BAŞKAN ÇOBAN GENÇLERLE BULUŞTU

İlimizdeki çeşitli liselerde okuyan öğrencilerle bir araya gelen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, liseli gençlere 16 Nisan'da yapılacak referandumda halk oylamasına sunulacak Anayasa değişikliği ve genel hatlarıyla "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"ni anlattı.

Trio Cafe'de düzenlenen programa, Süleyman Demirel Fen Lisesi, Kamil Miras Anadolu Lisesi, Ali Çağlar Anadolu Lisesi, Kocatepe Anadolu Lisesi, Afyon Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Gazi Endüstri Meslek Lisesi'nden büyük çoğunluğu referandumda oy kullanamayacak 1998-2002 doğumlu 150 öğrenci katıldı. Program öncesi bu ayrıntıya dikkat çeken Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, "Buradaki amacımız sadece, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize, geçmişteki olayların da ışığında "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"ni anlatmak ve fikir edinmelerini sağlamak" dedi.

"DEĞİŞEN TEK ŞEY HÜKÜMET SİSTEMİ"

Kamuoyunda, Anayasa değişikliğiyle birlikte yönetim sisteminin tamamen değiştirileceği yönünde bir algı oluşturulduğunu; ancak sistemin değişmeyeceği ifade eden Başkan Çoban; "Aslında sistem genel olarak değişmiyor. Değişen tek şey hükümet sistemi. Başbakanlığa dayalı hükümet sistemi yerine, Cumhurbaşkanlığına dayalı bir hükümet sistemi geliyor. Biz yine demokratik bir Cumhuriyet olarak devam ediyoruz. Yine yönetimi halk seçiyor. Aslına bakarsanız, şu anki sistemde biz, milletvekillerini seçiyoruz o seçilen milletvekilleri arasından Cumhurbaşkanı istediği kişiyi Başbakan olmak üzere hükümeti kurmakla görevlendiriyor. Yani halk doğrudan kendisi seçmiyordu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olursa, bizi yönetecek Cumhurbaşkanını yani Başbakanın bugünkü karşılığını biz seçeceğiz" dedi.

"KRİZLERDEN TAMAMEN KURTULACAĞIZ"

Ülkemizde, Cumhuriyet'in kurulduğu günden bugüne farklı dönemlerde Başbakan ve Cumhurbaşkanları arasında yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı çok büyük siyasi ve ekonomik krizler yaşandığına dikkat çeken Başkan Çoban,"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" ile bu anlaşmazlıkların ortadan kalkacağını, dolayısıyla ülkemizin geçmişte yaşanan krizlerden tamamen kurtulacağını ifade etti. Yine geçmişte, merhum Turgut Özal, Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan ve Süleyman Demirel gibi siyasi parti liderlerinin ülkemiz için 'başkanlık sistemini' öngören beyanatlarda bulunduğunu vurgulayan Başkan Çoban, bu sözlerini, söz konusu parti liderlerine ait basın açıklamaları, kitaplar ve seçim broşürleriyle destekledi.

"AB ÜLKELERİNİN YÜZDE 73'ÜNDE SEÇİLME YAŞI 18"

Referandumla değiştirilmesi düşünülen "seçilme yaşının 18'e indirilmesiyle" ilgili de öğrencilere bilgi veren Başkan Çoban; "Gelişmiş ülkelere baktığımızda birçoğunda 18-21 yaş arasındaki gençlere seçilme hakkının verildiğini görüyoruz. Dünyada 190 ülkenin 108'inde seçilme yaşı 18-21 yaş aralığında. Yine Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 73'ünde seçilme yaşı 18. Fakat bu konu anayasa değişikliğine konulduğunda, sanki 600 milletvekilinin 200'ü 18 yaşında olacakmış gibi konuşuluyor. Böyle bir şey olmaz ama her siyasi parti gençlere ve kadınlara önem vermek zorunda. Siyasi partiler kendilerine göre belirlediği sayıda aday gösterecektir. Gençlerin sorunlarını en iyi gençler, kadınların sorunlarını en iyi kadınlar bilir. Kaldı ki ülkemiz nüfusunun çok önemli bölümü gençlerden oluşuyor" diye konuştu.

Öğrencilere, değişiklik öngörülen diğer tüm anayasa maddelerini ayrıntılı bir şekilde anlatan Başkan Burhanettin Çoban, programın son bölümünde ise soruları cevaplandırdı. Tüm sorulara içtenlikle cevap veren Başkan Çoban, gençlere; 'ülkemizin geleceği olduklarını unutmamalarını ve ülkemizi bugünkü olduğu konumdan daha üst noktalara çıkarmak için çok çalışmalarını' öğütledi. Destek Hizmetleri Müdürü Süleyman Kaya, Muhtarlık ve Sosyal Hizmetleri Müdürü Cem Kasapoğlu ve Halkla İlişkiler Birim Sorumlusu Hasan Azak'ın da hazır bulunduğu program, öğrencilerin Başkan Çoban'la hatıra fotoğraf çekinmesiyle sona erdi.

Editör: Haber Merkezi