AKÜ’de Portakal Kabuğundan Uçucu Yağ Üretildi
 
Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitkiler pazarındaki ihracat gelirlerini artırmayı hedefleyen Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi, portakal kabuğundan uçucu yağ üretti. Parfüm ve kolonya üretiminde kullanılabilecek yağın, ilaç hammaddesi olmasına dönük de çalışma başlatıldı.
Orman Ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi ile AKÜ Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi, geçen mayıs ayında işbirliği yaparak, bitkiler üzerinde araştırma geliştirme faaliyetleri başlattı. AKÜ Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yard.Doç.Dr. Erman Duman, ortaklaşa yürütülen çalışma kapsamında çeşitli bitkilerden uçucu yağ üretimi yaptıklarını söyledi.
 
PORTAKAL KABUĞUNDAN YAĞ ÜRETİLDİ
Tıbbi bitkilerin tedavi edici özelliğini, ıtri bitkilerin ise koku ve tadını ortaya çıkarmayı amaçladıklarına dikkat çeken Yard.Doç.Dr. Erman Duman, ilk olarak portakal kabuğundan uçucu yağ üretmeyi başardıklarını söyledi. Bu yağlardan parfüm ve kolonya üretilebildiğini vurgulayan Yard.Doç.Dr. Duman, yarar ve zararlarının anlaşılması için üretilen yağların şeker ve kolesterol hastası fareler üzerinde denendiğini söyledi.
 
"AROMA MADDELERİ ÜRETECEĞİZ"
 
Çalışmaların ilerleyen aşamasının ilaç hammaddesi yapılması olduğunu söyleyen Yard.Doç.Dr. Duman, şöyle dedi:
 
"Uçucu yağ aşamasını tamamladık. Kısa süre içinde aroma maddeleri üreteceğiz. Bu aşamayı etken maddeleri izole etme takip edecek. Son olarak farmakolojik ilaçların üretiminde bu ürünlerin kullanımının araştırma ve geliştirmesini yapacağız. Bilinen ürünlerin yanı sıra çalışmaya farklı ürünleri de dahil ediyoruz. Bu çalışmalardan biri olarak portakal kabuğundan yağ çıkardık. Meyve suyu fabrikaları 'meyve sularını çıkardıktan sonra kabukları nasıl değerlendirebiliriz' diye düşünürken, kabuktan yağ elde ettik. İlk sonuçları alınarak prototip üretimlerine geçildi. Bilimsel makalelerde belirtildiği gibi portakal kabuğunun selülit ve deri hastalıklarına faydalı olma özelliğini kullanmayı hedefliyoruz."
 
"İLK ÜRÜN NUMUNELERİ VERİLECEK"
 
Yaptıkları araştırmayla girişimcilere, Türkiye'nin ihracat gelirlerini artırıcı ürünleri sunmayı hedeflediklerini anlatan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da gıda ve kozmetik sektöründe üretim yapmak isteyen firmalara ilk ürün numunelerinin merkezde hazırlanacağını belirtti.
Editör: Haber Merkezi