ÇOBAN GELENEĞİ BOZMADI, BASINLA BULUŞTU
 
            24 Temmuz Basın Bayramı'nda yapılması planlanan ancak 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi ve devamında 27 gün süren demokrasi nöbetleri nedeniyle ertelenen 24 Temmuz Basın Bayramı kahvaltı programı, Atlı Spor Kulübü'nde gerçekleştirildi.
 
                Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın geleneksel hale getirdiği ve bu yıl yedincisini düzenlediği kahvaltı programında, medya alanındaki sivil toplum kuruluşlarının başkanları, yerel basın kuruluşlarının sahipleri ve çalışanları ile ulusal basın temsilcileri bir araya geldi.
 
KATILIM YOĞUN OLDU
 
                Kahvaltı programında, gündeme ve Belediye yatırımlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Burhanettin Çoban, malum darbe girişimi ve demokrasi nöbetleri nedeniyle bu programı ertelemek zorunda kaldıklarını hatırlattı. 24 Temmuz öncesinde, Belediye'nin ilgili biriminde görevli personelin davetli listesini hazırlayıp kendisinin onayına sunduğunu belirten Başkan Çoban, bugün, o günkü listeye göre geleneksel kahvaltı programını gerçekleştirdiklerini vurguladı. Ülkemizin zor ve sıkıntılı günler geçirdiğine dikkat çeken Başkan Çoban, "Gerek ülkemizin içinde gerek komşularımızda uluslararası camialarda da bir takım sıkıntılarla karşı karşıyayız. Temenni ediyoruz ki; sıkıntılar biter ve ülkemiz aydınlık geleceğe ilerlemeye devam eder" dedi.
 
“BİRLİK VE BERABERLİK RUHU İLİMİZE DE LAZIM”
 
                15 Temmuz menfur darbe girişiminden sonra her ne kadar uluslararası camiada düşmanlarımızın faaliyetleri artsa da ülkemizde çok sevindirici gelişmeler yaşandığını kaydeden Başkan Çoban, " Yıllardır biraya gelmeyen siyasi partilerimizin değerli başkanları bir araya geldi ve hatta bir araya gelmekle kalmayıp ortak kararlar almaya başladı. Demokrasi mitinginde birlik beraberlik mesajı verdiler. Bu birlik beraberlik ortamının ilelebet devam etmesini arzuluyorum. Bu birlik ve beraberlik ruhu ilimize de lazım. Sivil toplum kuruluşlarımızda, medya sektörümüzde buna ihtiyacımız var. Ayrıştırıcı kelimeler yerine, birlik ve beraberliği artırıcı konulara önem vererek bu konuda ilke belirleme noktasında görüşlerimizi ifade ediyorum" diye konuştu.
 
“PROJELERİMİZ ÖRNEK OLUYOR”
 
                Belediye hizmetlerinden halkın taleplerine cevap verme noktasında olağanüstü gayret içerisinde olduklarını dile getiren Başkan Çoban,"Geçen dönem dev projeleri hayata geçirdik. Bu dönem de bu projelere yenilerini ekleyeceğiz. Bakın geçen dönem hayata geçirdiğimiz Atıksu Arıtma Tesisini her yıl onlarca belediye ziyaret ediyor. Selçuklu Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan bir kardeşimiz kısa bir süre önce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talimatı üzerine bir heyetle Atıksu Arıtma Tesisimizi gezip incelemiş ve bu alanda Türkiye’nin en iyi tesisi olduğuna karar vermiş. Bunu raporuna yazacağını dile getirerek şahsımı kutlamak için benimle telefon görüşmesinde bulundu. Yine Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'nun desteği ile Çevre Hizmetleri Kurma ve İşletme Birliğini kurarak Katı Atık Düzenli Depolama Alanı ve Bertaraf Tesisi’ni hizmete soktuk. Bu vesile ile köylerden çöplerin toplandığı tek il Afyonkarahisar" ifadelerini kullandı.
 
“TÜRKİYE’DE BÖYLE BİR TESİS YOK”
 
                Başkan Çoban şöyle devam etti: "Geçen dönem, Kent Ormanı, Bilgi Evleri, modern Kapalı Pazaryeri ve Cumhuriyet tarihinin görülmemiş altyapı hamlesini yaptık. İlimize Yusuf Ağa Parkı, Orhun Parkı gibi dev parklar kazandırdık. Akarçay gibi rüya bir projeyi yine Bakanımızın destekleriyle hizmete aldık. Birçok kesimin inanmadığı Spor Kompleksini gerçekleştirdik. Bu kompleksimizde diğer projelerimiz gibi Türkiye’ye örnek oldu. Geçen hafta içerisinde gittiğim Spor Kompleksinde 37 yıllık bir sporcu ve antrenör olduğunu söyleyen bir hocamızla tanıştık. Afyon’da böyle bir tesis var dediklerinde inanmadığını, burayı görünce ise böyle bir tesisin Türkiye’de olmadığını ifade etti. Birçok spor adamı, otellerden, buradaki spor tesislerinden ve sağlık imkânlarından son derece memnun olduklarını bizzat bana iletiyor. Kompleksimiz açıldığı günden bu yana birçok özel turnuva yapıldı ve bu sayede binlerce sporcu ilimize geldi"
 
BEDESTEN TAMAM, HEDEF KASAPLAR ÇARŞISI- KADINLAR PAZARI
 
                Bedesten Çarşı'nın restorasyonu tamamladıklarını şimdi hedeflerinin Kasaplar Çarşısı ve Kadınlar Pazarı olduğunu söyleyen Başkan Burhanettin Çoban, "Buralarda da mülkiyet ve vatandaşımızla anlaşma sorunları yaşıyoruz. İşe başlama, finans bulma konusunda hiçbir sıkıntımız yok, örneğin Kasaplar Çarşısı’nda en az 10 dükkanda istimlakların çoğu kayıp, mirasçılarına ulaşılamıyor. Bir takım yasal değişiklikler yapılırsa Belediyelere tapu ile ilgili problemleri çözmeden buralara girme, inşaat yapma, restorasyon yapma hakkı verilirse, bir gün dahi beklemeden başlama imkanımız gerçekleşebilecek. Bunun yanı sıra Kent Meydanımızın ihalesi ile ilgili proje yapılacak hale geldi. Kaleye teleferik projesi gündeme geldi. Projesini yaptık, 3 boyutlarını tamamladık, kurula sunduk,  15 Temmuz nedeniyle kuruldaki gündemler iptal edildi. Kurul onay verirse, projemiz hazır hemen ihalesini yapacağız. Hedefimiz Kent Meydanından teleferiği çalıştırmak, kurul, ‘Hıdırlık'tan çalıştır’ diyor. Şehir merkezinden çalışmayan teleferiklerin verimli çalışmadığı ifade ediliyor. Ölü bir yatırım haline gelebileceği belirtiliyor. Kent Meydanından istasyon kurarak kalemize teleferikle çıkma imkanını sağlayıp turizme katkı yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
 
PAZARYERLERİNİ MODERNLEŞTİRİYORUZ
 
                Pazaryerlerinin modernleştirilme hamlesine bu dönem de devam ettiklerini belirten Başkan Çoban, "Karşıyaka’da, Fatih’te pazaryerlerini kapalı hale getirdik, Harbiş’te çalışmaları devam ediyor. Esentepe’de sokakta kurulan pazarı kaldırıyoruz ve Kanlıca Mahallesi'ne Afyon’un en büyük kapalı Pazar yerlerinden bir tanesini yapıyoruz. Uydukent’teki pazarımızı yeniliyoruz. Çavuşbaş’taki pazarımızı da imar tadilatı bitti, oradaki pazarı da kapalı pazara alacağız" dedi. Şehir merkezindeki stadyumun Ekim ayında yıkılacağını da açıklayan başkan Çoban, "Ancak bu bölgedeki Kapalı Spor Salonunu teslim ettirmiyoruz. Basketbol ve Voleybol Takımımızın maçları bu salonda oynanacak. Cumhuriyet Mahallemizdeki yeni salonumuz 2017 yılı Haziran ayında hizmete açılması hedefleniyor. Bu salon bitmeden eski salonumuzun yıkılmasına izin vermeyeceğimiz. Mevcut Kapalı Spor Salonumuzun çelik çatı kısmını ‘kullanılabilir’ raporu gelir ise Sahipata Mahallemizde çevre yoluna çok yakın bir noktaya  yeni bir Kapalı Spor Salonu daha yapacağız" diye konuştu.          
 
“BU DÖNEM DOLU DOLU GEÇECEK”
 
"Allah’ın izniyle bu dönem dolu dolu geçecek" diyen Başkan Çoban; "Ne yapacaksak, hangi projeyi icra edeceksek, kaynağımız hazır. Kimseden, bir yardıma, desteğe, krediye, borca, ihtiyacımız olmadan bunları gerçekleştireceğiz. Finansmanlarımızı ve gelir kaynaklarımızın hepsini ayarladık.  Yeter ki; Bize gölge edilmesin, Allah’ın izniyle her şeyi başaracağız" ifadelerini kullandı. Suriye’ye yapılan sınır harekâtı ile ilgili de konuşan Başkan Çoban; “İnşallah Silahlı Kuvvetlerimiz de buradan yüz akıyla çıkar, ülkemizin orada da gücünü ağırlığını hissettirir. Bunun yanında Fatih Mahallesinde de bir şehidimiz var, Rabbim, şehidimize gani, gani rahmet eylesin, ülkemiz ve ailesi ve yakınlarının başsağlığı diliyoruz.  Allah terör belasından, FETO belasından ülkemizi kurtarsın" dedi.
 
TRAFİK SORUNU SADECE AFYON’DA YOK
 
                Trafik yoğunluğuna bağlı olarak yaşanan sorunlarla ilgili de açıklama yapan Başka Çoban; "Trafik sorunu sadece ilimizde, ülkemizde değil tüm dünyada var. Şehir merkezinde, Milli Birlik Caddesinde, Ambaryolunda, Kurtuluş Caddesinde, Gazlıgöl Caddesinde benim yapabileceğim bir şey yok. Sadece Ambaryolunda istimlakla yol genişletmeyi başlatsak, Belediye 5 yıl hiçbir yatırım yapmasa, tüm yatırım harcamalarını, Ambaryolunu istimlak için harcasa 5 yıllık para orayı istimlak etmeye yetmez.  Mümkün olduğunca cazibeyi batıya, doğuya, kuzeye güneye yayarak şehir merkezinde trafik yoğunlunuğu rahatlatma tedbirleri alacağız. Bunun ynı sıra okullarımız karar alıyor, ilkokul, ortaokul hariç liseleri şehir dışına taşımaya başlıyorlar. Tüm planlamaları yaptık, Milli Eğitime uygun kampüs alanlarını teslim ettik. Milli Eğitim tüm liseleri kampüslerde toplamayı planlıyor.FETO terör örgütünden alınan bir takım arsalardaki binalarda lise amaçlı kullanılacağına dair planlamalar yapılıyor." diye konuştu.
 
ASKERİ BİRLİKLERİN TAŞINMASINI DOĞRU BULUYORUM
 
                15 Temmuz sonrasında şehir merkezlerindeki askeri birliklerin taşınması ile ilgili alınan kararın değerlendiren Başkan Çoban; "Ben bunu yerinde ve doğru buluyorum. Biz zaten 15 Temmuz öncesinde askeri birliklerin taşınması noktasında bu yazıları askeriyeye yazmıştık. Şehir merkezimizde bulunan 17 bin 500 metrekarelik alan içerisinde bulunan Ordu Evi ile ilgili yazımızı Silahlı Kuvvetlere göndermiştik. Yazıda ' Ordu Evi'nin karşılığında size 100 odalı termal özellikli, içerisinde düğün salonu, havuzlu toplantı salonları olan Ordu Evi yapıp teslim edelim siz de bize Ordu Evi'nin tapusu da sizde kalmak şartıyla sadece yeşil alan yapmak şartıyla kullanım hakkını verin' diye 2013 yada 2014 yılında yazdım. Maalesef talebimize olumcu cevap gelmedi. Ordu Bulvarı üzerindeki askeri lojmanların bulunduğu alanlarla ilgili talebimiz ise olumlu karşılandı. 60 ila 80 metrekare arasında merkezdeki 32 adet lojmana karşı 3 +1 130 metrekare 190 adet lojman yapmayı teklif ettik. O kabul gördü. İşlemleri devam ediyor" ifadelerini kullandı.
 
“AMACIMIZ ASLA RANT DEĞİL”
 
                DSİ'nin karşısındaki Garnizon Komutanlığı'nın olduğu yerde de 10 - 20 bin metrekare civarında yeşil alan talepleri olduğunu kaydeden Başkan Çoban, "Yazışmalarımız devam ediyordu . Dört dönem belediye başkanlığı yapmış efsane Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Bey Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu. Bu bir şans. Zaten bu fikir de onun fikriydi. Bir açıklama yaptı; “Kesinlikle buraların rant olmasına izin vermeyeceğiz, yeşil alan olacak, sosyal alan olacak, yada kentsel dönüşüm projelerimizde rezerv alan olarak kullanılacak.Bize de sordular 'Afyonkarahisar'ın talebi nedir" diyerek. Garnizon Komutanlığımızın olduğu yer 440 bin metrekarelik bir alan. Burada yetişmiş ağaçlarımız hazır. Sadece yollar, havuzlar, fıskiyeler, çocuk aletleri vb. yapılacak. Burası ideal bir Kent Park olur yeşil alan düşüncesiyle talebimizi ilettik. 15 Temmuz darbe girişimi olmasaydı da Garnizon oradan taşınıyordu, 2017 yılında da inşallah taşınacak.  Burada bizim asıl amacımız kesinlikle rant değil, ülkemizin, ilimizin, halkımızın kazancıdır. Buna zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı izin vermez, bizler de asla ve asla izin vermeyiz. Amacımız buranın en azından yarısının 220 bin metrekarenin Kent Park yapmak üzere Afyonkarahisar’a kazandırmak. Ordu Evi’ni de verirlerse sözümüz sözdür, burayı da yeşil alan yapacağız. Tapusunu istemiyoruz, ki bunu yazımızda da belirtmiştik" dedi.
 
“EV SAHİBİ OLDUNUZ HAYIRLI OLSUN”
 
                Basın çalışanlarına yönelik yapımı tamamlanarak anahtar teslimi yapılan TOKİ konutları hakkında da açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; “TOKİ 14 yıldır destan yazıyor. Biz emekliler için 300 konut kura çekilişi duyurusunu yaptığımız zaman 4 bin 500 müracaat oldu. Yeni göreve başladığımızda 2+1 konutlar için halkımıza bir sözümüz vardı. 400’ü aşkın konut için de üç katı, dört katı fazlası müracaat olmuştu. Bunlar bizim için güzel şeyler. Sizler de ev sahibi oldunuz, sizlere de hayırlı, uğurlu olsun. Eski milletvekilimiz Sait Açba Bey’in sizlerin ev sahibi olması için çok büyük katkısı var" diye konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi