"ÇOK İLAÇ DEĞİL DOĞRU İLAÇ KULLANIN"

Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin ortaklaşa düzenlenen "Diyabetik Nöropatik Ağrı" konulu halka açık bilinçlendirme toplantısı RAM Salonu'nda gerçekleştirildi.

Toplantıda, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yaman nöropatik ağrı ve ağrı kesicilerle ilgili Afyonkarahisar halkını bilgilendirdi. Halka açık, ücretsiz olarak yapılan toplantıda, ağrı kesicilerin geçiremediği ağrıları anlatan Prof. Dr. Mehmet Yaman, beyin, omurilik ve çevresel sinirlerdeki bir hasar sonrasında ortaya çıkan bu ağrıya en çok şeker hastalığı yani diyabetin neden olduğunu söyledi.

" AĞRI İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİDİR"

          Ağrının insanlık tarihi kadar eski olduğunu kaydeden Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yaman, "İnsanoğlu yüzyıllar boyunca ağrı ile mücadele etmiştir. En eski topluluklarda bile bu mücadelenin izleri bulunmaktadır. Günümüzde tıbbı ise ağrılar üçe ayırmaktadır. Bunlar; doku hasarına bağlı nosiseptif ağrılar, doku hasarı olmaksızın oluşan sinir hasarına bağlı nöropatik ağrılar ve bu iki ağrının etkileşimini de barındıran miks ağrılardır" dedi.

            "BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANMAYIN"

 

Şeker hastalığının Türkiye'de 6,5 milyon kişide görüldüğünü ve bunların yaklaşık yüzde 14'ünde nöropatik ağrı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Yaman, "Dolayısıyla diyabeti olan kişilerin, özellikle el ve ayaklarında oluşan ağrılar için bilinçsiz ve gereksiz ağrı kesiciler kullanmak yerine, bir nörologa müracaat edip, nöropatik ağrı tedavisi alması gerekiyor. Çok ilaç değil, doğru ilaç kullanmak daha önemlidir" diye konuştu.

 

          MERAK EDİLEN SORULAR CEVAP BULDU

 

İnsanoğlu'nun tarihte ağrı ile mücadelesinin anlatan sunumu ile katılımcılara keyifli bir tarihi yolculuk yaşatan Yaman, ağrı ile mücadelede Afyon bitkisinin önemini ve bu bitkinin bu topraklarda yetişmesi nedeniyle şehre ismini vermesinin önemli bir ayrıntı olduğunu kaydetti. Yaman, yaklaşık bir saat süren toplantı sonunda katılımcıların sorularını cevapladı. Toplantı sonunda, Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, Prof. Dr. Mehmet Yaman'a verdiği bilgiler için teşekkür ederek çiçek takdim etti.

Editör: Haber Merkezi