AK-SE : MAĞDURUZ, İŞ-KUR : DENETİM GÖREVİMİZ
 Afyonkarahisar’da İşkur Afyonkarahisar İl Müdürlüğüne bağlı bir Mesleki Eğitim Merkezi’nde 275 kursiyerin mağdur olduğu iddia edildi.
Afyonkarahisar’da İşkur Afyonkarahisar İl Müdürlüğüne bağlı bir Mesleki Eğitim Merkezi’nde 275 kursiyerin mağdur olduğu iddia edildi. İşkur ise mağduriyeti kabul etmedi, denetlemenin görevleri olduğunu söyledi.
Özel AK-SE Mesleki Eğitim Merkezinde BİMER ve kursiyerlerden gelen şikayetler üzerine İşkur İl Müdürlüğü denetim yaptı. Müdürlüğün dünkü denetimleri sırasında Kurum sahibi Aynur Karaca, 275 kursiyerinin mağdur olduğunu iddia etti.
“Kurumumuz müfredata uygundur”
Karaca açıklamasında, “Milli Eğitime müfredata uygun olarak bütün evraklarımızı tamamlayarak verdik. Kursiyerleri İşkur ile biz belirlemekteyiz. İşletmemiz 7 meslek alanında hizmet veriyor. 9 ders ve 3 uygulama sınıfımız var. Mesleki öğretmenlerimizin hepsi Milli Eğitim sertifikalıdır. İşletmemiz Afyonkarahisar’da ilk kuruluştur. Amacımız işsizleri meslek ve iş sahibi yapmak için mücadele etmektir. İşletmemizde  meslek eğitimi gören  kursiyerlere kişi  başına günlük 20 TL veriliyor ve SGK primleri yatırılmaktadır. Bunların tamamı İşkur tarafından karşılanıyor. Meslek öğretmek ve iş sahibi yapmak ibadet yerine geçer. Bir kişiye dahi  meslek edindirmek ve iş sahibi yapmak bizim en büyük gururumuz olur” dedi.
 “Hakim edasıyla denetleniyoruz”
Karaca denetleme sırasındaki tutum ve davranışlardan da şikayetçi olarak; “Mesleki eğitim görmek için seçilen hiçbir kursiyerden ücret talebinde bulunmuyoruz. Daha bir aylık bir işletmeyiz. Bir aydır sıkı denetim ve  gözlemlerden geçiyoruz. Bu denetimlerden kursiyer ve eğitimcilerimiz rahatsız olmakta. Üç kursiyerimiz  yoğun baskıdan dolayı baygınlık geçirerek hastaneye kaldırıldı. Ayrı odalara alınarak kursiyerlerimizin tek tek sorgulanması hoş bir olay değil. İşkur denetimlerinde,  yargı ve hakim edasıyla hiçbir şekilde mesleki eğitim merkezlerini denetleyemez”
 
İŞKUR MÜDÜRÜ DENETİMLERİ SAVUNDU;
“Şikayetleri değerlendiriyoruz”
ODAK AK-SE yetkilisi Aynur Karaca’nın iddialarını İşkur Afyonkarahisar İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç’a sordu. İŞKUR Müdürü Ünlüyalvaç  ise AK-SE  Mesleki Eğitim Merkezinin denetlenmesinin rutin bir denetleme olduğunu ifade etti. Ünlüyalvaç, “Bize BİMER ve kursiyerlerden gelen şikayetler  üzerine adı geçen şirketi denetleme gereksinimimiz doğdu. Ayrıca her kursiyere vermiş olduğumuz ücretin takibini yapmak bizim en doğal hakkımızdır. Bizde kafamıza göre denetimler yapmıyoruz. Prosedür gereği neyse onu uygulamaktayız. Kursiyerin gittiği yerde mesleki alanda gerçekten kurs görüyor mu, görmüyor mu onun tespitini yapmamız için yerinde görmemiz gerekmektedir.”dedi.
 “Denetimsiz başarı elde edilemez”
Ünlüyalvaç, kaliteli bir eğitim için denetim yaptıklarını belirterek “Bu denetlememizden bazı kurumların rahatsızlığı onları bağlar. Aksine rahatsızlık değil, huzurlu olmaları gerekir. Çünkü denetimler her zaman kaliteyi yükseltir. İşkur olarak bizim amacımız bağcıyı dövmek değil, meyve yemektir. Devlet böyle bir proje hazırlamış bu imkanı da en güzel bir şekilde kullanmamız gerekir. Denetimsiz olan bir yerden başarı beklenemez.”şeklinde konuştu.
 “Merkezi kapatma yetkim var”
Ünlüyalvaç, adı geçen merkezin denetlemelerden duyduğu rahatsızlığa bir anlam veremediğini kaydederek, şunları söyledi; “Denetimlerden niçin rahatsız oluyorlar. Her şeyi müfredata uygunsa bir sorun yoksa niçin veryansın ediliyor?  Daha önceki denetimimizde elektrik prizlerinin açık vaziyette olduğunu, cam penceresinin sağlam olmadığını, öğleden sonra yapılan kursun Saat 21.40’da bitmesi gerekirken, kendim bizzat yaptığım denetimde20.10’da bitmiş olduğunu ve sınıfı boş gördüm. Ayrıca şikayetleri ulu orta değerlendirirsek şikayetçinin zor durumda kalacağını düşünerek, ayrı bir ortam ve sınıfta kursiyerlerin sorunlarını dinledik. Bir söz var “Yarası olan gocunur’ bu tür eksikliklerin giderilmesi için merkeze uyarı yazısı gönderdik. Denetimimde bu merkezi kapatabilirdim, buna yetkim vardı, fakat iyi niyet göstergesi olarak bunu yapmadım.”ODAK
Editör: Haber Merkezi