Afyon’da METAM kuruluyor

Afyon'da Mermercilik Eğitim Tanıtım ve Araştırma Geliştirme Merkezi'nin (METAM) kurulması için çalışma başlatıldı.
Afyonkarahisar'da kurulacak METAM için Ege Maden İhracatçıları Birliği, Afyonkarahisar Valiliği, Zafer Kalkınma Ajansı, Afyonkarahisar İscehisar Organize Sanayi Bölgesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi güç birliği yaptı. Projenin toplam maliyeti 5 milyon 700 bin TL olarak öngörülüyor.
METAM'ın, Afyonkarahisar'da kurulup başarıya ulaştığında Türkiye'nin diğer doğaltaş üretim merkezleri Burdur, Muğla, Denizli gibi illerde de aynı modeli uygulamak istediklerini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, projeyle ilgili Afyonkarahisar'ı ziyaret ettiklerinde Vali Aziz Yıldırım, Zafer Kalkınma Ajansı ve Afyonkarahisar İscehisar Organize Sanayi Bölgesi yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde projeyi başarıya götürecek heyecanı gördüklerini ve bu heyecanın kendilerini METAM'ı hayata geçirme konusunda daha da teşvik ettiğini kaydetti.
Afyonkarahisar'ın 2016 yılında gerçekleştirdiği doğaltaş ihracatının 170 milyon dolar olduğunu hatırlatan Kaya, "Afyonkarahisar 2016 yılında toplam 291 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Doğaltaş ihracatı ise 170 milyon dolar oldu ve toplam ihracattan yüzde 59 pay aldı. METAM ismini verdiğimiz Ar-Ge merkezi hayata geçtiğinde bu rakamın 4-5 kat artmasını bekliyoruz. Doğaltaş sektörünün 2023 yılı için 7 milyar dolar olan ihracat hedefine Afyonkarahisar'ın 1 milyar dolarlık katkı sağlamasını amaçlıyoruz" dedi.
Doğaltaş sektörünün 1980 sonrası kalifiye olmayan işgücüyle bu başarı hikayesini yazdığına dikkati çeken Kaya, "Hem insan varlığımızı eğiteceğiz hem de katma değerli ürün üreteceğiz. Asıl o zaman hem Türkiye'nin doğaltaşı hak ettiği değere kavuşacak hem de doğaltaş üretim merkezlerimiz büyük şehirlere göç vermekten kurtulduğu gibi tersine göçü başlatacağız" diye konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi