Bu teklif, patates üreticisine ilaç gibi gelecek
 
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, patates üreticilerinin yüzünü güldürecek bir kanun teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu. Köksal, standart ekmeğe yüzde 5 oranında patates unu katılmasını istedi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, patates üreticisinin dertlerine derman olacak bir çalışmaya imza attı. Köksal, “Standart bir buğday ekmeği içerisine yüzde 5 oranında patates unu katılması ile ilgili Kanun Teklifi” hazırladı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.
Patates üreticisinin sıkıntılarını bilen ve sık sık patates üreticisini kiraz üreticisini tarlalarında ziyaret eden Milletvekili Köksal, Kanun Teklifi’nin gerekçelerini de ayrıntılı bir şekilde açıkladı. Milletvekili Köksal, “Patates, bünyesinde içerdiği protein, karbonhidrat ve vitaminler bakımından çok önemli bir besin maddesidir. Patates, bitkisel kaynaklı beslenmede tahıllardan sonra en büyük rolü oynar. Ucuzluğu, birim alandan yüksek verim alınması, besin değerinin yüksek oluşu, sindiriminin kolaylığı, kullanım alanının geniş olması ve her çeşit iklimde yetişmesi açısından hemen hemen bütün dünya ülkeleri tarafından üretilmekte ve tüketilmektedir. Son yıllarda özellikle sanayinin de talep arttırdığı bir tarım ürünüdür” dedi.
PATATES ÜRETİMİ ARTTI
Patates üretiminin son yıllarda arttığına dikkat çeken Köksal, “2016 yılı TÜİK tahmini verilerine göre üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 22’lik artışla 6 milyon tona yaklaşmıştır. Üretimin artması sebebiyle, patatesin üretici satış fiyatı bu yıl önemli ölçüde düşmüştür. Geçen yıllarda kilosu 5 TL’ye kadar yükselen patates, bu yıl tarlada 5 kilogramı 1 TL seviyesine kadar inmiştir. Türkiye’de ciddi ve tutarlı bir tarım politikasının uygulanmadığına en belirgin örneği patates üzerinden göstermemiz mümkündür. Patates piyasasını düzenleyen devletin herhangi bir kurumu ya da üreticiler tarafından yönetilen tarım satış kooperatifi birliği bulunmamaktadır. Patates üreticilerinin örgütlü yapılarının olmaması, patates üretimi için üretim planlamasının yapılmaması fiyatlarda oluşan ciddi ve bariz dalgalanmanın sebebidir” ifadelerini kullandı.
PATATESLİ EKMEK BOZULMUYOR
Milletvekili Köksal, patates üreticisine ilaç gibi gelecek Kanun Teklifi’ni şöyle özetledi:
“Tarım Bakanlığı tarafından patates için ayrılmış özel bir desteğin bulunmaması üreticinin tamamen piyasa koşullarına mahkûm olmasına ve buna bağlı şekilde de mağdur olmasına neden olmaktadır. Patates üretiminin devam etmesi ve çiftçilerin üretimden yeterli geliri elde edebilmesi için patatesin maliyetin üzerinde bir fiyattan satılması şarttır. Patates üretimi ile uğraşan üreticilerin zarar görmemesi adına ve ülke genelinde ekmek israfının önüne geçmek amacıyla üretilen ekmeklerin içerisine, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi “patates unu” katılması uzun süreli bir çözüme işaret etmektedir. Ekmek içerisine patates unu katılması ile ilgili olarak TÜBİTAK'ın yaptığı bir araştırma da buğday ununa, yüzde 2.5, 5, 10, 12.2 ve daha yüksek oranlarda patates unu karıştırılarak elde edilen unlarla, 'fırında ekmeğin gelişmesi' çalışmaları ile 'ekmek pişirme' denemeleri yapıldığı bilinmektedir. Denemelerde yüzde 5 oranında patates unu katıldığında hamurda bulunan bazı değerlerin aşırı derecede etkilenmediği, son fermantasyon süresinin ise hiç değişmediği görülmüştür. Ekmek ununa yüzde 1 oranında patates unu katmak için 6-10 kilogram patatese ihtiyaç duyulduğu göz önünde bulundurulduğunda, “ekmeğe patates unu katılması” uygulaması ile üreticinin ürettiği patateslerin satış alanı bulacağı ve çiftçinin mağduriyetinin de ciddi anlamda giderileceği aşikârdır.”
 
Editör: Haber Merkezi