Aslan, uluslararası konferansın moderatörlüğünü yaptı

Kamu Denetçisi Ombudsman 22.Dönem Afyonkarahisar Milletvekili Av.Zekeriya Aslan uluslarası konferansın moderatörlüğünü yaptı.

Kamu Denetçiliği Kurumu, “Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı'nın (SIDA) katkıları ile düzenlenen 3. Bölgesel Konferansı İzmir’de gerçekleştirildi. Konferansa, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kamu Denetçisi Zekeriya Aslan, Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış, Kamu Denetçisi Muhittin Mıhçak, Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas, Kamu Denetçisi Serpil Çakın ve STK Temsilcileri katıldı.
 
Konferansın açılış konuşmasını yapan Kamu Denetçisi Zekeriya Aslan, Ombudsmanlık Kurumunun bazı yerlerde halkın avukatı, hakkın savunucusu ve adalet savunucusu diye nitelendirildiğini Türkiye’de ise Kamu Denetçiliği Kurumu olarak nitelendirildiğini belirterek, Kamu Denetçiliği Kurumunun mahkemeden önceki son durak olduğunu vurguladı. Kurumun 2012 yılında kurulduğunu ve 3 yıldır şikâyet başvurusu aldıklarını belirten Kamu Denetçisi Zekeriya Aslan Kuruma 22 bin civarında şikâyet bavurusu geldiğini bildirdi.
 
Kamu idarelerinde haksızlığa uğradığını, menfaatinin zedelendiğini düşünen vatandaşların Kamu Denetçiliği Kurumuna çok basit bir şekilde internet üzerinden şikâyetini iletebileceklerinin bilgisini veren Kamu Denetçisi Zekeriya Aslan, “Başvurular tamamen ücretsiz. Vatandaş talep ettiğinde şikâyeti gizli kalıyor bu çok önemli çünkü karşısında güç varsa vatandaş bundan çekinebilir. Şikâyet başvurusunu 6 ay içerisinde sonuçlandırıyoruz. Vatandaş bize şikâyet başvurusunda bulunduğu zaman mahkemeye dava açma süresi de duruyor” diye konuştu.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, uzlaşma kültürünün yerleştirilebildiği müddetçe, sorunların daha kolay, daha barışçıl, en az zarar görerek çözmenin yolunun bulunacağını vurguladı. Belediyeler de diğer kamu kurumları gibi vatandaşın hizmetinde olduğunu hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, vatandaşın sorunlarının çözülmesinde Kurumda güler yüzle, iyi niyetle karşılanması ve sorunların nasıl çözümlenmesi gerektiğini, çözümlenemiyorsa bunun açık, şeffaf, karşılıklı güven ortamı içerisinde anlatılması gerektiğini belirtti.
 
İzmir Valisi Mustafa Toprak ise, tüm uygulamalarda, insan merkezli, etik değerleri işin kalbinde düşünen bakış açısıyla hareket edilmesinin önemini vurguladı. Kamu Denetçiliği Kurumunun, sorunların hızlı şekilde çözülebilmesi açısından önemli olduğunu ve özündeki ruhu, kamu kurumlarına yansıtılması gerektiğinin altını çizdi. Vali Mustafa Toprak, Kamu Denetçiliği Kurumunun, insanların istekleri, şikâyetleri ve ihbarları konusunda mahkeme dışı çerçevede hızlı bir şekilde çözülmesinin önemli olduğunu belirtti.
 
Açılış konuşmalarının ardından AB ve Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu Veli İlhan Ceylan Kurumun işleyişine ilişkin sunum yaptı.
 
Belediyelerin işlem ve eylemlerinde insan odaklı hizmet anlayışı ve Ombudsmanlık Konulu Panel düzenlendi. Kamu Denetçisi Zekeriya Aslan’ın moderatörlüğünde yapılan Panele Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, TBB Danışmanı Zekeriya Şarbak ile TEPAV Şehir Çalışmaları Programı Direktörü Emre Koyuncu katıldı.
 
Editör: Haber Merkezi