Bilgehan,"Bir kişi istiyor diye değerlerimizden vazgeçmeyeceğiz"

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün torunu Ayşe Gülsün Bilgehan, 16 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerine sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Bilgehan, Afyonkarahisar'da katıldığı toplantıda "Bir kişi istiyor diye değerlerimizden vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün torunu Ayşe Gülsün Bilgehan ile Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Afyonkarahisar'da bir dizi toplantıya katıldı. CHP Kadın Kolları İl Başkanlığı tarafından düzenlenen toplantıda konuşan CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, "Çökmüş bir imparatorluğun ardından artık Türkiye kalmadı denilirken yeniden bir Türk mucizesi yarattılar. Türkiye Cumhuriyetini kurdular. Biz bu cumhuriyetin yaşamasını istiyoruz tabii. Biz onun için buradayız. Yine İl Başkanımız çok iyi belirtti. 17 Şubat Medeni Kanununun kabul edilmesinin 91’inci yıldönümüydü. Üç dönemdir milletvekiliyim. Bu üç dönem boyunca Türkiye’yi yurt dışında tanıttım. 2017 yılında özellikle bizim bulunduğumuz coğrafyada İslam dünyasında, Müslüman dünyada bundan 91 yıl önce elde ettiğimiz haklara sahip hiçbir ülke de hiçbir kadın yok. Sadece ve sadece biz bu haklara sahip olduk. Medeni yasa sadece çok eşliliğin kaldırılması değildir. Gerçekten kadının vatandaş olabilmesi demektir. Bu referandumda oylanacak olan rejim değişikliği kısaca yönetim şeklinin değişmesi olacak. Başbakan olmayacak, Başbakan’ı kaldırıyorlar. Bu hiçbir sisteme uymuyor. Ne ABD’ye, ne de Fransa’ya uyuyor. Hiçbir örneği yok. Bu Türk modeli diyorlar. Türk Milleti vatanseverdir. Bunu Türk Milletine bir hakaret olarak gördüğümüzü söylüyorum. Bir kişi öyle istiyor diye 94 yıllık değerlerimizin yok olmasını izin vermeyeceğiz" dedi. 
TÜM TÜRKİYE'NİN DAĞLARINDA ÇİÇEKLER AÇACAK
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da "İnşallah İzmir’de açan bu çiçekler 16 Nisan tarihindeki referandum da tüm Türkiye’ye yayılacak. Tüm Türkiye’nin dağlarında çiçekler açacak. O çiçekler Cumhuriyet çiçekleri olacak. Cumhuriyet kadınların omuzlarında yükselecek. Cumhuriyeti kuran, erkeklerle her alanda mücadele eden kadınlar; Kara Fatmalar, Nene Hatunlar, Halide Edipler’di. Bugünün Kara Fatmaları, Halide Edipleri sizlersiniz. Cumhuriyet sizlerin mücadelesi ile kurtulacak. Çok zor süreçten geçiyoruz. Artık bıçak kemiğe dayandı. 16 Nisan’da ya var olacağız, ya yok olacağız. Bir tek adama hayatımızın her alanında karışma hakkı vereceğiz. Bu referandum öyle cumhuriyet rejiminin, geleceğimizin oylanması. Ama bence en önemlisi kadınlarımızın haklarının oylanmasıdır. Kadınlarımızın sahip olduğu hakların oylanmasıdır. Bu anayasa teklifiyle bir kişiyi Başkan seçiyoruz. O kişiye devletin tüm yetkilerini teslim ediyoruz. Bu kişi istediği an olağanüstü hal ilan ediyor. Olağanüstü hal ilan ettiğinde çıkaracağı kararname ile sizin her türlü hakkınızı elinizden alabiliyor. 16 Nisan’da sandıktan evet çıkarsa esas darbeyi kadınlar yiyecek" ifadelerini kullandı. 
AYDINLANMA DEVRİMİ DEVAM EDİYOR
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan ise Milli Mücadele'nin komutanlarının, Cumhuriyet'in de önderleri olduğunu hatırlatarak "Özellikle toplantıda hanım misafirlerimiz çok. O nedenle söze medeni kanunla başlamak istiyorum. 17 Şubat 1926 tarihinde Medeni Kanunun kabul edildi. Yani toplantı öncesi 17 Şubat Medeni Kanunun kabul edilişinin yıldönümüydü. Tesadüf biz ertesinde bir toplantıda biraradayız. Medeni Kanunla birlikte kadınlarımız Cumhuriyetin en büyük kazanımlarından birisi olarak medeni haklara sahip oldular. Erkeklerle eşit haklara sahip oldular. Kadın olmanın yanında birey olmanın, cumhuriyetin eşit vatandaşı olmanın haklı gururunu yaşamaya başladılar. Boşanma, evlilik, miras alanlarında birçok yenilikler Medeni Kanunla birliket hayatımıza girdi. Günümüzde seçme ve seçilme hakkı dahil birçok hakkımızı o gün ortaya konulan irade ile sağladık. Onlar yalnız değildi. Yanlarında siperde savaşan askerler kadar kadınlarımız da vardı. Erzurumlu Kara Fatmalar, Halide Edip Adıvarlar, Nezahat Onbaşılar da gerek siperlerde gerek mermi taşıyarak gerek yaralılara yardım ederek Kurtuluş Savaşına adeta imzalarını attılar. Atatürk ve Cumhuriyetle başlayan aydınlanma devrimi hala devam etmekte. Afyonumuzun ilk milletvekili Sandıklı ilçesinden Mebrure Gönenç, Lale Aytamam. Hepimizin bugün gururla andığımız Türkan Saylan hocamız. Cumhuriyetin bu kazanımlarının karşılığını verme zamanıdır" dedi.
BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Hafize Özmen de konuşmasında şu vurguları yaptı:
"Hepimiz biliyoruz ki ülkemiz çok kötü bir dönemden geçiyor. 14 yıllık AKP iktidarının kötü yönetimi; ülkeyi bir felakete sürüklemişken, son olarak yapılmak istenilen anayasa değişikliği ve Başkanlık dayatması ile karşımıza bir referandum çıkmıştır. Biz kadınlar bu dayatma ile elimizden neler ve ne gibi haklar alınacağının farkındayız. İl Kadın Kolları olarak elimizden geleni yaparak var gücümüzü kullanarak buna karşı durmaya çalışacağız. Burada yapmış olduğumuz bu kahvaltının amacı da sizlerin desteği ve yardımıdır. Bunu hep birlikte başaracağız. Bir buçuk aylık bir zamanımız var. Fedakarlık edip bu kısa zamanı değerlendirmezsek kötü sonuçlara daha çok biz kadınlar katlanmak zorunda kalacağız. Bu uçurumdan önceki son viraj. Şimdi çalışmazsak bir daha seçim olma gibi bir d urum sözkonusu olmayacak. AKP bu konuda çoktan harekete geçti bile. Ev ev, kapı kapı dolaşmaya başladılar. Bizim hayır demek için çok nedenimiz var. Ama onların evet demek için hiçbir nedeni yok. Biz bu konuda avantajlıyız. Çünkü onların anlatacakları hiçbir şeyi ve hiçbir nedeni yok. Bizler güçlüyüz, okuyoruz, dinliyoruz. Takip ediyoruz, akıl ve vicdanımızın sesini dinliyoruz. Daha güzel konuşabiliyor, daha güzel anlatabiliyoruz. Başaracağız. Hepimiz anneyiz ve çocuklarımIzın, torunlarımızın geleceği için bunu yapmalıyız." 
İŞ KADINLARINA ZİYARET
Toplantının ardından CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan ve Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Afyonkarahisar İş Kadınları Derneği (AFİKAD) mensuplarıyla biraraya geldi. CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, “Benim dedem İsmet İnönü’nün güzel bir sözü var, ‘Namusluların da namussuzlar kadar cesur olması gerekir’ diye. Kadınların özellikle öyle olması gerekiyor. Kadınların aday olmaları da gerekiyor. Çalışıp, çabalandığı kadar destek de görmek gerekiyor. Hakikaten kadınlara cesarette gerekiyor. Öncelikle aileden gelen destek ve bu şekilde yetiştirilmek kadınlar açısından önem taşıyor” dedi. TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu üyelerini de ziyaret eden Bilgehan, iş kadınları ile görüş alışverişinde bulundu. 
Editör: Haber Merkezi