Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 13. Yılında
 
İlki 2001 yılında gerçekleştirilen Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 22-27 Nisan tarihleri arasında on üçüncü kez yapılacak
 
Kronikleşen sponsorluk sıkıntılarına rağmen Caz Festivali ile birlikte Afyonkarahisar’da13 yılda 26 festival düzenlendi
 
Genel Sanat Yönetmenliğini Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali 22-27 Nisan tarihleri arasında dolu dolu bir festival programıyla onun üçüncü yılını kutlayacak. Anadolu’nun bu en uzun soluklu Festivaline her yıl olduğu gibi bu yıl da yerli ve yabancı müzisyenler katılacak; Festivalin okul söyleşileri bölümünde de Türkiye’nin önde gelen kültür sanat insanları Afyonkarahisar’da ağırlanacak.
 
Festivalin derstekçiler ve sponsorlar konusunda kronikleşen sıkıntıları ise bu yıl da artarak devam ediyor. Bu nedenle, daha yoğun ve sıkıştırılmış bir program dinleyicileri bekliyor. Festival konserleri ve okul konserleri özellikle ilk üç güne sıkıştırılmış olarak dinlenebilecek. Okul söyleşileri ve sergiler gibi festival etkinlikleriyse hafta boyunca devam edecek.
 
Açılışta Prag Modern - Genç ile ‘Doğada Güzellik Gizli’ konseri
Bu yıl Festivalin Açılış Konseri 22 Nisan 2014, Salı günü gerçekleştirilecek. 13. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali Açılış Konseri’ni Festivale daha önceki yıllarda da katılmış olan Prag Modern dördüncü kez ve bu sefer en genç sanatçılarıyla gerçekleştirecek. Dünyanın dört bir yanında konserler veren Prag Modern Genç üyeleri açılış konserinde, J.S. Bach, W.A. Mozart, A. Dvorak, L. Janacek, R. Twardowski'nin eserleriyle doğanın güzellikleri ve yaşama sevinci temasını işleyecekler. Prag’la devam eden müzikal dostluğun ve sanatsal işbirliğinin ürünü olan modern müzik akşamları bu festivalde de akşam konserleri serisiyle devam ediyor. David Danel yönetimindeki Prag Modern Genç’in bu yılki kadrosunda Martin Matousek (viyola), Martina Filova (viyola), Anna Stepanova (keman), Michaele Wdowkova (keman), Michal Hartig (viyolonsel) ve Stepan Dritina (viyolonsel) yer alıyor.
Prag Modern’in genç kadrosundan unutulmaz konser serisi
Genç müzisyenlerden oluşan değişken kadrosuyla eleştirmenler tarafından “En iyi Çek müzisyen topluluğu” olarak adlandırılan topluluğun konser serisi ‘Zaman ve Ritm, Ses ve Uzay’ temalı konser ile devam edecek. Çağdaş Çek bestecilerinin eserlerini klasik müziğin başyapıtlarıyla harmanlayan topluluk ‘Kökler mi Yoksa Şimdi mi’ başlıklı son konseri ile de dinleyenlere oda müziği ziyafeti çekecek. Bu konserin 23 Nisan tarihine denk gelmesi nedeniyle izleyicilerin program dışı sürprizlere de hazır olması isteniyor.
Aida Boydağ- Tolgahan Çoğulu keman-gitar ikilisi ile klasiklerden türkülere bir yolculuk
Sevilen ikili festivalde bir kez daha kaçırılmayacak bir konsere imza atacak. Bu konser programı türkü uyarlamalarına yer vermesiyle de çok özel. Dünya müziğinin önemli bestecilerinin keman ve gitar için yazdıkları özel yapıtlar ile sevilen eser ve türkü uyarlamaları ile festivalde yer alacak olan Boydağ-Çoğulu ikilisi, Paganini Sonat, Astor Piazzola Tangonun Tarihi, Manuel de Falla Dört İspanyol Şarkısı, Tolga Zafer Özdemir Selma’nın Türküsü adlı eserler ve türkülerle bezenmiş bir program sunacaklar.
 
Prag-Afyon Müzik Dostluğu dokuzuncu yılına girerken Çek Dışişleri yetkilileri sanatçılarını yalnız bırakmaya devam ediyor
 
Festival yine Çek klasik müzik dünyasının önemli oda müziği topluluklarından birini, bu kez genç temsilcileriyle ağırlıyor. Müzisyenlerin ve festival yönetiminin, ve özellikle Prag Modern topluluğu yöneticisi David Danel’in kişisel katkılarıyla dokuzuncu yılına gelmiş bulunan bu işbirliğini, Çek Konsolosluğu’nun desteklediğini söylemek ise oldukça güç. Çeşitli defalar yapılan başvurulara karşın, Konsolosluk bu yıl da Çek sanatçıları yalnız, Çek-Türk sanatsal işbirliğini kendiliğinden işlevsel kılan bu festivali de desteksiz bıraktı.
 
 
 
Okul konserleri bu yıl da kesintisiz devam ediyor
 
Çek sanatçıların ise Festivale olan ilgileri ve her zamanki büyük katkıları kesintisiz devam ediyor. Özellikle çocuklara klasik müziği sevdirmeye yönelik okul konserlerine Çek sanatçılar neredeyse tam kadro olarak bu yıl da katılacaklar. Hem sınıflarda enstrümanlarını tanıtacak, hem sevilen ve öğrencilerin aşina oldukları parçaları seslendirecek, hem de onların sorularını cevaplandıracaklar. Deyim yerindeyse müziği öğrencilerin ayağına kadar getirecekler.
 
 
Okul söyleşilerinde birbirinden değerli isimler
 
13. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nde her yıl olduğu gibi bu yıl da akşam konserleri ve okul konserlerinin yanısıra, sanat ve kültür söyleşileri, atölye çalışmaları, sergiler gibi etkinlikler yer alacak. Bu yılki festivalin katılımcı listesi ise tanınmış ve sevilen isimlerinden oluşuyor: Yönetmen Yavuz Özkan, yazar Yalvaç Ural, oyuncu Nejat Birecik ve oyuncu ,yazar ve taş plak uzmanı Cemal Ünlü bu yılın seçkin konukları olacak.
 
Festivalin önemli etkinliklerinden bir diğeri ise Yavuz Özkan’ın İstanbul’da Aşk adlı belgeseli. Tarihi boyunca sanat ve müzikle yoğrulmuş bir şehir olarak İstanbul’u yine müzikle iç içe ama farklı bir bakış açısıyla, aşk üzerinden, Afyon’a taşıyan bir belgesel bu. Yavuz Özkan’ın 2011 yılında imza attığı bu belgesel, yönetmenin ilk belgesel çalışması olması nedeniyle de ayrı bir önem taşıyor.
 
Afyonkarahisar Tren Garı’nda açılacak olan Tan Oral 10. Yıl Müzik Karikatürleri Sergisi de yine Festivalde yer alacak. Sergi daha önce de Ali Çetinkaya Tren Garı’nda Afyon halkıyla biraraya gelmişti.
 
Festivalin arkasındaki önemli kurumlar
 
Bu yıl Festivalde desteklerini hiç kesmeyen iki kurum öne çıkıyor. Manevi desteğiyle festivali himayesine alan Afyonkarahisar Valiliği ve kültür sanata kurumsal destek konusunda öncü kuruluş Yapı Kredi Bankası. Toyota ise Festivale araç desteğiyle katkıda bulunuyor. Kültür Bakanlığı nın desteğini bu yılda vereceği ve yalnız bırakmayacağı bekleniyor.
 
Hem Festivalin geleceği hem de Anadolu’da farklı sanatsal girişimlerin yeşermesi açısından bu tür destekler büyük değer taşıyor. Ancak destek ve sponsorlukların yeterli olduğunu, hele de bu yıl için, söyleyebilmek pek mümkün görünmüyor. Sponsorların ilgisizliği ve kurumsal desteklerin yetersizliği, Festival özelinde ve genel anlamda da Anadolu’daki kültür sanat faaliyetleri açısından, ne yazık ki kronikleşmiş durumda. Eski sponsorların bir kısmının da desteklerini çekmesi sonucu, bu yılki Festival konuklarını ağırlama konusunda sıkıntı yaşanması kaçınılmaz olunca, Festivali daha kısa bir süreye daha yoğun olarak sıkıştırmak gündeme gelmiş. Festival yönetiminin bu manevrası sayesinde Festival bu yıl da izleyicisiyle buluşmuş olacak ve süreklilik iddiası devam edecek.
 
Festivalin yerli sponsorları da artık klasikleşmiş isimler: Nur Lokantası, Genhan, Afyon Mermer ve Özer Band.
 
 
Editör: Haber Merkezi