AKGÜN: EBELİK EN ESKİ MESLEKTİR
Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Ebeler Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Akgün, mesajında, verdiği hizmet itibariyle bir sanat olarak nitelendirebilecek dünyanın en eski mesleklerinden biri olan ebeliğin 20. yüzyıla kadar ülkede anneden kıza geçen, usta çırak ilişkisiyle öğrenilebilen bir meslek, bir sanat olduğunu kaydetti.
İnsanın doğumundan önce, doğum esnasında ve doğumdan sonra ilk sağlık hizmeti aldığı kişinin ebe olduğunu belirten Akgün, şöyle devam etti:
"Sağlık Bakanlığına bağlı olarak 1952 yılında, Ankara Doğumevi bünyesinde ilk ebelik okulunun açılmasıyla meslek, resmi bir kimlik kazanmıştır. Daha sonra doğumevleri bünyesinden ayrılıp bağımsız okullar haline gelen bu okullardan mezun olan ebeler, ülkemizin her köşesinde özellikle o dönemlerde ulaşım zorluğu yaşanan köy sağlık evlerinde, zor şartlarda özveriyle çalışmışlardır. Ebeler sağlık göstergelerinin değerlendirilmesinde ilk sıralarda yer alan anne, bebek ve çocuk sağlığının geliştirilmesi ve koruyucu sağlık hizmetleri konusunda önemli hizmet vermektedir.
Doğum öncesi yaptıkları gebe takipleri sayesinde, gebelik sürecinde ya da doğum esnasında gelişebilecek anormalliklerin tespitini yaparak sağlıklı bir gebelik, sağlıklı bir doğum yaşanmasını sağlayan ebeler doğumdan sonra Bebek ve annenin sağlığı için de hem sağlık görevlisi hem eğitimci olarak hizmet sunar. Ebeler sadece sağlık evlerinde değil, diğer sağlık kurum ve kuruluşlarında da görevlerini özveriyle yerine getirmektedir. Son derece fedakarlık ve özveri isteyen bu kutsal mesleğin değerini vurgulamak amacıyla 21-28 Nisan Ebelik Haftası olarak belirlenmiştir. Bu vesileyle kamuda ve özelde çalışan, her şartta bu zorlu ve kutsal mesleği icra eden ebe arkadaşlarımızın Ebelik Haftası'nı kutluyor ve başarılar diliyorum."
Editör: Haber Merkezi