Ayakkabı Boyacılığı Da Ölüyor
Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler grubuna”Ayakkabı Boyacılığı” da giriyor. Yaklaşık 25 yıldır bu işten rızkını kazanan 75 yaşındaki Mustafa Daşdelen, insanların eskisi gibi ayakkabı boyatmadığını anlattı. “Ayakkabılarımızı işin ehli olan insanlara boyatın ki bu meslek ölmesin” diyen Daşdelen, mesleğin yok olmamasını istedi.
Ayakkabı boyacılığı tabiri yerinde ise can çekişiyor. Yıllardır Afyonkarahisar’da bu işi yapan Mustafa Daşdelen bu mesleğin erbaplarından biri.
Günde 10 – 15 ayakkabı boyuyor
Onun adı, Mustafa Daşdelen. Afyonkarahisar’ın tarihi camilerinden İmaret Camii önünde ayakkabı boyuyor. Daşdelen bir sandık, bir fırça ile ve iskemle ile iş yapıyor. Geçimini günde boyadığı 10-15 ayakkabı ile sağlıyor. Bu da yaklaşık 20 – 25 liraya tekabül ediyor. Yani Daşdelen geçimini günlük kazandığı 20-25 lira ile sağlıyor.
Neyse ki Daşdelen, işini sevdayla bütünleştirmiş ve şevkle yapıyor. Haftanın her günü İmaret Camiinin köşesinde mesaisine başlıyor. Yılların yorgunluğu yüzüne yansıyan Daşdelen gayet kibar ve güler yüzlü biri.
“Eskisi gibi ayakkabı boyatan yok”
20 – 25 yıldır aynı yerde aynı işi yapan Mustafa Daşdelen, şu an 75 yaşında. 2 çocuğunu helal kazançla büyüten ve meslek sahibi yapan Daşdelen, kazancıyla mütevazı bir de ev almış. Helal kazancın bereketinden söz eden Daşdelen, mesleğin can çekiştiğini anlatıyor. Daşdelen, “Ayakkabı boyacılığı eskisi gibi değil, herkes ayakkabı boyatmıyor. Bugün 10 liraya ayakkabı satılıyor, vatandaş eskiyince yenisini alırım diye gerek duymuyor. Bir de hazır ayakkabı boyaları ve cilalar var. Ancak onlar ayakkabıyı eskitiyor. Ben günde 10 – 15 tane ayakkabı boyuyorum, tanesini ise 1,5 liradan boyuyorum. Kurtarmıyor ama ne yapalım, mecburen bu işi yapmak zorundayım” dedi.
25 yıldır ayakkabı boyuyor
“Evliyim ve iki oğlum var” diyen Daşdelen’i, evi kendime ait. Bu işi de 20-25 yıldır yapıyor. “Bu kadar zamandır İmaret Camii önündeyim” diyen Daşdelen, “İnsanlar memnun ki yıllardır geliyorlar. Tabi ben bu işin yanı sıra ayakkabı tabanı da satıyorum. Sabah geliyorum, akşama kadar çalışıyorum” diye konutşu.
Randevu alan da var
Daşdelen cilaya özel bir ilaç karıştırıyor. Bu ilaç ayakkabının derisinin yıpranmasını önlüyor; yıpranan ve kırışan deriyi de sağlamlaştırıyor. Daşdelen’in özel müşterileri, önceden bildiriyorlar ve bir anlamda randevu alıyorlar.
Editör: Haber Merkezi