, 23 yıl süren peygamberlik devrinin 13 yıllık "Mekke Devri" sona ermiş, 10 yıllık "Medine Devri" başlamıştır” dedi. Konuşmasını sürdüren Aydoğan, “Hz. Peygamber (s.a.s.), Medine'ye geldiklerinde, burada yaşayan yabancılarla, dayanışma temeli üzerine bir antlaşma imzalamıştı. Bu antlaşma, İslâm Dininin Müslüman olmayan topluluklarla barış içinde yaşamaya ve onlarla daima iyi ilişkiler içinde olmaya ne kadar önem verdiğini göstermektedir. Yine Sevgili Peygamberimiz, Mekke'den gelen göçmenlerle Medineli Müslümanlar, yani "Muhacirler" ile "Ensar" arasında kardeşlik kurmuştu. Bu kardeşlik esasına göre, Medineli Müslümanlar mallarının yarısını göçmen kardeşlerine vermişlerdi ki, tarihte bu dayanışma ve yardımlaşmanın bir benzerini daha göstermek mümkün değildir. Böylece, Medine şehrinde ilk İslâm topluluğu, kardeşlik ve dayanışma temelleri üzerine oluşmaya başlamıştır. Böylece Hicret, ilk Müslümanların, sıkıntılı günlerden kurtulmalarına ve kardeşlik esası üzerine kurulan toplum hayatına kavuşmalarına vesile olmuştur. Ayrıca İslâmiyet, Mekke şehri hudutları dışına Hicret'le taşmış ve bu güneş, dünyaya Medine ufuklarından yayılmıştır” diye konuştu.
Program sonunda Faruk Bangir’in dinleyicilerin sorularını Özkul ve Aydoğan’a aktarması ve cevaplanması akabinde de Ramazan Aydoğan’ın duası ile sohbet programı sona erdi. Cuma sohbeti programı her Cuma saat 16.30 ile 18.00 arasında Gün FM'de yayınlanıyor.
Bugün yayınlanacak olan programın konusu gerçek anlamıyla cihad,şehitlik ve gazilik..
 
Editör: Haber Merkezi