"ALİ ÇETİNKAYA, İŞGALCİLERİ RAHATSIZ EDİYOR"

Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, yazılı açıklamasında:
 
Ünlü yazar Sinan Meydan, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı tarafından düzenlenen konferansta Ali Çetinkaya'yı anlattı. Sinan Meydan, Türkiye üzerinde işgal planları olanların Ali Çetinkaya isminden rahatsız olduklarını belirtti

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk üserine araştırmalar yapan, bu doğrultuda pek çok esere imza atan ünlü yazar Sinan Meydan, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı tarafından düzenlenen konferansta Ali Çetinkaya'yı anlattı. Derya Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen konferasa yoğun katılım sağlandığı gözlendi. Konferansta Milli Mücadele ruhu ve Ali Çetinkaya'nın fedakârlıkları üzerinde duran Sinan Meydan, "Bulgar, Sırp ve Yunan çetelerine karşı vatan için Balkan dağlarında namus mücadelesi veriyor. Bu mücadeleleri çok gençken veriyor. Sonra Mustafa Kemal’in yanında Trablusgarp’a gönüllü gidiyor. Çölde Mustafa Kemal’le birlikte Trablusgarp’ı korumak için. 1912’de Balkan Savaşları’nda Edirne’nin geri alınmasında yer alıyor. Daha sonra 1. Dünya Savaşı çıkıyor. Cepheden cepheye koşuyor. 1915’de Van’da Doğu cephesinde Ruslar’a karşı görüyoruz. Oradan Irak’a gidip İngilizlere karşı savaşıyor. Sonra Kurtuluş Savaşı’na katıldı. 172'nci Alay Komutanı olarak Ayvalık’ta görüyoruz. Yunan’a karşı ilk sistemli direnişi gerçekleştiriyor. Sonra Malta adasına sürgüne gönderiliyor. Çok ağır bir sürgün hayatı geçirir. Elinizi vicdanınıza koyun ve deyin ki bu adam bireysel bir ömür yaşamış. O adamın da bir ailesi var. Ama o nesil bakınız ki kendi hayatını yaşamıyor" dedi. 
KURÜTULUŞ SAVAŞI'NA İHANET EDENLER İDAM EDİLDİ
Sinan Meydan, Ali Çetinkaya hakkında şu vurguları yaptı:
"Bu vatanın var olmasının temel direklerinden bir tanesi Ali Çetinkaya’dır. Kurtuluş Savaşı denilen savaşın ilk kıvılcımını atan isimlerden biri Ali Çetinkaya. Üç tane isim saysanız o üç isim arasına girer Ali Çetinkaya. Bugün birarada olmamızı, burada oturmamızı sağlayan Afyon’un, Eskişehir’in, Kütahya’nın, İzmir’in, İstanbul’da kıvılcımı ateşleyen birkaç isim saysam ilki Ali Çetinkaya’dır. Biz nasıl bir vefasızlık içine düştük ki nasıl bir ruh hali ve zihin anlayışı içine düştük ki bu kahramanları yok sayıyoruz. Bu kahramanları unutturmaya çalışıyoruz. Birileri bu kahramanların adını silmeye çalışıyor. Hakikaten buna isyan etmemek mümkün değil” diye konuştu. Kahramanlarımız birilerini rahatsız ediyor. Bu ülkenin kurucu kahramanları birilerini rahatsız ediyor. Bu ülkenin kurucu kadrolarının birilerini rahatsız etmesi normaldir. Ama işgalciyi rahatsız etmesi normaldir. Bu ülkeye düşman olanları rahatsız etmesi normaldir. Ama hem yurtseverim deyip, hem milliyetçiyim deyip de bu ülkenin kurucu liderlerine düşmanlık beslemek anormal bir durumdur. Bunun anlaşılabilir bir tarafı yoktur. Bırakın bir tarihçi olmayı bir yurt sever olarak insanın hakikaten içi sızlıyor. Bu nasıl bir anlayış ve zihniyettir bunu anlamak mümkün değil. Ali Çetinkaya efsanesi daha bitmedi. Kurtuluş Savaşı kazanıldı, ama savaş sonrasında Ali Çetinkaya’yı Halk Partisi’nde görüyoruz. Halk Partisinin kurucularından biri. Birilerinin düşmanlık nedeni Ali Çetinkaya’ya buraya dayanıyor olabilir. 7 Mart 1925’de İstiklal Mahkemeleri kuruldu. İstiklal Mahkemelerinin ‘Üç Alisi’nden’ biridir Ali Çetinkaya. Şu ‘Kel Ali’ lakabı şu anda çok kullanılmış tabi. Şeyh Sait isyanı, Atatürk’e suikast girişimi, devrim yasalarına muhalefet gibi değişik suçlarla bu mahkemenin karşısına çıkıp yargılanan çok sayıda insan var. O mahkemenin ‘Üç Alisi’nden biri Ali Çetinkaya’dır. İstiklal Mahkemeleri hep eleştirilir şu kadar alim astı, şu kadar din adamı astı diye. İstiklal Mahkemeleri tutanaklarının büyük çoğunluğu açıldı. Dolayısıyla bu iddiaların yalan olduğunu anladık. Bu iddiaların uydurma olduğu ortaya çıktı. En önemlisi de İstiklal Mahkemesinin şapka takmadığı için tek bir Allah’ın kulunu asmadığını öğrenmiş olduk. İskilipli Atıf şapka devrimine karşı olduğundan yargılanmaz. Kurtuluş Savaşı sırasında ki vatan hainliğinin belgelenmesi nedeniyle idam edilir."
Editör: Haber Merkezi