Çanakkale'de Şehit Olan Afyonkarahisarlılar
Afyonkarahisar Belediyesi'nin katkılarıyla Yrd. Doç. Dr. Mehmet Güneş tarafından hazırlanan "Çanakkale'de Şehit Olan Afyonkarahisarlılar" isimli eser okuyucuyla buluştu.
Afyonkarahisar Belediyesi, kültürel yayınlara destek vermeye devam ediyor. Afyonkarahisar Belediyesi'nin katkılarıyla Yrd. Doç. Dr. Mehmet Güneş tarafından hazırlanan Çanakkale Muharebelerinde şehit düşen Afyonkarahisarlılar, kitapta toplandı. Giriş ve iki bölümden oluşan bu çalışmanın giriş kısmında benzeri çalışmalara kaynaklık teşkil eden araştırmalardan bahsedilirken, akabinde Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na girmesi ve Çanakkale Savaşları hakkında genel bilgilere yer verildi.
Kitabın birinci bölümünde Çanakkale Muharebelerinde şehit olan Afyonkarahisarlılar tespit edilerek oluşturulan tablo ve grafikler eşliğinde şehitlerin nicel ve nitel hususiyetleri hakkında bilgiler verilerek bazı değerlendirmeler yapıldı. İkinci ve son bölümde ise Çanakkale Muharebelerinde şehit olan Afyonkarahisarlılar'ın adı, baba adı, lakabı, doğum tarihi, ilçesi, bucağı, köyü, şehadet tarihi, şehadet yeri, tâbi olduğu askeri birliği, sınıfı, rütbesi ve yaşı ile ilgili bilgiler yer alan tablolara verildi.
Kitabın önsözünde okuyuculara seslenen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; sorumluluk bilinciyle bir kültür hizmeti olarak hazırlanan değerli eserin büyük bir ihtiyaca cevap vereceğini söyledi. Başkan Burhanettin Çoban, '99 YILLIK BÜYÜK GURUR ÇANAKKALE' başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi; "
99 Yıllık Büyük Gurur Çanakkale'
Kurtuluş Savaşımızda emperyalist güçlere karşı son darbenin vurulduğu Büyük Taarruz'un başladığı Kocatepe'ye ev sahipliği yapan Afyonkarahisar'ın her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmıştır.
Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşımızdaki
Bastığın yerleri "toprak!" diyerek geçme, tanı...
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı...
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı;
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı...
   Mısralarında olduğu gibi Afyonkarahisar'ın her karış toprağı vatan toprağı haline gelmiştir.
Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşuna ev sahipliği yapan bu vatan toprağında yaşayan Afyonkarahisarlıların "Söz konusu vatansa gerisi teferruattır" diyen vatansever insanlarının tarih içindeki kahramanlıkları göğsümüzü kabartmaktadır.
Milli Savunma Bakanlığımız tarafından Türkiye Cumhuriyetimizin 75. yıldönümünde 1998 yılında özenle yapılan bir çalışma sonrasında Osmanlı-Rus, Osmanlı-Yunan, Trablusgarp, Balkan, Birinci Dünya, İstiklal, Kore, Kıbrıs ve İç Güvenlik mücadelesinde onlarca cephede savaşıp şehitlik mertebesine ulaşmış Afyonkarahisarlılar da bir gurur abidesi olarak kitapta yer almıştır.
 Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ!
Canı, cânanı, bütün varımı alsın da Hudâ
Etmesin, tek vatanımdan beni dünyada cüdâ.
Duygusunda yüzyıllar boyunca mukaddes saydığı değerler uğruna şehit olmuş Afyonkarahisarlılardan Birinci Dünya Savaşı'nda bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Savaşı sırasında şehit olan vatansever hemşerilerimizin anısına değerli Akademisyen Yard. Doç. Dr. Mehmet Güneş tarafından hazırlanan bu kitap Çanakkale Şehitlerimizi yâd etmektedir.
                Canları pahasına vatanlarını savunmaya çalışan Şehitlerimiz bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Savaşı'nda bütün dünyaya "Çanakkale Geçilmez" diyerek haykırmıştır.
                Türkiye Cumhuriyetimizin 75. Yıldönümünde 1998 yılında Afyonkarahisar Valiliğimizce basımı yapılmış iç güvenlik şehitlerimizi kapsayan " Cumhuriyet Şehitlerimiz ve Şehitliklerimiz" kitabı dışında Afyonkarahisar Şehitlerimize ilişkin bir çalışmanın olmadığını görüyoruz.
                Belediyemizin sorumluluk bilinciyle bir kültür hizmeti olarak sunduğu bu kitabın hazırlanmasında büyük emeği olan Yard. Doç. Mehmet Güneş'e, katkılarından dolayı Yüntaş A. Ş Genel Müdürü Mehmet Sarlık'a, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emine Emel Sarlık ve Grafiker Ramazan Gölcük'e teşekkür ediyorum.Çanakkale Şehitlerimizle ilgili hazırlanan eserin büyük bir ihtiyaca cevap vereceğini umuyorum. Atalarının Çanakkale'de şehit olduğunu bilen oğul, kız, torunlarla bizler "Çanakkale Geçilmez" diyerek Dünya Tarihi'ni değiştiren 211.000 şehidimizle gurur duyuyoruz.Sevgili hemşerilerim, şehit atalarımızla ne kadar övünsek azdır.
                Sonsuza kadar sürecek bu övünç ve duyguyla vatanımız için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi şükran ve minnetle yâd ediyor, Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.
                                                                                            
Editör: Haber Merkezi