“Böbrek hastalıklarında zamanında tedbir çok önemli”
 
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun dinleyicileriyle buluştu.
AKÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Cengiz Demir’in hazırlayıp sunduğu Sağlık Olsun programına bu hafta AKÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ahsen konuk olarak katıldı.
Programda kronik böbrek hastalıkları konuşuldu.
“Alınabilecek tedbirlerle böbrek hastalıklarının ilerlemesi engellenebilir”
En sık karşılaşılan böbrek hastalığının kronik böbrek hastalıkları olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ahsen, “Kronik böbrek hastalıklarının ülkelerin ekonomilerine ve insanların sağlığına yönelik önemli etkisi var. Dolayısıyla bu hastalıkların toplumumuz tarafından yakından bilinmesi ve bunlar için gerekli tedbirlerin alınması lazım. Erken dönemde alınabilecek tedbirlerle böbrek hastalıklarının ilerlemesi engellenebilir. Kronik böbrek hastalığı denilince ilk akla gelen böbreğin atık maddeleri süzme işleminde azalmadır. Yani bu atık maddelerin vücuda zararlı hale gelmesini anlıyoruz. Bu durum çoğu zaman sinsi bir şekilde ilerleyebilir. Yine bir başka görülen hastalık ise böbreğin kılcal damarlarındaki bozukluklardır. Örneğin böbreklerden kan kaçağı olabiliyor. Ya da böbreklerden protein kaçağı olabiliyor. Bu durumlarda erken zamanda böbrek hastalığının belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır” diye bilgi verdi.
“Dünyada ve ülkemizde sıkılığı 1000–1500 kişide birdir”
Kronik böbrek hastalığının oldukça yaygın görülen bir hastalık olduğunu belirten Ahsen, “Diyalize bağlı yaşayan hastaların dünyada ve ülkemizde sıkılığı 1000–1500 kişide birdir. Diğer diyaliz öncesi böbrek hastaları ise bu rakamdan daha sıktır. Zamanında tedbir alınırsa bu hastalıklar yavaşlatılabilir ve bir kısmı engellenebilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
AKÜ Tıp Fakültesi’nin katkılarıyla hazırlanan Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.
Editör: Haber Merkezi