Besi Hayvancılığı ve Teknolojileri Zirvesi İlimizde Toplandı.

Türkiye’de bir ilk olan ve Afyonkarahisar Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Afyonkarahisar Ticaret Borsası işbirliğiyle düzenlenen Büyükbaş & Küçükbaş Besi Hayvancılığı ve Teknolojileri Zirvesi Canlı Hayvan Borsaları toplantısı Vali Yardımcısı Ali Osman İşşen’in katılımıyla ilimizde başladı.

19-22 Kasım 2014 tarihleri arasında Anemon Otelde gerçekleştirilecek olan zirvenin ilk oturumuna Vali Vekili Ali Osman İşşen, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İGM Başkanı Salih Sel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, besi hayvancılığı alanında hizmet eren sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile et ve et ürünleri üreten firmaların yetkilileri katıldılar.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap; “Zirvenin amacı ilimiz küçükbaş ve büyükbaş sektörünün verimini artırmak ve ilimizdeki söz konusu sektörün sürdürebilirliğini sağlamaktır. Besi hayvancılığı ve et üretiminde çiftlikten sofraya kadar yeni gelişim, atılımları ve değişimi yakalamak için burada toplanmış bulunmaktayız.“ dedi.

 

İlimizde mevcut olan büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvanların sayıları ile bunları kırmızı ve beyaz et potansiyelleri hakkında detaylı bilgiler veren Arap, sucuk, süt ve kaymak gibi ürünlerin yıllık üretim skalaları hakkında rakamsal bilgiler verdi.

 

Başarı hedefe ulaşabilmektir diyerek sözlerine devam eden Arap, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak belirledikleri hedefleri, planları ve çalışmaları hakkında bilgiler verirken, et ve süt ürünlerinin üretim aşamalarında gerekli denetimleri yaparak insanların sağlıklarını olumsuz yönde etkileyecek etmenlerin ortadan kaldırıldığını belirtti. Çalışma ve faaliyetlerde takip, kontrol ve ölçülebilirlik konularına önem verdiklerini belirten Arap, teknolojiyle entegre bir biçimde tüm üreticileri ve üretimde etken olan her bölümü yakından takip ettiklerini belirtti.

 

Tarım alanında da üreticilere üretimi artırmak anlamında destek olduklarını ve ilimizde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak yapılan çalışmalar doğrultusunda İlimiz Tarımsal Üretiminin Ülke Ekonomisine katkısı 2011 yılında 3,2 2012 yılında 3,3 ve 2013 3,7 milyar olduğuna dikkat çeken Arap, bu oranın giderek artacağına inandığını ve şu anda yapmış oldukları zirvenin bu doğrultuda önemli gelişmelere vesile olacağını ve zirvenin ilimiz için hayırlı olması temennisinde bulundu.

 

Daha sonra sırasıyla Ticaret Borsası Mehmet Mühsrüler ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz konuşmasının ardından söz alan Vali Vekili Ali Osman İşşen; “Besi hayvancılığının en önemli merkezi olan Afyonkarahisar'da 19-22 Kasım 2014 tarihleri arasında Büyükbaş-Küçükbaş Besi Hayvancılığı ve Teknolojileri, Canlı Hayvan Borsası Zirvesi gerçekleşecek olması İlimiz kazanımları açısından büyük önem arz etmektedir. Türkiye'de ilk defa düzenlenecek olan böyle bir zirveye ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşamaktayız.

 

Hayvancılık Türkiye ekonomisi bakımından oldukça önemli bir sektördür. Türkiye'de ilk olan süt takip sistemi ve kesimhanelerin kamera izlenmesi sistemi gibi çalışmalar İl Müdürlüğümüzce yapılmış olup bu çalışmalar Afyonkarahisar ilimize ayrıca katkı sağlamıştır.

 

Özellikle büyükbaş hayvan konusunda, hayvan materyalini iyileştirmek ve daha yüksek verimli bir hayvan varlığı oluşturmak amacıyla birçok çalışma ve uygulama yapılmaktadır. Ülkemiz ve İlimiz hayvancılığı açısından sorunlara yönelik çözümler üretmek büyük önem arz etmektedir. Zirvede, sürü yönetimi, hayvan sağlığı, beslenmesi ve refahı komitesi, kaliteli et üretimi ve işleme teknolojileri komitejsi ve besi hayvanları pazarlama politikası ve canlı hayvan borsaları komitesi oluşturulmuştur.

 

İlimizde düzenlenen bu zirvenin yetiştiricilerimize ve ülkemiz hayvancılığına yararlı olmasını diliyor, Afyonkarahisar'ı büyütecek geliştirecek ve kalkındıracak çalışmalarımızda birlik ve beraberlik ruhuyla hareket eden emeği geçen herkese teşekkür eder, değerli üreticilerimize sağlık, bol kazanç ve başarılar dilerim.“dedi.

 

Daha sonra da 2 gün sürecek olan Zirvenin diğer oturumlarına geçildi.

Editör: Haber Merkezi