AFYONKARAHİSAR’IN İHRACATI DÜŞÜYOR!

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odasından (ATSO) yapılan açıklamada, Mart ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 düşüşle 30 milyon 396 bin dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.

Konu ile ilgili ATSO'dan yapılan yazılı açıklamada, Afyonkarahisar'ın 2015 yılı Mart ayında 78 ülkeye ihracat yapıldığı ve kentin ihracatta Türkiye sıralamasında geçen sene Mart ayında 61 Ülkeye İhracat yapılmıştı. 2 basamak yükseliş gerçekleştirerek 25'inci sırada yer aldığı vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Mart ayında yüzde 1,4 düşen ihracatımız ülkelere göre dağılımına bakacak olursak en çok ihracat yaptığımız ilk 3 ülke Irak, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleridir. Mart ayında Irak'a yapılan ihracatta yüzde 17,7 oranında düşüş gerçekleşmiştir. Bu düşüşle Irak'a 8 milyon 895 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Yüzde 48,7'lik gibi büyük bir artışla ikinci sırada yer alan Hindistan'a 4 milyon 414 bin dolar ihracat yapılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığımız ihracatta artış yaşanmıştır yüzde 8,8 oranında artan ihracatımızın tutarı 3 milyon 972 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Mart ayında ihracatta en çok artışın yaşandığı ülke ise yüzde bin 31 oranla Güney Afrika Cumhuriyetidir, bu ülkeye toplam ihracatımız ise 394 bin dolardır. Mart ayında çoğunluğu mermer olan maden ve metaller sektörü ihracatında düşüş gözlemlenmiştir. Yüzde 7,4 oranında düşen mermer ihracatı 13 milyon 127 bin dolar olmuştur. 10 milyon 313 bin dolar ihracat ile tamamına yakını yumurta olan su ürünleri ve hayvancılık mamulleri sektöründe ise yüzde 5 düşüş gerçekleşerek Mart ayında sektörel sıralamada 2. sırada yer almıştır. 3'üncü sırada yer alan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü Mart ayı ihracatında da yüzde 32 gibi büyük bir artış gözlemlenmiştir, bu sektörün ihracat tutarı ise 4 milyon 513 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Mart ayında en çok ihracat artışının yaşandığı sektör ise çelik sektörüdür. Yüzde 287,5 oranında artan ihracat değeri 673 bin dolar olarak gerçekleşmiştir."

Editör: Haber Merkezi