Avcı böcekler sahaya sürüldü.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü Dinar Orman İşletme Müdürlüğü Dazkırı İlçesi Yukarıyenice ve Sarıkavak Köyleri arasında kalan Kuştepe Mevkii ve Dinar İlçesi Avdan köyünde yer yer görülen orman zararlısı çamkese böceği ile mücadele sürdürülüyor. Kese böceği çam ağaçlarının tepe noktasına yerleşerek, yeni yeşermeye başlayan filizleri tahrip ederek ağacı zayıf düşürüyor. Böcek zararı ile ilgili mücadelede, mekanik yöntemler ve biyolojik yöntemler kullanılıyor.

Eylül-Ekim aylarında yumurta koçanı,Ekim-Kasım ve Ocak-Şubat aylarında keselerin toplatılması ile mekanik mücadele sonrasında biyolojik müdahaleye geçiliyor. Doğa dostu mücadele olarak’da bilinen ve böceklerin doğal düşmanlarıyla yok etme şekli olan biyolojik müdahale yapılıyor. Bu kapsamda, kese adacık tesisleri kurularak yararlı parazit üretimi sağlanıyor. Yine bir biyolojik müdahale şekli olan, çam kese böceğinin yırtıcısı olarak ta bilinenpredatör (avcı) böcek (C.sycophanta) türü laboratuvar şartlarında üretilerek ormana salınıyor.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada ‘‘Belirtilen mevkilerde 300 hektarlık alanda seyrek miktarda görülen çam kese böceği ile mekanik mücadelenin sonlanması akabinde zararlının alandan tamamen çıkartılması kapsamında çam kese böceğinin avcısı olarak bilinen ve yalnız orman zararlıları üzerinde etkili olan 2100 adet avcı böceğin (C.sycophanta) ormana salındığı,mekanik mücadelenin ardından çam kese böceğiyle biyolojik mücadelenin başlatıldığı” belirtildi.

Editör: Haber Merkezi