Afyon'da Madde Bağımlılığı Konferansı
 
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hamdi Alpaslan, "Bonzai kullanıldığında ölümcül sonuçlar verir" dedi.
Alpaslan, Atatürk Kültür Merkezinde "Çocuk Ergenlerde Maddenin Kötüye Kullanımı ve Madde Bağımlığı" konferansındaki konuşmasında, Bonzai'ye ilk kez 2002'de Almanya, İspanya, Rusya ve Avustralya gibi ülkelerde rastlanıldığını söyledi.
Birçok kimyasal madde ihtiva ettiğini belirten Alpaslan, şöyle konuştu:
"En önemli iki maddesi JWH-018 adlı madde esrar etkisi yapmakta, HU-210 isimli madde ise esrar etkisini 5-10 kat artırmaktadır. İçeriğinde Amerika ve Afrika'da yetişen bitkiler ve en önemli etken madde olan sentetik kannabinoid bulunmaktadır. Bu etken maddeler diğerlerinden çok daha güçlü ve hızlı bağımlılık yaratıyor. Bonzai kullanıldığında ölümcül sonuçlar verir."
 
Alpaslan, bonzai alan bir kişide kalp atışlarında şiddetli hızlanma, aşırı terleme, endişe, kaygı, huzursuzluk, solunum ve dolaşım sisteminde bozukluk, şuurda belirgin bozukluk, kalp krizi hissi, ölüm korkusu, sesler, hayaller görme gibi belirtilerin oluştuğunu dile getirdi. Madde bağımlığı konusunda yapılan araştırmalara göre madde kullanımı için en yüksek riskin ergenlik döneminde olduğunu kaydeden Alpaslan, ailelerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
 
"Yapılan birçok araştırmanın sonucunda, madde kullanımının 12-13 yaşlarında başladığı ortaya çıkmıştır" diyen Alpaslan, şunları söyledi:
 
"Kullanılan maddelerin başında alkol, sigara, esrar, uçucu maddeler ve ilaçlar gelmektedir. Kullanımın devam etmesiyle beraber, kullanılan maddeler kokain, ecstasy ve eroin gibi daha ağır maddelere dönüşmektedir. Madde bağımlılığı sosyal prestij için bir sembol olduğu algısı oluşturulmakta. Ergenlere akranları arasında kabul görebileceği mesajı verilmekte ayrıca içmenin potansiyel riskleri küçümsenmektedir. Tüm bu yollarla madde kullanmak normalize edilmektedir."
 
Alpaslan, ailelerin çocuklarını sigara, alkol ya da diğer maddeleri kullanması yerine spor, sanat, müzik, toplumsal etkinlikler gibi alternatif etkinliklere yönlendirmesi gerektiğini ve çocuklarının çevresinde madde kullanan ya da buna eğilimli kişilerden uzaklaştırarak alternatif ortamlarda yeni insanlarla tanışmasını ve yeni arkadaşlıklar kurmasını sağlamaları gerektiğini de sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi