Afyon’da ‘Afrika Hastalığı’ Bulgusuna Rastlanmadı
Türkiye’de Kurban Bayramı öncesi bir çok hayvan pazarının kapanmasına neden olan ve büyükbaş hayvanlarda görülen ‘Afrika Hastalığı’na Afyonkarahisar’da rastlanmadığı belirtildi.
Hayvanlarda kendisini deri döküntüsü şeklinde gösteren ve verim kaybına neden olan Afrika Hastalığının Kurban Bayramı öncesi ortaya çıkması, özellikle kentteki hayvan satıcılarını tedirgin etti. Konu ile alakalı bilgisine başvurulan Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Arap, kent genlinde büyükbaş hayvanlarda hastalıkla ilgili her hangi bir bulguya rastlanılmadığını ifade ederek, herkesin içinin rahat olması gerektiğini kaydetti. Arap açıklamasında şunları söyledi:
“Hastalık konusunda gerekli çalışmalarımız devam ediyor, hayvanlardan kan örneği alma çalışmalarımız devam ediyor. Bugüne kadar herhangi bir sıkıntı yok. Hastalık deride kabarıklıkla kendisini gösteriyor ve verim kaybına neden olan bir hastalık. Tedbir alınması gerekiyor. Hayvan pazarın kapatılması için pazarın çevresindeki 10 kilometrelik bir alanda bu hastalığın çıkması gerekiyor. Biz Afyonkarahisar genelinde neredeyse hayvanların tamamını bu hastalıkla ilgili aşıladık. Şüpheli gördüğümüz hayvanlardan kan numuneleri alarak laboratuarlara gönderdik. Şuan için hayvan pazarlarımızla ilgili bir olumsuzluk söz konusu değil, ama yarın herhangi bir olumsuzluk olduğunda yani hayvan pazarının 10 kilometre çevresinde hastalık bulgusuna rastlanılırsa, hayvan pazarı da tedbir için kapatılabilir. Şuan itibari ile herhangi bir sıkıntı yok. Gönderdiğimi kan numunelerinde herhangi bir sıkıntı çıkarsa bizde bulaşmayı önlemek için gereken tedbirleri almak durumundayız.”
Öte yandan, kent merkezinde bulunan hayvan pazarında da herhangi bir sıkıntının olmadığı ve pazarda faaliyetlerin devam ettiği öğrenildi.
Editör: Haber Merkezi