Ahilik Haftası Kutlamaları Kapsamında Vali Güner'e Ziyaret.
22-27 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası Etkinlikleri ilimizde başladı. Kutlama etkinlikleri kapsamında İl Kutlama Komitesi tarafından Kocatepe Parkı Atatürk Anıtına çelenk sunulmasının akabinde Valimiz Hakan Yusuf Güner Makamında ziyaret edildi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Abdülkadir Konak’ın öncülüğünde yapılan ziyarete Ticaret Müdürü Ömer Yıldırım, Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Kazım Çengelci, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı M. Emin Birliktir ve Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Süleyman Ünsoy katıldılar.
Ziyaret sırasında Afyonkarahisar’lı tüm esnaf ve sanatkârlara verdiği önemden ve destekten dolayı Valimiz Hakan Yusuf Güner’e teşekkür eden Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Abdülkadir Konak, Ahilik haftası kutlama etkinlikleri hakkında Valimiz Hakan Yusuf Güner’e bilgiler verirken etkinliklere katılımları için davette bulundu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ve Ahilik Haftasının vatana millette hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulunan Valimiz Hakan Yusuf Güner; “Afyonkarahisar, değerlerine sahip çıkan, kültürünü yaşatan ve yaşayan bir il. Ahilik kültürü de bizim Afyonkarahisar halkımızın yaşantısının ve kültürümüzün bir parçasıdır. Ahilik geleneği hamdım, yandım, piştim elhamdülillah kültürüne dayalı sabrı içerisinde barındıran, ustaya itaati ve terbiyeyi barındıran, tabi olmayı tevekkül olmayı içinde barındıran önemli bir esnaf organizasyonu olarak görünse de önemli bir ahlak sistemidir. Bunun içinde kişinin manevi olarak ve maddi olarak yetişmesini gerçekleştiren eğitim var. Bizler eğitim sürecini sadece medreselerde görmüyoruz. Esnaf eğitimi, esnafın kamil hale gelmesi, hem ahiri, hem de zahiri yetişmesi ahilik yaşantısı içerisinde mümkün olmuştur. Onun için önemli bir gelenek ve önemli bir kültürdür. Ustalık, kalfalık ve çıraklık modelinin en iyi şekilde tarifi ve göstergesi ahilikle mümkündür. Aslında ahilik kültüründe ustalık, kalfalık ve çıraklık süreçlerinin nasıl gerçekleştirileceğinden çok, manevi olarak da nasıl ustalık, kalfalık ve çıraklık nasıl olunur anlatılır ve öğretilir. Bugün günümüzde esnafımızın manevi umdeleri içinde var eden bir çalışmayla vatandaşla temas etmesi çok önemlidir. Eğer bir şehrin esnafları terbiyeli, edepli, ahlaklı ve sabırlı olursa o şehir gül bahçelerinden bir bahçe olur. Orada birlik, beraberlik, uzlaşma, kardeşlik ve barış daha güçlü olur. Bu bağlamda ben hala Afyonkarahisar’da bıçakçısı, terzisi, lokumcusuyla kısaca tüm esnafıyla bu kültürün var olduğuna inanıyorum. Bu güzelliği bizim daha uygulanabilir olması için gönül projeleri oluşturmamız lazım. Terbiye projeleri oluşturmamız lazım. Mesela bir kaynakçı, küçüklerini kucaklayan, büyüklerine saygı duyan, hak hukuk gözeten, fakiri gözeten, zengine ayrıcalık göstermeyen biri nasıl olur diye proje üretmemiz gerekiyor. Kurum ve kuruluşların desteği olursa ben her zaman arkanızdayım. Bu kutlamaları Afyonkarahisar’da bir senfoni olarak kutlamayalım. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak tüm kurum ve kuruluşlarla bir araya gelinerek her sene bir proje üretmesi ve bunu en güzel şekilde uygulaması gerekmektedir. Mesela inşaat ustalarına yönelik proje gerçekleştirelim. Bunun içerisinde çevreye duyarlılık, adalet bilinci, ahlaklı olma olsun ki işini daha doğru, daha iyi yapma adına proje olsun. Bir konu belirleyip, bu konuyu 1 yıl boyunca uygulayalım. Bunda başarılı olanları yılın ustası, yılın kalfası seçelim, onlara özel kıyafetler verelim. Topluma da bunu lanse edelim. Bu eğitimde de sadece mesleki değil, kültürel, güncel, değerler ve ahlak eğitimi de yapılsın. Bu seneden itibaren başlayalım. Senenin ilk 5’ne hediyeler takdim edelim. Bu konuda her türlü desteği vereceğim.“dedi.
 
Bir ilin iyi olmasının sadece Valisinin iyi olmasıyla mümkün olmayacağını belirterek sözüne devam eden Vali Güner; “Bir şehrin iyi olması için şehir eşrafının iyi olması yetmez, bir şehrin iyi olması için siyasinin iyi olması yetmez, bir şehrin iyi olması esnafının iyi olması yetmez. Bu şehrin iyi olması için herkesin iyi olması gerekir. Bu anlamda Ahi Evran Hazretlerini rahmetle anıyorum. Ahi Evran Hazretlerinin türbesi Kırşehir’dedir. Görmemiş gitmemiş olanları da gitmeye, görmeye tavsiye ediyorum. Kırşehir’in Valisi, Emniyeti benim çok yakın arkadaşlarımdır. Eğer gitmek isteyen arkadaşlarımız olur ve proje hazırlarsa onlara her türlü desteği veririm.”dedi.
 
Vali Güner ziyaretin sonunda, Afyonkarahisar’lı esnaf ve sanatkarların Ahilik haftasını kutladı.
Editör: Haber Merkezi