’Başkomutanın İzinde Kocatepe’den İzmir’e’ Yürüyüşü
Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) öncülüğündeki 4 kişilik bir grup, Büyük Taarruz’u farklı bir şekilde kutlamama amacı afyonkarahisar’dan başlayan ve 8 Eylül’de İzmir’de başlayacak olan, ‘Başkomutanın İzinde, Kocatepe’den İzmir’e’ isimli bir yürüyüş başlattı.
Büyük Taaruz’un başladığı gün 26 Temmuz gecesi yürüyüşlerine başlayan ve yaklaşık 60 kilometre yürüyerek Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa İlçesine bağlı Düzaağaç Beldesine ulaşan grup üyeleri adına bir açıklama yapan emekli Albay Güven Kaya, yaklaşık 440 kilometrelik zorlu yürüyüşlerinin amacının, unutulmaya yüz tutan Büyük Taarruz’un önemini Türk milletine bir kez daha hatırlatmak olduğunu söyledi. Yürüyüşü geçtiğimi sene tek başına yaptığını, bu sene ise biri sivil olmak üzere 2 asker arkadaşı ile birlikte gerçekleştirdiğini kaydeden Kaya, “Yürüyüşümüzün ismi ‘Başkomutanın İzinde, Kocatepe’den İzmir’e. Yürüyüşteki amacımız Türkiye’de bugüne kadar Büyük Taarruz ile ilgili bir çok etkinlikle yapıldı, bundan sonrada yapılacak, ama Büyük Taarruz ile ilgili bu boyutta, bu çapta ve bu anlamda bir etkinlik yapılmadı. Tamam bayramlar oluyor, eğlenceler oluyor, ama Büyük Taarruz’u anacak hiçbir etkinlik, insanların biraz rahatlarını bozacak şekilde yapılmadı. Burayı ben geçen sene de yürüdüm, geçen sene biraz hızlı yürüdüm, 8 günde yürüdüm. Bu seneki zamanı Büyük Taarruzun İzmir’de sonuca ulaştığı zamana kadar uzattık, yani 14 gün sürecek bu. Yürüyüşümüzün amacı Türkiye Cumhuriyetine mal olan Türk tarihini en başından sonuna kadar unutturmamak için, çünkü Türkiye’de insanlar tarihini unutmaya meyilli oldukları için bir çok kişide bunu unutturmaya meyilli. Bu seneki faaliyeti Türkiye Emekli Subaylar Derneği sahiplendi, kendimde onlar bir üyesiyim ve bundan sonraki faaliyetleri de büyük bir ihtimalle böyle büyük organizasyonlar içerisinde yapacağız” dedi.
“8 EYLÜL’DE BELKAHVEDE OLACAĞIZ”
Arkadaşları ile birlikte zorlu yürüyüşe çıkan Kaya açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Yürüyüş güzergahımız Afyonkarahisar Kocatepe’den itibaren savaş alanlarına giriyoruz, Yıldırım Kemal Şehitliği, Çalköy, Dumlupınar, Banaz, Uşak, Eşme, Alaşehir, Salihli, Turgutlu Kemal Paşa ve Belkahve. Burası nedir, burası Mustafa Kemal Atatürk’ün, Büyük Taarruz esnasında karargahın ve kendisinin kullandığı güzergahtır. Toplamda 396 kilometre buna siz yüzde 10 farkıyla 440 kilometre yürüyeceğiz. Günlük geçiş mesafelerimiz ortalama 30 kilometreyi bulacak. 8 Eylül’de Belkahvede olacağız. 9 Eylül’de Mustafa Kemal şehir muharebeleri bittikten sonra İzmir’e girmiştir. 8 Eylül’de bornova’daki şehir çatışmalarını, mücadeleleri Belkahve’de izlemiş, geceyi de Kemal Paşa’da geçirmiştir. O yüzden biz projenin bitiş yeri olarak Belkahve’yi değerlendiriyoruz.”
Öte yandan Kaya, Düzağaç Beldesinde bir kahvehanede 3 saatlik bir mola verdiklerini daha sonra yürüyüşlerine kaldıkları yerden devam edeceklerini belirterek, arkadaşlarının isimlerinin ise emekli Albay Mecit Uçarkış ve Şafak Aksoy ile sivil vatandaş Cumhur Denizkıran olduğunu kaydetti.
 
 
Editör: Haber Merkezi