AKAR: “BİR TUTKUDUR RADYO” 

Afyonkarahisar Gazeteciler Cemiyeti 2. Başkanı İsmail Akar Dünya Radyo Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında radyocuların sorunlarına değindi ve “Bir tutkudur radyo. Fakat günümüzde ne yazık ki radyocular göz ardı ediliyor. Medyada üvey evlat muamelesi görüyor” diye değerlendirmede bulundu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) 2011’de yaptığı 36. Genel Kurulunda alınan karar ile 13 Şubat’ın Dünya Radyo Günü ilan edildiğini hatırlatan AGC 2. Başkanı İsmail Akar, “Alınan bu kararda yayıncılar arasında uluslararası işbirliği ve yardımlaşma ağı kurulmasına ve medya kuruluşları ile halk arasında radyonun önemine yönelik duyarlılığın artırılması sağlandı” dedi.

Radyo bir tutkudur”

Türkiye'de 35 yaygın, 99 bölgesel ve 948 yerel radyonun olduğunu belirten Akar, “Ülkemizde binlerce yaygın ve yerel bazda meslektaşımız yer alıyor. Yüzlerini görmüyoruz. Sadece sesleriyle onları tanıyoruz. Her yerde, her zaman bir dost gibi bizimle konuşuyor, her anımızda yanımızda oluyorlar. Sesleri bazen araçta, bazen mutfakta bir dost ses olarak yankılanıyor. Medyanın görünen yüzü televizyonlar ve gazeteler. Ancak her ne kadar görünen bir yüz olmasa da radyolar yaşantımızın vazgeçilmezidir. Radyoculuk aslında bir tutkudur. Sahibi de çalışanı da ekonomik beklentileri sonraya bırakmıştır” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bir radyo 4 ayrı kuruma telif hakkı ödüyor”

Geniş kitlelere ulaşan en büyük iletişim aracı olan radyoların yalınlığıyla da halkın sesi olduğunun altını çizen İsmail Akar, “RTÜK sancısı, telif ücreti altında radyolar ezilmektedir. Gazeteler resmi ilan payı alıyor. Radyolar ise bu imkândan mahrumdur. Bir radyo 4 ayrı kuruma telif hakkı ödüyor. Aldığı reklamlardan RTÜK payı ödüyor, KDV’si Kurumlar vergisi, Stopajı var. Personel ücreti, cihazların bakım onarımı ve benzeri giderleri karşılaması günümüzde çok zor. Bu ortamda İlimizdeki 8 radyo ayakta kalmaya çalışıyor. En kısa zamanda telif haklarının tek çatı altına toplanıp, radyoların gelirine göre yeniden düzenlenmesi lazım, radyoların resmi ilanlardan pay almaları sağlanmalıdır. KDV yüzde 18 yerine 8’e inmelidir. Bu vesile ile radyolarda çalışan tüm arkadaşlarımızın, meslektaşlarımızın bu gününü kutluyorum” diye görüşlerini açıkladı.

 

 

Editör: Haber Merkezi