“Bugün sendikacılık diye bir şey kalmadı”

 Gün FM’de yayınlanan Basın Odası dinleyicileriyle buluştu.

Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca ve Polat Yılmaz yorumlarıyla katıldılar.

Programda Demiryol-İş Sendikası’nın il kongresi dolayısıyla sendikacılık konusu değerlendirildi.

“Siyasilerin tartışmalarının gölgesinde kongre gerçekleştirildi”

Program öncesi gazeteci arkadaşlarıyla birlikte Demiryol-İş Sendikası’nın il kongresine katıldıklarını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Kongrede ilimiz milletvekilleri ile belediye başkanımız da vardı. Biz ayrıldıktan sonra siyasiler arasında sert tartışmaların çıktığını öğrendik. Kongrede Demiryol-İş Şube Başkanı Muharrem Uslu çok fazla muhalefet içermeyen, orta yollu bir konuşma yaptı. Bu konuşmanın ardından siyasiler kürsüye çıktı. MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz ve CHP Milletvekili Ahmet Toptaş birer konuşma yaptılar. Daha sonra iktidar milletvekili Halil Ürün konuştu. Bize ulaşan bilgiye göre Ürün konuşurken Yılmaz ve Toptaş eleştirdiler. Siyasilerin tartışmalarının gölgesinde Demiryol-İş’in kongresi gerçekleştirildi” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Ülkemizde muhalefet eden sendika neredeyse kalmadı”

Ülkemizde muhalefet eden sendikanın neredeyse kalmadığını söyleyen Gazeteci Polat Yılmaz, “Muharrem Uslu’nun başında bulunduğu sendika ilimizdeki en fazla işçinin bulunduğu sendika. Uslu, muhalefet yapmayan bir sendikanın Afyon’daki temsilcisi. Uslu uzun yıllardır sendikacılık yapıyor. Mutlaka işçilerin sorunlarını iyi biliyor. Lakin var olan durum ciddi bir muhalefeti, ciddi bir eleştiriyi kaldırmadığı için kongrede Uslu’da genel geçer bir konuşma yaptı. Uslu’nun konuşmasının ardından siyasilerin atışmaları ise işçi sorunlarının çözümüne yönelik değildir. Tamamen önümüzdeki seçimlerde zemin tutmaya yönelik bireysel çıkıştır diye düşünüyorum. Kongrede tartışanların işçinin lehine, aleyhine bir kanun teklifi verdiklerini ben hatırlamıyorum” diye konuştu.

“Bir sürü sorun varken sendikalar sessiz kalıyorlar”

Günümüzde sendikaların gerekli işlevlerini yerine getiremediklerini belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Bugün sendikalar mevta olmuş, gömülmeyi beklemektedir. Sendikalar bir nevi iktidara muhalefet eden kurumlardır. Türkiye’de çalışma yaşamında dünyada görülmeyecek olaylar yaşanıyor. Bir sürü sorun varken sendikalar sessiz kalıyorlar. Demiryol-İş Sendikası’nın kongresinde de Başkan Uslu’nun konuşması sorunları içermiyordu. Bugün sendikacılık diye bir şey kalmadı. Sendikalı işçi sayısı gitgide azalıyor. Yandaş sendikacılık diye bir şey ortaya çıktı. Böyle şey olur mu? 301 madencimizi madende kaybettik. Başka bir ülkede bırakın 301 kişiyi 1 kişi ölse yer yerinden oynar. Bizde ise hala işçi güvenliği ile ilgili sorunlar devam ediyor” şeklinde konuştu.

Basın Odası programının son bölümünde ise ilimizin nüfusunun düşmesinin nedenleri ve genel seçimlere yaklaşırken genel siyasi durum da değerlendirildi.

Dinleyicilerin soru, görüş ve önerileriyle yoğun olarak katıldıkları Basın Odası yaklaşık iki saat sürdü.

 

Editör: Haber Merkezi